Az unalom és kiégés ellen – avagy hogyan élvezd a munkád?

Ha az egész heted egy végeláthatatlan rossz hétfőnek érződik, és minden egyes reggel komoly munkát jelent kikelned az ágyból és nekiindulni a napnak, eljött az ideje a változásnak. Ezt az állapotot ugyanis nemcsak te, de a munkád is megsínyli majd. Mivel kezdd a változást, ha a mosolygó kolléga képe csak egy álarc nálad?

Elnyomott vagy éppen megélt frusztráció, állandó érzelmi munka a pozitív hangulat megjátszásának érdekében – a félreértések és a bizalmi problémák melegágyai. A negatív érzelmekkel kapcsolatos tudatosság és az önismeret kritikus pontjai a sikeres munkahelyi életünknek – főleg akkor, ha a munkánk nagy része csapatban zajlik.

Hogyan ismerjük fel a problémát?

A fizikai fájdalommal ellentétben az érzelmi leterheltség és kimerültség a legtöbbször kevésbé kap figyelmet tőlünk. Gyakori stratégia, hogy rossz kedvünket elrejtjük a világ elől (főleg a kollégák elől), és úgy teszünk, mintha egyébként minden a legnagyobb rendben lenne. Ha minden nap azzal a gondolattal ébredsz, hogy „bárcsak ne kellene ma bemennem dolgozni”, a nap végén pedig érzelmileg teljesen kimerülten esel be az ajtón, nagy valószínűséggel téged is elért a kiégés.

A szakemberek szerint a kiégés felé vezető út elsősorban a csalódással, az el nem ismert erőfeszítésekkel és a stresszt jelentő túlórákkal van kikövezve. Ha nincs lehetőségünk arra, hogy az ezek által okozott nyomást valahogy enyhítsük, az elfojtott érzelmek nemcsak mentálisan, de fizikai szinten is hatni kezdenek. Rossz alvás, fizikai fájdalom, az érzelmek kontrollálhatatlansága, reményvesztett állapot – egy olyan helyzetben, ahol ezek a tényezők együttesen hatnak, nehéz lelkesen és pozitívan állni a mindennapi munkához.

A legtöbben nemcsak egy munkára, hanem

értelmesen eltöltött időre és értékteremtésre vágyunk.

Ha ilyen céllal vágunk bele a munkába, de a lelkesedésünket szépen lassan letöri a valóság és az állandó csalódás, könnyen cinikussá válhatunk, a boldog munkahely képe pedig egy mítosznak tűnhet csupán. Ha nem figyelünk, úgy fogyhatunk el a hétköznapokban, ahogy a kezdeti lelkesedésünk fogy el a szürke és mókuskeréknek tűnő munkanapok következtében.

Fókuszban az értelmes célok

Az értelmes munka, és az, hogy vajon értjük-e, hogy milyen értékeket képviselünk, és hogy mi a valódi célja a munkahelyen töltött óráknak, kulcskérdés a témában. Első olvasatra távolinak és absztraktnak tűnhet megtalálni a mindennapjaink célját, ám a válaszhoz nem feltétlenül kell különleges, egyedi és újító dolgokban gondolkodni. Ahhoz, hogy megtaláljuk a célunkat, először is érdemes megvizsgálnunk, hogy milyen helyzetekben érezzük jól magunkat.

Mikor éreztük magunkat utoljára igazán jól? Milyen faladat után éreztük magunkat büszkének? Mikor tudtunk leginkább kapcsolódni a tevékenységhez, amit épp csináltunk? Mi az, ami leginkább inspirál minket a mindennapokban?

Ha a „Mi az élet értelme?” kérdés túl elvontnak és nehezen megfoghatónak tűnik, akkor inkább tegyük fel így:

„Miért csinálom azt, amit csinálok? Miért vágtam bele?”

Nem tudhatod, hogy mit fogsz érezni egy új munkában vagy kapcsolatban, amíg ott nem vagy – különösen, ha jelen pillanatban nem vagy boldog. Daniel Gilbert szerint nem érezhetjük jól magunkat egy képzeletbeli jövővel kapcsolatban, ha boldogtalanok vagyunk a jelenben. Ahelyett, hogy a jövőtől várnánk a változást és abban bíznánk, hogy egy távoli időpontban mágikus módon majd jobban érezzük magunkat, inkább találjuk meg, mi a célunk itt és most. Szánjunk energiát önmagunk jobb megismerésére, adjunk időt arra, hogy megfigyeljük, mi az, ami inspirál minket, és vegyük észre, ha a mosolyunk a munkahelyünkön már egy ideje nem őszinte!


Iratkozz fel hírlevelünkre!