Szeretlek, ha így is hagyod! – 5 rendhagyó kapcsolattípus

Két ember szerelmes lesz, szembesülnek egy pici megoldandó gubanccal, majd jöhet a naplementébe futás, az örök boldogság. A szerelmes filmek forgatókönyvét mind túl jól ismerjük, akkor is, ha a valóság általában más lapokat oszt. Ám ezekkel a lapokkal is lehet jól játszani, ha ismerjük a szabályokat. Hogy milyen szabályai vannak a modern kapcsolatnak? Cikkünkből kiderül!

A nyugati társadalom túlnyomó többsége monogám kapcsolatokban gondolkodik, melyben két, és kizárólag két ember él egy olyan kapcsolatban, amiben –  ideális esetben – a szerelem és a hűség is helyet kap. Sternberg szerelmet leíró háromszöge (amiről már írtunk nektek például itt) is monogám kapcsolatokra rendezkedett be: valamire, amiben két fél megélheti az intimitást, a szenvedélyt és az egymás iránti elköteleződést.

A világ azonban színesebb ennél. Rengeteg kapcsolati típus létezik napjainkban is, amik között olykor nehéz tájékozódni. A teljesség igénye nélkül ezért összegyűjtöttünk öt kapcsolati típust a klasszikus monogámián túl:

1. Poligámia: A poligámiát a legtöbben ismerik, hiszen egy évezredek óta létező jelenségről van szó. Ilyenek a többnejűséget, illetve a többférjűséget megengedő rendszerek, vagyis azok a legitim viszonyok, melyekben nem csak két fél vesz részt.

2. Poliamoria: A poliamoria, mint neve is mutatja, szintén egy poli-kapcsolat, ám más, mint a poligámia. Előbbi jelentése szó szerint többszerelműség, lényege pedig, hogy a felek megegyeznek: kapcsolatuk nem kizárólagos, vagyis

megengedett mindkettejük számára szerelembe esni és ezt a szerelmet megélni más emberekkel is.

A kapcsolattípus szabályai szerint ebből nem szükséges titkot csinálni: a felek meg is beszélhetik egymással legújabb élményeiket, más emberekkel megélt szerelmi tapasztalataikat. (A témáról bővebben ebben a cikksorozatban írtunk.)

3. Nyitott kapcsolat: Egy nyitott kapcsolatban élni annyiban hasonlít a poliamóriához, hogy a felek partnerükön kívül mással is ágyba bújhatnak, ám eltér abban, hogy a nyitott házasság esetében az eredeti kapcsolaton kívüli viszony megmarad a testiség szintjén. További eltérés, hogy ezekről a mély érzelmeket nem tartalmazó kikacsintásokról a felek később nem beszélnek egymással.

4. Swingerezés: A swingerek olyan kapcsolatban élő emberek, akik szexuális életük változatosnak tartásához különböző bulik vagy klubok segítségével partnereket cserélnek. Ezek az összegabalyodások szigorúan testi síkon maradnak: a feleknek itt sem megengedett szerelembe esni az újdonsült partner iránt.

5. Situationship: Az előbbiektől némileg eltérő, mégis az átlagoshoz sem sorolható kapcsolatotokat leíró fogalom az angol a situation (helyzet) és relationship (kapcsolat) szavak egyesítéséből született.

Egy ilyen viszonyban a felek nem vállalják fel, hogy párkapcsolatban élnének

– sem maguk, sem mások előtt –, mégis kötődnek egymáshoz és kapcsolatuk számos eleme, tetteik és egymáshoz fűződő érzelmeik sok esetben a párokéhoz hasonló. (Ha többet olvasnál a Situationship rendszeréről, itt megteheted.)

A kapcsolati típusok tárháza tehát bővül, s ha nem is érezzük magunkhoz közelállónak a fent felsoroltak egyikét sem, érdemes lehet eszünkbe vésni, hogy a világon azért létezik ilyen. Ha az emberek nem egyformák, a szerelemnek miért kéne annak lennie?

Hasonló problémával küzdötök? Gyertek a Mindset Terápiás & Tanácsadó Központba, ahol tapasztalt szakembereink párterápia keretében segítenek újra megtalálni az összhangot!


Iratkozz fel hírlevelünkre!