Az alma nem esik messze… – az apa-lánya kapcsolat

Sok szó esik az anya-gyermek kapcsolatról és annak fontosságáról. De mi a helyzet az apákkal? Ma már szerencsére egyre több kutatás és cikk foglalkozik az apák gyermekük életében betöltött szerepével is. Azon belül a legtöbb szó az apa-fia kapcsolatról esik, de mi most egy kicsit mást járunk körbe. Íme néhány fontos kutatási eredmény az apa-lánya kapcsolat jelentőségéről és hatásairól.

Az apák a gyermek születésétől kezdődően (kezdetben legalábbis) sok esetben háttérbe szorulnak, azonban már a család bővülésének kezdetén érdemes és fontos odafigyelni arra, hogy az apa is be tudjon kapcsolódni ebbe a változásba és aktív résztvevője lehessen az alakuló eseményeknek, gyermeke fejlődésének.

Mit adhat egy jó apa-lánya kapcsolat?

A jó apa-lánya kapcsolat sokkal több dologban segít a nővé cseperedő lánynak, gyermeknek, csecsemőnek, mint azt elsőre gondolnánk. A gyermek megfelelő fejlődése szempontjából kiemelkedően fontos a megfelelő apai jelenlét. Mit jelent ez? A minőségi idő fontossága már csecsemőkortól kezdődően fontos. Sok apa akkor szeret csak bevonódni gyermeke életébe, ha az már 3 éves kor körüli, mert addigra már beszél és „lehet vele mit kezdeni”, ugyanakkor az ezt megelőző időszak hangsúlyozottan fontos a kapcsolat alakulása szempontjából. Fontos, hogy apaként jelen legyünk lányunk életének fontosabb fordulópontjainál, fontosabb életeseményeinél. Emellett pedig természetesen kiemelkedő jelentőséggel bír az együtt töltött idő, közös tevékenységek, különösen a sporttevékenységek és a gyermekkori közös játék és élményszerzés. Ezek folyamatos jelenléte mellett létrejön idővel egymás egyre jobb megértése és megfelelő szinteken (szülő és gyermek) való kezelése. Tehát, ha jelen tudunk lenni, figyelni lányunkra, aktív minőségi időt tölteni vele, akkor számos pozitívumra számíthatunk.

Az apa lánya számára is egyfajta minta szülőként, apaként és férfiként egyaránt, így sok minden múlik rajta, a kapcsolatban való jelenlétén. Hatással van többek között arra, hogyan alakul lánya önértékelése, énképe és a férfiakról való gondolkodása. Egy pozitív apai minta segít a lánynak lelkileg erős, magabiztos nővé válni. Növeli a lány önértékelését, önbizalmát, fokozza pozitív énképét. Ha közvetlenül be tudunk vonódni a nevelésébe és életébe szülőként, azzal segítjük biztonságos kötődésének kialakulását, és saját képességeibe vetett hitét is támogatjuk.

Ezen felül még több pozitívumra számíthatunk.

Az apa-lánya kapcsolat hatással van a lányok tanulmányi teljesítményére, munkahelyi sikereire, valamint anyagi jóllétére, pozitív értelemben. Azok a lányok, akiknek apja részt vesz a pozitív tanulmányi vagy sporttevékenységbeli teljesítményeinek előmozdításában, támogatta lánya önállóságát, asszertivitását, biztatta és dicsérte őt, nagyobb valószínűséggel diplomáznak le és kapnak a későbbiekben magasabb fizetésű pozíciót, mint azon társaik, akiknek nem ilyen támogató édesapjuk van. A megfelelő apai jelenlét és hozzáállás következménye az is, hogy ezek a lányok elégedettebbek külsejükkel, testsúlyukkal. Továbbá támogatja az érzelmi és mentális egészséget és a megfelelő stresszkezelést, hatékony védekező mechanizmusok kialakulását. Kutatások kimutatták azt is, hogy azok a lányok, akiknek az apjukkal biztonságos, kommunikatív, támogató kapcsolatuk van, kisebb valószínűséggel esnek teherbe tinédzser korukban, illetve kezdenek el korai tinédzser éveikben szexuális életet élni. Ugyanakkor többet várnak a házassággal és a gyermekvállalással is, mivel elsőként a tanulmányi céljaikat igyekeznek megvalósítani.

Nagyon fontos már a gyermek születésekor is, hogy az apa jelen legyen az életében, annak aktív részese legyen.

Diszfunkcionális kapcsolat

Különböző apatípusok rámutathatnak arra, milyen is az, amikor az apa nem megfelelően van jelen lánya életében. Erre most néhány hétköznapibb, azaz kevésbé szélsőséges példát hozunk, melyeket részletesebben a párkapcsolati aspektusok kapcsán tárgyalunk. Az előbbiekkel ellentétes apa-lánya kapcsolatban az apa általában fizikailag vagy érzelmileg elérhetetlen lánya számára, nem tölt vele aktívan időt, nem vonódik be lánya tevékenységeibe, egyfajta hiányt hagyva ezáltal maga után. Ezen felül destruktív, abuzív jellegű kapcsolat is kialakulhat apa és lánya között, ami extrém romboló hatású pszichés, és sok esetben fizikai szempontból is a lány számára, mely általában súlyos következményekkel jár.

