Egy fiatal rapper, aki dalával számtalan öngyilkosságot előzött meg

1-800-273-8255? Különös cím ez egy zenei alkotásnak. Sir Robert Bryson Hallnak, azaz ismertebb nevén Logicnak mégis nyomós indoka volt arra, hogy ezt a nevet adja 2017 áprilisában megjelent számának. Ez ugyanis a Nemzeti Öngyilkosság-megelőző Életvonal telefonszáma az USA-ban, amelyet azok az emberek hívhatnak, akik végső elkeseredettségükben már saját életük kioltására készülnek. Mi lett ennek a dalnak a pszichés hatása és a társadalmi következménye? Az valami egészen bámulatos.

„Csak meg szeretném ragadni az alkalmat, hogy megköszönjem, hogy lehetőséget adtatok valami olyasmiről is beszélnem, amelyről a média manapság egyáltalán nem nyilatkozik. Ez a mentális egészség, a szorongás, az öngyilkosság, a depresszió és megannyi minden más, amiről én ebben az albumban még beszélni akarok. A rasszizmusról, a diszkriminációról, a szexizmusról, a családi erőszakról, a szexuális zaklatásról… Engem teljesen hidegen hagy, hogy te fekete, fehér vagy bármilyen más bőrszínű vagy. Nem érdekel, hogy kereszténynek, muszlimnak, melegnek vagy heteronak vallod magad. Én azért vagyok itt, hogy az egyenlőségünkért harcoljak, mert őszintén hiszem, hogy mindannyian egyenlőnek születünk, mégsem bánnak egyenlően velünk,

nekem pedig muszáj fellépnem ez ellen.”

Így zárta 2017-ben az MTV Video Music Awardson való fellépését a mindössze huszonnyolc éves rapper. Produkciója szintén igencsak megindító volt, mivel a zenész mellett nemcsak két feltörekvő sztár (Alessia Cara és Khalid), hanem számos hétköznapi férfi és nő is megjelent a színpadon. Ők mind a saját öngyilkossági kísérletüket túlélő emberek voltak, akiket az előadó hívott meg erre a több mint népszerű zenei rendezvényre. Fehér pólóik elején az említett telefonszám, hátulján pedig a „Nem vagy egyedül.” felirat állt. Nagyon úgy tűnik, hogy valaki tényleg arra használta fel végre a zenészi hírnevét és a zenei tehetségét, hogy azzal mások segítségére legyen.

Forrás: https://www.vibe.com/2017/08/logic-alessia-cara-khalid-suicide-survivors-mental-health-mtv-vmas-performance/

Miért olyan különleges ez a szám?

A szóba forgó dalnak nemcsak a címe, hanem a szövege is rendkívül érdekes. A rapper ugyanis meglepően hatásos módon ragadja meg általa mind az egészséges, mind pedig a szuicid gondolkodású emberek figyelmét. Nem onnan közelít, hogy „Az élet szép! Legyél vidám!”, hanem egy önmagát végtelenül magányosnak érző és súlyos fájdalmakkal küzdő ember szerepébe helyezkedik inkább:

„Soha senki nem hív már engem:
Hol voltál? Hol vagy most? Mi jár a fejedben?
Azt mondják, minden élet értékes,
de az enyém nem érdekel már senkit sem.”

A dalszöveg igen mély és sötét érzelmeket zúdít annak hallgatójára, aki előtt így végül egy teljesen kétségbeesett, a saját öngyilkosságára készülő személy képe jelenik meg. Egy olyan egyéné, akinek ez az utolsó segélykérése. Szinte tapintható a dalban a feszültség, ami annak érzetéből ered, hogy ha most nem segít valaki az énekesen, akkor az illető végleg elveszett.

„Nem akarok életben maradni.
Nem szeretnék már tovább élni.
Én meg akarok ma halni.
Én csak meg szeretnék halni.”

A negatívabbnál negatívabb gondolatok sulykolását aztán egyszer csak egy teljesen új hang váltja fel. Mintha valaki mély empátiával fogná fel az imént megjelenített érzelmeket:

„Tudom, hol voltál, hol vagy most, és merre mész.
Tudom, te vagy az oka annak, hogy hiszek az életben még.
Egy kis éjszaka nélkül a nappal mit ér?
Csak fényt próbálok most neked gyújtani én.”

