Egészséges alvás, boldog gyerek – könyvajánlónk

A kötet szerzője, Marc Weissbluth 1973 óta dolgozik gyerekorvosként az Amerikai Egyesült Államokban. Egy világszerte kipróbált és elterjedt módszert igyekszik lépésről lépésre bemutatni, mellyel egészséges alvási szokásokat alakíthatunk ki szülőként kisbabánknál. Hogyan lehetséges ez természetes úton, a baba belső órájának megfelelően? Melyek a leggyakrabban elkövetett szülői hibák altatás során? Hogyan ismerhetjük fel kisbabánkon, hogy közeledik az alvási idő, és szülőként mit tegyünk ilyenkor? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk az Egészséges alvás, boldog gyerek című könyvben, amely hazánkban a Jaffa Kiadó gondozásában jelent meg. Könyvajánlónk.

A könyv nagy előnye, hogy külön felhívja az olvasó figyelmét, hogy hatalmas egyéni különbségek vannak a kisbabák között. Így tehát egy biztos recept sem létezik arra vonatkozóan, hogy egy nyugtalan picit hogyan érdemes elaltatni, vagy hogyan segíthetjük őt könnyedén eljutni egy mély alvási ciklusba. Ezzel szemben rengeteg hasznos és kézzel fogható tanácsot kínál, amivel az édesanyák és édesapák egyaránt bátran próbálkozhatnak. Hiszen hatalmas tévedés lenne azt gondolni, hogy a család legkisebb tagjának elaltatása egyedül az édesanya feladata lenne! A kötetben jó pár oldalon keresztül olvashatunk arról, hogy milyen előnyökkel járhat, ha az édesapa is aktívan kiveszi a részét az altatásból. Ha jól belegondolunk, tulajdonképpen a szoptatáson kívül nem létezik olyan gondozási terület egy kisbaba körül, amit egy kellőképpen motivált férfi ne tudna legalább olyan jól ellátni, mint egy nő.

Bízzunk tehát az édesapákban!

Az édesanyák tehermentesítésén túl a kisbabának is jót tesz, ha különböző megnyugtatási stratégiákkal találkozik már a születése első pillanatától kezdve. Több kutatás is beszámolt arról, hogy azok a kisbabák, akik több gondozóval is találkoznak az első életéveikben (édesanya, édesapa, nagyszülők), sokszor rugalmasabban alkalmazkodnak a környezetükhöz, illetve hamarabb szert tesznek önmegnyugtatási képességekre.

A szerző szerint a hasznos praktikák próbálgatásán túl mégis az a legfontosabb, hogy alaposan ismerjük meg a kisbabánkat. Igyekezzünk felismerni a kicsi jelzéseit! Próbáljuk meg értelmezni azokat, illetve figyeljük meg, hogy egyes megnyugtatási és altatási próbálkozásokra hogyan reagál, mi válik be, vagy min szükséges módosítani. Higgyünk kisbabánkban, és fogadjuk el, hogy ő már a születése pillanatától kezdve egy kompetens emberke, aki képes megítélni, hogy mi jó neki és mire van valójában szüksége.

A könyv első fejezetében az alvási szokások megelőzéséről olvashatunk. Részletesen tájékozódhatunk arról, hogy hogyan érdemes egészséges alvási szokásokat kialakítani. A szerző szerint a szülők egyik legfontosabb feladata, hogy az

önnyugtatási képességet

megtanítsák a gyermeküknek. Az önnyugtatás képessége tulajdonképpen azt jelenti, hogy a kicsi mélyen el tud aludni magától, amikor a szülő segítségével már elálmosodott. Az álmos babát még azelőtt a kiságyba kell fektetni, mielőtt igazán elaludna, és hagyni kell, hogy egyedül, külső beavatkozás nélkül szenderedjen el. A szülő dolga, hogy megteremtse gyermeke számára azokat a környezeti feltételeket, melyek ezt lehetővé teszik. Ez elsőre rettentő egyszerűnek és könnyedén kivitelezhetőnek hangzik. Azonban szinte minden gyakorló szülő tapasztalta már, hogy a valóságban ennél azért jóval nagyobb kihívást jelenthet egy kisbaba elaltatása.

A könyvben számos gyakorlati tippet olvashatunk arra vonatkozóan, hogy hogyan is teremthetjük meg az önálló alvásra megfelelő környezeti feltételeket. A kötet

segít felismerni az álmosság jeleit,

illetve arra vonatkozóan is számos szempontot ad, hogy mikor beszélhetünk már többről, mint szimpla álmosság. Ezek az alváshiányos segélykérő jelek. Részletesen olvashatunk egyes nagyon elterjedt megnyugtatási stratégiákról is. A kötetben a szerző részletesen kifejti, hogy miért lehet egy jó elalvást segítő módszer a ringatás és a hintáztatás, de mégis miért ne ringassuk és hintáztassuk a picit, ha már elaludt. Továbbá a szoptatás, az anyamellen való elalvás témakörét is részletesen kifejti.

A második fejezet a már kialakult alvási zavarok megoldásával foglalkozik, konkrét módszereket mutat be, amellyel szülőként érdemes lehet próbálkozni. Több alvásjavító módszert is bemutat a szerző, melyeknek részletesen felsorolja minden előnyét és hátrányát egyaránt. Továbbá azt is sorra veszi, hogy az egyes módszerek, milyen mértékben járhatnak a kisbaba sírásával. Ezzel segít az olvasónak végiggondolni a lehetséges opciókat, valamint a jól informált szülő képessé válik arra, hogy mind maga, mind pedig a gyermeke számára a lehető legjobb megoldást kiválassza. Az utolsó fejezetekben pedig részletesen olvashatunk az első életév egészséges alvási szokásairól.

Károly Fruzsinának és Poós-Nagy Fruzsinának hamarosan workshop-sorozata indul a témában Szülővé válás lépésről lépésre címmel. Ha mélyebben érdekel a téma, várunk téged is ezekre az alkalmakra!

 

Felhasznált irodalom:

Marc Weissbluth (2017): Egészséges alvás, boldog gyerek. Jaffa Kiadó.


Iratkozz fel hírlevelünkre!