Szexuális stílusaink – a tiéd milyen?

A párkapcsolatok különböző, a párra jellemző sajátosságokkal rendelkeznek. Ezek teszik a kapcsolatokat egyedivé. Szexuális stílusunk is e jellegzetességek egyike, melyet partnerünkkel közösen alakítunk, fejlesztünk, változtatunk életünk során. Mitől lesz ez egyedi? Vajon létezik-e hosszú távon kielégítő szexuális életet teremtő stílus? Mit jelent a kiegészítő, a tradicionális, a lelki társ és a fokozott érzelmek stílusa? Cikkünkből kiderül.

Ahogy a szabadidőnket szeretjük eltölteni a partnerünkkel, amilyen célokat kitűzünk, ahogy a nézeteltéréseinket kezeljük vagy szerepeinket definiáljuk, mind-mind a párkapcsolatunk egyediségéhez vezetnek. A szexuális életünk szintén párkapcsolati sajátosságaink egyik színfoltja. Barry McCarthy szexuálterapeuta szexuális stílusnak nevezi azt a módot, ahogy szexualitásunkat kifejezésre juttatjuk a párkapcsolatunkban. Ezt a stílust minden pár maga alakítja ki. Nem állandó és nem is bejósolható.

Nem létezik egyetlen jó vagy éppen örökérvényű,

életünk végéig kielégítő szexualitást eredményező stílus. Egyéni és kapcsolati igények mentén születik meg az, ahogy kapcsolatunkra jellemző szexuális életet folytatunk, mely az idő előre haladtával változhat. Sőt, sokszor szükségszerűen változnia kell ahhoz, hogy új körülmények között is kielégítő maradjon a szex.

Korábbi cikkünkben már beszéltünk az intimitás és az erotika optimális elegyéről, amely a szexuális vágy ápolásának kulcsa a hosszú távú kapcsolatokban. Ezen elegy kikeverése talán az egyik legnehezebb feladat, amikor párkapcsolatunk szexuális koktélját újra és újra elkészítjük. McCarthy szerint a párra jellemző szexuális stílus fő komponense az intimitás és az erotika. Az ember abban is különbözik az állattól, hogy szüksége van érzelmi kapcsolódásra és vágyra, amely képes ezt fenntartani. Az intimitás egyfajta érzelmi közelség, amely által biztonságban érezhetjük magunkat szexuális együttléteink során. Általa képesek vagyunk empátiát gyakorolni társunk irányába, és változatos érzelmeket fejezhetünk ki. Az intimitás az egészséges szexualitás része egy kapcsolatban. Mindemellett az ember vágyódik az erotikára, szexuális izgalomra és kielégülésre is. A közös stílus kialakítása során a legfontosabb egy

mindkét fél számára komfortos intimitás megteremtése,

amely a szexuális vágyakat is kifejezésre segíti. Ezt az is befolyásolja, hogy ki mennyire igényli az érzelmi közelséget, és mennyire értékeli az autonómia megőrzését. Egy optimális stílusban megmarad az individualitás, de lehetőség van egy intim, erotikus egész részeként észlelni önmagunkat.

Mit ne felejtsünk el, amikor saját szexuális stílusunkat kovácsoljuk?

Szexualitásunkkal szemben érdemes realisztikus elvárásokat támasztani. Ha hollywoodi vagy akár pornófilmek szexjelenetei a mérce, könnyen csalódhatunk mind önmagunkban, mind pedig a partnerünkben. Emlékezzünk rá, hogy az emberi szexualitás lehetőségei jóval szélesebb palettán mozognak, mint egy egyszerű behatolás. S bár valóban nagyon kényelmes lenne, ha párunk mindig egy pillantásunkból kitalálná, hogy mire vágyunk, ne felejtsük el, hogy ezt jogosan utoljára csecsemőkorunkban várhattuk el az édesanyánktól. Beszéljünk vágyainkról, preferenciáinkról, hiszen mindkettőnk érdeke, hogy olyat tegyünk egymással, amiben örömünket leljük.

A közös stílus kialakítása során a legfontosabb egy mindkét fél számára komfortos intimitás megteremtése, amely a szexuális vágyakat is kifejezésre segíti.

Kielégítő szexualitás alapjait adó stílusok

Noha McCarthy azt mondja, hogy ahány pár, annyiféle megközelítés létezik a szexualitáshoz, leír néhány olyan stílust, melyre építve a pár kialakíthat egy rájuk jellemző, érzéki örömöket adó szexuális életet. Fontos, hogy egyik sem jobb a másiknál és egyiket sem érdemes szabályrendszerként kezelni. Inkább egyfajta gondolatébresztő, ahol önmagunkra, párunkra, kapcsolatunkra ismerhetünk, és amelyekből saját kapcsolatunkra jellemző egyediséget építhetünk fel. Egy párra sem jellemző tisztán egyik vagy másik stílus. Sőt, különbségek is lehetnek a partnerek között, hiszen nem egymás klónjai vagyunk. A különbségek nem jelentenek önmagukban szexuális elakadást. Sokkal fontosabb, hogy mit kezdünk azokkal, és hogyan integráljuk őket egy folyton formálódó szexualitásba. Végül, de nem utolsósorban, minden stílus rendelkezik erősségekkel, amelyeket meglovagolhatunk, és rizikófaktorokkal, amelyeket nem érdemes szem elől téveszteni.

Ahány pár, annyiféle megközelítés létezik a szexualitáshoz.