Ezen vigasztaló szavak hatására hirtelen változás áll be a szövegbe. Mintha az eddig ismételgetett sorok váratlanul egy teljesen más perspektívába helyeződnének át:

„Végre életben szeretnék maradni.
Végre élni akarok.
Nem szeretnék ma meghalni.
Meghalni többé nem akarok.”

Az énekes a másik személy támogatásának köszönhetően túllendül a mélyponton, megszűnik benne korábbi halálvágya. Nagyon hasonló ez a forgatókönyv ahhoz, ami a segélyvonalakat igénybe vevő emberekkel rendszerint történni szokott. Logic azt próbálta meg az idézett dalon keresztül szemlélteni, hogy megfelelő intervenció által miként is kaphatja vissza a reményt egy öngyilkosságot fontolgató személy. Mindezzel arra igyekezte ösztönözni hallgatóit, hogy hasonló gondolatok és érzelmek felmerülése esetén mindenképp forduljanak segítségért. Sikerült-e bármiféle hatást elérnie?

Nézzük a számokat!

A Nemzeti Öngyilkosság-megelőző Életvonal statisztikai adatai

  • A dal megjelenésének napján (2017. április 28-án) a segélyvonal addigi történelmének második legnagyobb hívásmennyiségét fogadta. Összesen 4573 hívásuk volt ugyanis aznap, ami az addigi átlaghoz képest körülbelül 27 százalékos növekedésnek felelt meg.
  • A dal megjelenésének napján kiugróan megnőtt a segélyvonal telefonszámára való Google-keresések száma. Az új keresési átlag azóta 25 százalékkal lett magasabb a korábbi átlaghoz képest.
  • A dal megjelenésének napján a segélyvonal Facebook-oldala lényegében megháromszorozta addigi forgalmát.
  • A dal megjelenése utáni öt nap folyamán egymilliónál is többen keresték fel a segélyvonal Twitter-oldalát.
  • 2017 májusában összesen 17 százalékkal lett nagyobb a segélyvonal oldalának felhasználói tábora.
  • 2017 októberéig a szám dalszövegének internetes weblapján keresztül négyezernél is többen keresték fel a segélyvonal hivatalos oldalát.
  • Logic MTV VMA-n való fellépésének másnapján (2017. augusztus 28-án) a segélyvonal összesen 5041 hívást fogadott. A hívások mennyiség azóta hasonlóan magas szinten mozog.
Forrás: http://www.rap-up.com/2018/03/20/logic-jessica-andrea-confirm-split/

Miért is olyan fontos mindez? Nos, elsősorban azért, mert az öngyilkossági hajlam fennállása esetén a szuicid gondolatok és érzelmek időben való kezelésével rendkívül hatékonyan meg lehet még előzni az esetleges tervek konkrét tettekbe való átfordulását. Ha van valaki, akivel egy potenciális öngyilkos ezekben a kritikus pillanatokban beszélhet, s akitől támogatást és segítséget remélhet, akkor az illetőnek máris megsokszorozódik a túlélési esélye. Éppen ezért minél tudatosabb egy adott kultúrában a „nem vagyok egyedül” érzése és az azonnali segítségszerzés lehetősége,

annál kisebb a befejezett öngyilkosságok valószínűsége.

Logic, vagyis Sir Robert Bryson Hall gyaníthatóan ezrek életét mentette meg szóban forgó dalával, valamint példamutató magatartásával. Vagy mindez csupán egy kitűnő marketingfogás lett volna? Természetesen ez sem kizárt, de ha már csak egyetlen ember szenvedésén is enyhíteni tudtak ezáltal, akkor a szám végső soron bőven megérte a marketingesek fáradozását.

 

Ha te is úgy érzed, hogy segítségre lenne szükséged, akkor Magyarországon a 06-80-820-111-es vagy a 116-123-as (gyerekek esetén pedig a 116-111-es) telefonszámot hívhatod teljesen ingyenesen!


Iratkozz fel hírlevelünkre!