A nem megfelelő apa-lánya kapcsolat a következőket eredményezheti a lány esetében: alacsonyabb iskolázottság, különböző (akár egészen súlyos) pszichológiai problémák kialakulása, alacsony önértékelés és önbizalom, szegényebb személyközi kapcsolatok. Ezeknek a lányoknak általában rosszabbak a tanulmányi eredményeik, kevésbé működnek jól intellektuális szinten, kognitív és verbális képességeik is gyengébbek lesznek, kevésbé cél és sikerorientáltak (inkább motiválatlanok), alacsonyabb önértékelésűek, negatívabb énképpel rendelkeznek, alacsonyabb az élettel való elégedettségi szintjük, több pszichés distresszt élnek át, mint azok a társaik, akiknek megfelelő minőségű az apa-lánya kapcsolatuk. Sajnos nagyobb valószínűséggel lesznek szerhasználók, illetve drogfüggők is. Nagyobb valószínűséggel alakul ki náluk depresszió és evészavar. Kevésbé tudnak adaptívan megküzdeni a stresszhelyzetekkel, éretlen megküzdési mechanizmusokat használnak. Sok esetben alacsony a kortizolszintjük, ami a stresszhelyzetekre való túlérzékenységgel jár. Párkapcsolataikat is negatívabb terminusokban írják le.

A pozitív apa-lánya kapcsolat alapja, hogy az apa aktívan jelen van lánya életében fizikailag és érzelmileg egyaránt. Dicséri, támogatja, bátorítja őt. Minőségi időt tölt vele. Saját példáján keresztül mutatja meg a világot.

Az apa és a férj

Apaként hatással vagyunk lányunk párkapcsolati életének alakulására is. Az apakép befolyásolja lányunk férfiakról kialakuló képét. Mivel mintaként szolgálunk mint apa, ezért nagyon fontos és jelentőségteljes, hogy hogy viszonyulunk lányunk édesanyjához – akár együtt élünk, házasok vagyunk vagy elváltak, valamint egyáltalán milyen a női nemhez való hozzáállásunk. A pozitív apa-lánya kapcsolatban felnövők számára többnyire fontosabb lesz egy párkapcsolatban az érzelmi biztonság, a támogatás és az intimitás, mint a szexualitás. Ennek kialakulására pedig nagyobb hatásuk van az apáknak, mint az anyáknak. Párkapcsolatban az apai kapcsolattól is függ, milyen férfit választ magának a lány, ha felnő. Pozitív, szoros kapcsolat esetén nagy valószínűséggel hozzá hasonlót, ellenkező esetben pedig attól különbözőt igyekszik választani. Bár negatív kapcsolat esetén könnyen sor kerülhet ismétlődésre is. Ehhez kapcsolódnak a különböző apatípusok negatív terminusai is:

  • Uralkodó apa: a folyamatosan kontrolláló, a nőket alárendelt helyzetben tartó, domináns apatípus. Sok nő választ később is rajta uralkodni vágyó és tudó férfit, aki kontrollálja vagy becsmérli őt, kevéssé veszi figyelembe érzéseit, vágyait, gondolatait.
  • Lágyszívű apa: jószívűsége és engedékenysége által könnyen manipulálható, amit lánya előszeretettel meg is tesz. Az ő lányaiknál állhat fenn tovább a „durcázás” mint manipulatív eszköz, vagy a hiszti. Később ezek a lányok aztán többnyire olyan férfit választanak, akit ugyanígy irányíthatnak, alárendelhetnek.
  • Távol lévő apa: a fizikailag távol lévő vagy már nem élő apa. A gyermek általában azt feltételezi, ha az egyik szülő távol van (akár válás, akár munka miatt), hogy miatta ment el, így párkapcsolataiban később sok esetben hajlandó mindent megtenni a másik félnek és a másikért, csakhogy az ne hagyja el, ne kelljen újra átélnie a veszteségélményt és annak vélt, de semmiképp sem valós felelősségét.
  • Távolságtartó apa: a lélekben távol lévő apa. Ezáltal a működés által az apa sokszor a perifériára szorul, mert a női dolgokba nem szól bele, távol tartja magát tőlük. Ezek a lányok felnőve gyakran választanak hasonló partnert, aki távolságtartó, a konfliktusokat, problémákat nem beszéli meg, konfliktuskerülő.

Mit tehetsz tehát apaként, hogy lányodat számos pozitívummal segítsd?

  • Légy jelen és figyelj rá!
  • Dicsérd és bátorítsd! Erősítsd meg abban, amiben jó!
  • Vedd figyelembe az érzéseit, foglalkozz velük!
  • Hallgasd meg és támogasd!
  • Tölts vele aktív és minőségi időt!
  • Érdeklődj iránta!

 

Felhasznált szakirodalom:

Biller, H. B. & Weiss, S. D. (1970). The Father-Daughter Relationship and the Personality Development of the Female. The Journal of Genetic Psychology, Vol. 116 (1), pp. 79 – 93.

Nease, L. S. & Austin, M. W. (2011). Fatherhood – Philosophy for Everyone: The Dao of Daddy. Hoboken: John Wiley & Sons.

Nilsen, E. (2013). Father-Daughter Relationships: Contemporary Research & Issues. New York: Routledge/Taylor & Francis Group.

Preuschoff, G. (2006). Hogyan neveljük a lányokat – mit tegyünk, hogy boldog, egészséges nők lehessenek? Budapest: Partvonal Könyvkiadó.

Zia, A. (2015). Father and Daughter Relationship and Its Impact on Daughter’s Self-Esteem and Academic Achievement. Academic Journal of Interdisciplinary Studies, Vol. 4 (1), pp. 311 – 316.

Hasonló problémával küzdötök? Gyertek a Mindset Terápiás & Tanácsadó Központba, ahol tapasztalt szakembereink párterápia keretében segítenek újra megtalálni az összhangot!


Iratkozz fel hírlevelünkre!