Kiegészítő stílus

Azok a párok, akiknél jelen van ez a stílus, támogatják a felek saját szexuális hangjának megszólalását. Számukra a legjobb afrodiziákum egy involvált, izgalomba jövő partner. Nem várnak egymástól szexuális varázslatot. Mindenki a saját izgalmáért, orgazmusáért felel a vágy első pillanatától kezdve az utójáték utolsó percéig. Egyszerre van jelen a személyes felelősség és az intim csapat szelleme. Ebben a stílusban nem a partner feladata, hogy vágyat vagy orgazmust adjon, azonban mint intim társ fogadja és reagál a másik szexuális érzéseire, igényeire. Mindketten kezdeményezhetnek, mondhatnak nemet, és komfortosak azzal, hogy más jellegű érintést, kapcsolódást kérjenek. A kiegészítő stílus erőssége, hogy képes változatos, rugalmas szexuális szerepekkel működni. Ha azonban valamilyen oknál fogva rutinná, funkcionálissá válik a szex, a minőség romlásnak indul. Ha a szexualitást túlságosan magától értetődőként értelmezik a felek, csalódást, frusztrációt tapasztalhatnak.

Tradicionális stílus

Ez az egyik legstabilabb és leginkább kiszámítható stílus. A béke, az elköteleződés és a stabilitás különös értékkel bír ezeknél a pároknál. A drámák elkerülik az ő hálószobájukat, mivel nem szívesen bocsátkoznak érzelmi és szexuális konfliktusokba. Előnyben részesítik a folytonosságot és a tradicionális nemi szerepeket. A szex a férfi területe általában. Cserében a nő felelős a gyengédségért és az érzelmi intimitás megteremtéséért. Erős érzelmi és erotikus megnyilvánulások kevésbé jellemzőek, a szex alacsonyabb prioritással rendelkezik.

A stílus előnye a világosan definiált szerepek,

mely stabilitást, kiszámíthatóságot eredményez. A stílus gyenge pontja, hogy kevésbé jellemző rá a szexuális intimitás és a szerepek közötti egyenlőség. A kor előrehaladtával azonban a férfi kezdeményezését elváró szerep egyre sérülékenyebbé válhat. Ha valamilyen nehézséggel szembesülnek (termékenységi problémák, megcsalás, természetes kapcsolati változások), ennek a stílusnak kevésbé vannak eszközei a megküzdésre és változásra.

Lelki társ stílus

Korábban a párkapcsolati szakértők ezt a stílust tartották volna a legegészségesebbnek a szexuális élet szempontjából. Azt gondolták ugyanis, hogy minél erősebb az intimitás és a közelség egy kapcsolatban, annál valószínűbb a szexuális elégedettség. Ma már tudjuk, hogy ez inkább egy mítosz, és a kapcsolat nem lineáris a két jellegzetesség között. Mindenesetre azok a párok, akik ezzel a stílussal komfortosak, szeretik megosztani az élményeket, beszélgetni a kapcsolatukról, érzéseikről, szívesen töltenek sok időt egymással, és nagy jelentősége van számukra annak, hogy megfeleljenek egymás igényeinek. A stílus nagy előnye az elfogadás, a szeretettség érzése. A partnerek képesek elfogadni egymást olyannak, amilyenek. Képesek a vágy tárgyaként megélni önmagukat és kevésbé jellemző rájuk egymás minősítése. Ha jól működik a kapcsolat, ez a stílus valóban

biztonságot és intimitást hoz a pár szexuális életébe.

A veszélye azonban, hogy könnyen elillanhat az erotika, ha nem figyelnek a partnerek. Deszexualizált szerepbe csúszhatnak a felek, akik között aztán nehezen lobbanhat fel a buja, erotikus vágy. A partnerek gyakran tartanak tőle, hogy megbántják a másik érzéseit, ezért nem is vetik fel az esetleges kétségeiket akár a szexuális életüket, akár kapcsolatuk egyéb területeit érintő problémákat illetően.

Fokozott érzelmek stílusa

A fokozott érzelmek és drámák itt bizony jelen vannak. A partnerek könnyen kifejezik szenvedélyüket, pozitív és negatív érzéseiket szavakban és tettekben egyaránt. Ez a stílus a legerotikusabb a tárgyalt négy közül. Fantáziák, szerepjátékok egyaránt kiélhetőek benne. Izgalomra, játékra, kiszámíthatatlanságra, spontaneitásra lelnek a felek. Mindenképpen a stílus erőssége az érzelmek és a szexualitás szabad kifejezése. Noha a szenvedélyességhez a konfliktusok is hozzátartoznak, a szex gyakran az újraközeledés eszköze. A kiszámíthatatlanság rizikót is magában rejt és kapcsolati instabilitáshoz vezethet. A fokozott erotika mellett az érzelmi intimitást megviselhetik az intenzív negatív érzelmek. Ezek a párok bár szeretik a jó szexet, kritikusak lehetnek egymással a szexuális teljesítményt illetően.

A szexualitás kapcsán semmiképpen nem érdemes rigid kategóriákban gondolkodni, azonban a fent említett stílusok bizonyos jellegzetességére ráismerhetünk egy-egy élményünket, kapcsolatunk felidézve. Nem az a fontos, hogy beletuszkoljuk magunkat bármelyikbe is, hanem hogy akár a segítségükkel tisztában legyünk igényeinkkel, preferenciánkkal és azokat kommunikálni tudjuk partnerünkkel úgy, hogy az ágyban mindkettőnk számára elfogadható és örömet nyújtó együttlét születhessen. Amíg az a stílus közös megegyezésen alapul és mindkét fél számára boldogságot okoz, mindegy, hogy hogyan hívjuk és milyen sajátosságokkal bír.

 

Felhasznált szakirodalom:

McCarthy, B., McCarthy, E. (2009). Discovering Your Couple Sexual Style. Taylor & Francis


Iratkozz fel hírlevelünkre!