Kalauz a pszichológiai társasjátékok világába

Az önismereti és személyiségfejlesztő társasjátékok a játékélmény egy egészen új dimenziójába vezetnek be minket. Mindnek kissé mások a szabályai, más a menete, mégis egy irányba mutatnak: önmagunk mélyebb megismerése felé. Olyan kérdéseket nyitnak meg előttünk, amelyeken a hétköznapjainkban általában nincsen terünk elgondolkodni. Ehhez sokszor bátorságra is szükségünk van, mégis megéri bevonódni. Minden parti során egy kicsit legyőzhetjük önmagunkat, lerombolhatjuk saját magunk által épített korlátozó falainkat.

A pszichológiai társasjátékokat számtalan módon használhatjuk. Lehetnek egy bensőséges baráti játékest főszereplői, de sokkal mélyebb funkciót is betölthetnek. Hozzásegíthetnek minket ahhoz, hogy jobban megismerjük önmagunkat és szorosabb kapcsolatba kerüljünk másokkal. Általuk jobban körvonalazódhatnak a számunkra fontos értékek, új örömöket fedezhetünk fel, és lökést adhatnak vágyaink és céljaink felismeréséhez és megvalósításához. Van olyan játék, amely a pszichológiai tudásunkat gyarapítja, és van, amelyik inkább személyiségünk feltérképezésére, fejlesztésére helyezi a hangsúlyt. Más játékok kifejezetten az érzelmi intelligencia vagy az önbizalom támogatását célozzák meg, míg olyanok is akadnak, amelyek a kommunikációs képességeinket kívánják gyarapítani. Egy azonban a legtöbb játékban közös: olyan információkat ismerhetünk meg általuk önmagunkról és a játékostársainkról, amelyek a mindennapi élet egyszerű érintkezései során rejtve maradnak.

Miben több egy pszichológiai társasjáték egy Ki nevet a végén? partinál?

Ahhoz, hogy a lehető legkiegyensúlyozottabb életet éljük és önmagunk legjobb változataivá válhassunk, egyre inkább tisztában kell lennünk saját adottságainkkal, értékeinkkel, gyengeségeinkkel és félelmeinkkel. Minél jobban ismerjük saját legbensőbb vágyainkat és céljainkat, minél inkább szakértőivé válunk saját működésmódunknak, annál könnyebb lesz elfogadni személyiségünket, megbékélni önmagunkkal. A pszichológiai társasjátékok a szabályoknak köszönhetően egyenrangú kommunikációt teremtenek a felek között. A játék erejéig

feloldódnak a kapcsolatokban létező hierarchikus viszonyok, megnyílik az út az őszinte közlések felé.

A játékok sokat beszéltetik a résztvevőket, ami kezdetben rendkívül furcsa tapasztalat lehet, nem ezt szoktuk meg a hétköznapi társas érintkezésekben. „Small talk”-nak itt nincsen helye. Ha elég bátrak vagyunk hozzá, hogy beleengedjük magunkat az élménybe, akkor rövidesen felolvad a jég, megnyílik az út a tiszta és őszinte kommunikáció felé. Hihetetlenül jutalmazó élmény, amikor odafigyelve, megértően, türelmesen és elvárások nélkül meghallgatnak minket. Dr. Füzesi Györgyi pszichológus, az Identity társasjáték megálmodója és megalkotója egy interjúba arról számolt be, hogy több olyan visszajelzést is kapott, amelyek szerint egy kilátásban lévő szakítást vagy válást sikerült megelőzni a társasjáték által megteremtett őszinte újrakapcsolódásnak köszönhetően.

