Vissza az 1920-as évekbe – Pszichológus Szemmel a Zila Kávéházról

Egy hely százéves történelemmel. A Zila Kávéház helyén volt már lövölde és strandöltöző is, ma azonban egy elegáns helyet találunk az Üllői út 452. alatt, ahová betérve az embert megérinti az 1920-as évek hangulata. Élményanalízisünk. 

A 18. kerületben, az Üllői út egy csendes pontján található a Zila Kávéház, mely sokszínűségével a környék egyik legüdébb színfoltja. A hely természetében érdekes paradoxon rejlik: habár kertvárosban vagyunk, a Kávéházba belépve mégis úgy érezhetjük, mintha egy Budapest (vagy bármely más európai nagyváros) központjában lévő kávézóba toppantunk volna be.

Fotó: https://zilakavehaz.hu/

Sőt, a kerthelyiség terebélyes fái és fonott nádszékei, illetve a beltérben domináló fa burkolat egy

nosztalgikus, romantikus bájt kölcsönöznek a Kávéháznak.

Ha szabadjára engedjük fantáziánkat, akár az egykori nyugatos írók és költők is megjelenhetnek előttünk, amint egy csésze kávé vagy egy pohár vörösbor mellett beszélgetnek vagy valamelyik művükön dolgoznak.

Kávézó, cukrászda, étterem, de ha kell, kiállítótér is

A Zila Kávéháznak meleg és barátságos hangulata mellett

a sokoldalúsága a legfőbb erénye.

Kávézóként funkcionálva ideális választás, ha csak a magunk társaságában szeretnénk egy kis időre beülni valahova, és egy kávé vagy egy tea mellett átpörgetnénk az emailjeinket vagy belefeledkeznénk egy könyvbe. Apropó tea: a Kávéház azok igényét is biztosan kiszolgálja, akik számára fontos, hogy milyen teát fogyasztanak, hiszen a szokásos, mindenhol megtalálható filteres teák helyett nagyon finom szálas teák közül válogathatunk.

A cukrászda rendkívül széles süteményválasztékkal vár minket, mely nem meglepő, ha tudjuk, hogy magát a helyet Zila László cukrászmester után nevezték el. Ilyenformán akkor is jó helyen járunk, ha egy randevún szeretnénk valamilyen édességet elmajszolni párunkkal. Érdemes rendelés miatt is megkeresni őket, hiszen a hagyományos sütemények mellett személyre szabott, alkalmi és figuratortákat is készítenek igény szerint.

Fotó: https://zilakavehaz.hu/

A Kávéház étterem részlege a kávézótól egy kissé elkülönülten található. Itt családok, baráti-és munkahelyi társaságok találhatják meg számításaikat, ha születésnapot szeretnének ünnepelni, vagy bármilyen más okból eltöltenének egy közös és emlékezetes estét.

Egy kávéház azonban nem lenne teljes kulturális rendezvények nélkül. A minden hónap harmadik csütörtökén megrendezésre kerülő Kávéházi Esték programsorozat kortárs festőknek biztosít lehetőséget képeik kiállítására, ahol színvonalas irodalmi és zenei előadásokat, felolvasásokat és versmondásokat is hallhat a közönség, ingyenes belépés mellett.

Élményanalízis

Flow – 3/5

Egy könyv olvasása, egy beszélgetés vagy egy születésnap mindig magában rejti annak a lehetőségét, hogy a külvilágot kizárva teljesen átadjuk magunkat az élménynek. Ennek megtapasztalásához a Zila Kávéház a minden igényt kielégítő szolgáltatásaival és magával ragadó hangulatával járul hozzá.

Intenzitás – 2/5

Egy kávézó természetéből fakadóan talán inkább a csendes tevékenységek tere, és ez mondható el a Zila Kávéházról is. Kivételt képezhetnek persze az itt szervezett nagyobb összejövetelek, melyekre ugyancsak lehetőségünk nyílik a helyen.

Különlegesség – 4/5

A Kávéház kifejezetten különleges abból a szempontból, hogy ide betérve egyszerre nyílik lehetőségünk élvezni a kertváros csendjét és egy elegáns kávézó szolgáltatásait. Azt is fontos kiemelnünk, hogy többféle funkcióval rendelkezik a hely, hiszen cukrászdaként és étteremként is üzemel.

Inspiráció – 2/5

A hely lehet inspiráló is, amennyiben egy termékeny baráti vagy munkával kapcsolatos beszélgetésben veszünk itt részt.

Megoszthatóság – 5/5

A Zila Kávéház remek lehetőséget nyújt élményeink megosztására, hiszen sokoldalúságából fakadóan mindenféle társas tevékenység szóba jöhet. Legyen az egy randevú vagy ünneplés a családdal, garantáltan emlékezetes órákat tölthetünk el náluk.

Összegezve, azoknak ajánljuk, akik:

  • a mindennapi forgatagból szeretnének egy romantikus környezetbe csöppenni,
  • egy ital elfogyasztásán túl különleges süteményeket is megkóstolnának,
  • ideális helyszínt keresnek egy randevúhoz vagy egy baráti/munkahelyi beszélgetéshez.

A Zila Kávéház weboldalát itt találjátok. 

•••

Nézz a világra Pszichológus Szemmel! A Mindset Pszichológia formabontó rovatában az általunk megalkotott, tudományos alapokon álló módszer, az élményanalízis segítségével egy új látásmódot kívánunk átadni az olvasóknak. Szeretnénk, hogy cikkeink által mindenki könnyedén megtalálhassa a hozzá illő tevékenységet, amit így tudatosabban és mélyebben átélhet. A Pszichológus Szemmel rovatnak köszönhetően kitágítható a világról alkotott képünk horizontja. Az általunk kidolgozott élményanalízis módszertanának elméleti összefoglalója itt, dimenzióinak ismertetője pedig itt olvasható.


Iratkozz fel hírlevelünkre!