Pszichológus Szemmel – egy táskányi kraft sörről, ami házhoz jön

Mi, emberek pironkodás nélkül nevezhetjük magunkat hedonistának. Kedvünkre van a kényeztetés bármely aspektusa. Így ki ne szeretné az olyan különleges és finom italokat, melyekhez nem juthatunk hozzá minden sarki boltban, továbbá már egyetlen korty is ízmámort varázsol a szánkban. A The Beercase havi sörkonstellációja pontosan ezt az igényünket elégíti ki. Élményanalízisünk. 

Magyarországon is egyre elterjedtebb az úgynevezett „kézműves”, avagy kraft sörök fogyasztása. Főleg Budapesten, de vidéken is egyre több városban formálódik igény arra, hogy magas minőségű és változatos söröket kóstolhassunk. A kisüzemi főzdék abban különböznek a nagyüzemi gyártástól, hogy nem a mennyiségre, hanem a minőségre fektetik a hangsúlyt. Emellett berendezéseik többféle sör előállítására vannak beállítva, ezáltal nem áll meg az élet a világos lagernél vagy pilseninél.

Vajon tudnánk mondani öt olyan magyarországi nagyüzemi világos lager sört, amiben nincs kukoricagríz? Valószínűleg nem. A kisüzemi sörfőzdék azonban magas minőségű alapanyagokat használnak, emellett boszorkánykonyhájukban mindig újabb és újabb recepteken kísérleteznek. Eljutottunk odáig, hogy csakúgy, mint a borkóstolóknak, a sörkóstolóknak, sör bemutatóknak és csapfoglalásoknak is kialakult a maga szubkultúrája, sokkal inkább az ízek és azok kombinációjából eredő élmény számít.

De mi is a The Beercase?

Ezt talán az ötletgazdák írták le a legpontosabban:

„Egy táska a hónap legjobb söreivel, szakértők által válogatva, hogy gond nélkül eligazodj a kisüzemi sörök világában.”

Itt jegyezzük is fel az egyik legnagyobb pozitívumát a The Beercase-nek: akár értesz a sörökhöz, akár nem, jól jársz! A gondos válogatásnak és a minden hónapban változó tematikának köszönhetően mindig változatos és garantáltan minőségi söröket visznek házhoz. Minderre pár kattintással bárki előfizethet, sőt akár ajándékozhat is.

Mindez izgalmassá is teszi a sörök világának felfedezését, hiszen sosem tudhatjuk, mi lesz a táskában. Nem kell többé a fejünket vakarva méregetni a kézműves söröket kínáló boltok végtelen polcait, házhoz kapjuk a sörválogatást, amiből később kedvenceinket már céltudatosan beszerezhetjük. Mi több, néhány táska után akár elindulhatunk a sörszakértelem elsajátításának útján is.

Lepjük meg önmagunkat!

Sokunk számára ismerős lehet az élmény, amikor a hőn áhított magazinra vártunk minden hónap ugyanazon napján a postást lesve. Nagyot fordult azóta a világ, hiszen mint láthatjuk, most már akár kraft sörre is előfizethetünk. A The Beercase minden hónapban más-más söröket rejtő táskája is hasonló meglepetést nyújt újra és újra. A meglepetés vagy újdonság ereje pozitívan hathat ránk. Hiszen időnk nagy részében vagy a múlton rágódunk vagy a jövőn gondolkodunk, amiből könnyen kiszakíthat minket egy különleges momentum, ami visszaránthat a jelenbe és, ami által végre a pillanat örömének hódolhatunk.

A sörözés általában szociális tevékenység, és ha inkább az otthoni összejöveteleket kedveljük vagy szívesen meginvitálnánk barátainkat egy hétvégi sörkóstolóra a saját lakásunkba, a havi sörcsomagot együtt is felfedezhetjük. Ezek a közös élmények erősíthetik a kapcsolatainkat azáltal, hogy egy közös érdeklődést alakítanak ki. Hiszen az együttes élmény egy számunkra együttes jelentést hordoz magában. Azt pedig biztosan állíthatjuk, hogy az élményeink sokkal emlékezetesebbek és élvezetesebbek, ha megosztjuk azokat másokkal.