Relativity

A Relativity egy felnőttek számára készült személyiségfejlesztő társasjáték. Kiválóan alkalmas az önismeretünk fejlesztésére és az érzelmi intelligenciánk elmélyítésére. A játék kártyáin különböző kellemes és kellemetlen érzelmeket ébresztő fogalmak szerepelnek. Ezek segítségével kell különböző feladatokat elvégeznünk a kockával való dobás után. Nincsen rossz és jó megoldás, minden gondolat értékes. A játéknak köszönhetően bepillantást nyerhetünk a saját magunk és játékostársaink által képviselt értékrendbe és más szemszögből pillanthatunk saját problémáinkra is. A többiek nézőpontjának megismerése által rátekinthetünk ugyanannak a kérdésnek egy másik oldalára is, megérthetjük mások nézőpontját. A játéknak köszönhetően nyitottabb gondolkodásmódot sajátíthatunk el, árnyaltabbá válhat a világlátásunk.

Dixit

A Dixit kártyák minden eddig megjelent paklija különálló vizuális élményt nyújt. A gyönyörű grafikákkal illusztrált kártyák megalkotására minden sorozatban új művészt kértek fel. A kártyalapok és a hasonlóan szürreális játéktábla segítségével egy érdekes asszociációs játék bontakozik ki, amelyben mindig az arany középút jelenti a jó taktikát. Ehhez körültekintően kell fogalmaznunk, ki kell ismernünk a játékostársainkat, miközben előre kell gondolkodnunk. A játék tervezője Jean-Louis Roubira francia gyermekpszichológus úgy alkotta meg a Dixitet, hogy

nemcsak a szellemi munkára, hanem az érzelmekre is hangsúly helyeződik.

A pakliban teljesen különböző kártyákat találunk, amelyek mindegyike egy részletgazdag elvarázsolt világ szeletét mutatja be. Annyi apró elem van a kártyákon, hogy valószínűleg a sokadik játék után is mindig felfedezünk rajtuk valami újdonságot. A játék menete teljességgel a résztvevők kreativitására van bízva. Minden körben más játékos kerül a mesélő szerepébe, ekkor pedig teljes szabadságot élvez az események alakításában. Mondhat csak egy szót vagy egy mondatot, de akár mutogathat vagy dúdolhat is. A megnyilvánulása alapján pedig mindenkinek választania kell egy nem túl szorosan, de nem is túl tágan kapcsolódó kártyát a kezében lévők közül. Végül mindenkinek meg kell tippelnie, melyik lehetett a mesélő lapja. Ez a játék alkalmat adhat egy vidám, nevetéssel teli közös délutánra, de mély önismereti élménnyel is szolgálhat, ha abba az irányba terelődnek a meséink.

Az érzelmek birodalma

Ez a játék egy kooperatív pszichológiai társasjáték, amellyel minden korosztály közösen játszhat. A játék során az Érzelmek Birodalmában kalandozunk, célunk pedig, hogy a Kiszolgáltatottság völgyéből közösen eljussunk a Bizalom várába. Az úton azonban, ahogyan a való életben is, különböző érzelmek csapdájába eshetünk. Ezeken úgy juthatunk túl, ha különböző kérdések segítségével felidézzük az adott érzelemmel kapcsolatos élményeinket. Ha túl személyesnek érezzük azok megosztását, arra is van lehetőségünk, hogy magunkban érleljük meg a kérdés által ébresztett gondolatainkat, de akár mások segítségét is kérhetjük, ha úgy érezzük, hogy elakadtunk. Játék közben saját és társaink érzelmeivel és a különböző érzésekhez társuló tapasztalatainkkal is alaposabban tisztába kerülhetünk. Kiváló eszköz az érzelmi intelligencia fejlesztésére.

A pszichológiai társasjátékok tehát sokfélék lehetnek. Cikkünkben a teljesség igénye nélkül adtunk betekintést néhány élvezetes és tartalmas típusba. Ezek a játékok kiváló lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy önmagunkon dolgozzunk, aktívan tegyünk saját személyiségünk csiszolásáért. A közös játék ezen formái segíthetnek közelebb kerülni mások és önmagunk mélyebb megismeréséhez, mindeközben pedig kiváló hangulatot is biztosíthatnak egy-egy baráti vagy családi összejövetelen.


Iratkozz fel hírlevelünkre!