Élményanalízis

[simple_tooltip content=’Bevonódás a tevékenységbe, a fókuszunk önmagunkra és az
adott tevékenységre irányul.’]Flow[/simple_tooltip] – 5/2

Ez az újhullámos sörfőzés és szubkultúra könnyedén magával ragadja az érdeklődő embereket. Hiszen egy kóstolás után könnyen elkezdhetünk gondolkodni arról, hogy az alapanyagoktól és a főzdétől hogyan jutott el a sör a palackig, majd onnan a poharunkig.

[simple_tooltip content=’Egy élmény milyen mértékben képes minket fizikailag
aktivizálni, érzelmeinkre hatást gyakorolni, gondolatainkat lekötni.’]Intenzitás[/simple_tooltip] – 5/2

A nem mindennapi ízélményekkel való találkozás intenzív lehet, főleg az ízlelőbimbóknak. Azonban az otthoni családias hangulatban szervezett sörkostolók kevésbé intenzívek, mint egy erre szakosodott hely vagy fesztivál meglátogatása.

[simple_tooltip content=’Az élmény minden mástól különböző, kivételes,
sajátos jellegű, újszerű.’]Különlegesség[/simple_tooltip] – 5/5

Egy táska, amiben minden hónapban érkezik nyolc sör a legjobb minőséget gyártó kisüzemi főzdékből, nem lehet nem különleges. Ezen felül mindig van olyan darab, aminek összetevőiről sosem gondolnánk, hogy sör alapanyaga lehet, mint például a madagaszkári kakaóbab, a rózsabors vagy akár a chili paprika.

[simple_tooltip content=’Különböző ingerek által kiváltott jelenség, mely hatására
egy kreatív, gondolatébresztő folyamat veszi kezdetét.’]Inspiráció[/simple_tooltip] – 5/3

A The Beercase olyan embereket is megszólít, akik alapvetően nem biztos, hogy találkoznának a kisüzemi sörfőzdék világával, azonban érdekli őket. Így rájuk mindenképp inspirálóan hathat. Azonban azokra is hatással lehet, akik már otthonosabban mozognak ebben a világban, hiszen az ő látókörüket is szélesítheti a sörökkel kapcsolatban.

[simple_tooltip content=’Az élmény közösségi jellege, amely közelebb vihet
minket azokhoz, akikkel együtt végezzük.’]Megoszthatóság[/simple_tooltip] – 5/5

Ha sörkóstolásról van szó, akkor azt nem is lehet másképp csinálni, mint a legkedvesebb barátaink társaságában. Meglepő lehet, hogy ami nekünk nagyon ízlik, az másnak elviselhetetlenül keserű vagy éppen fordítva. A kapott nyolc sör azonban pont arra tökéletes, hogy mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelőt.

Összegezve, azoknak ajánljuk, akik

  • izgalmasabb ízekre vágynak a nagyüzemi söröknél,
  • nem feltétlenül sörszakértők, mégis élvezik a finom és különleges sörkóstolókat,
  • szeretik meglepni önmagukat.

•••

Nézz a világra Pszichológus Szemmel! A Mindset Pszichológia formabontó rovatában az általunk megalkotott, tudományos alapokon álló módszer, az élményanalízis segítségével egy új látásmódot kívánunk átadni az olvasóknak. Szeretnénk, hogy cikkeink által mindenki könnyedén megtalálhassa a hozzá illő tevékenységet, amit így tudatosabban és mélyebben átélhet. A Pszichológus Szemmel rovatnak köszönhetően kitágítható a világról alkotott képünk horizontja. Az általunk kidolgozott élményanalízis módszertanának elméleti összefoglalója itt, dimenzióinak ismertetője pedig itt olvasható.