Segíts magadon! – Két könyv, mely segíthet megküzdeni a stresszel

„A stressz az élet sója – mondta annak idején prof. dr. Kopp Mária egy interjúban. Az életünkből nem tudjuk kiküszöbölni a stresszforrásokat, sőt, szükségünk is van rájuk, ugyanakkor kezelnünk is tudni kell őket. Két olyan szakmai alapokon nyugvó önsegítő könyvet ajánlunk, melyek segítenek abban, hogy hatékonyabban küzdjünk meg a mindennapok nehézségeivel. 

Manapság egyre inkább kezd bekerülni a köztudatba, hogy az életben nem a különböző stresszforrások tökéletes elkerülése a cél, hanem sokkal inkább a velük való kielégítő megküzdés. Ez természetesen jól hangzik, azonban sokszor nem egykönnyen kivitelezhető, még akkor sem, ha van elképzelésünk arról, hogyan is tudnánk jól megküzdeni a stresszel. Kevesebbet kéne dolgozni, többet kellene aludni és sportolni, egészségesebben kellene táplálkozni – gondolhatnánk. Vagy ha egy kicsit tájékozottak vagyunk a pszichológiai módszerek világában, akkor elképzelhető, hogy már a mindfulnessről vagy a relaxációról is olvastunk vagy hallottunk valahol. Azonban még ha el is szánjuk rá magunkat, hogy ez utóbbi módszerek valamelyikével próbálunk meg segíteni magunkon, felmerülhet a kérdés: mégis hogyan sajátíthatjuk el őket?

Az egyik út az, ha szakemberhez fordulunk, ami – ha megfelelően kiképzett emberről van szó – egészen biztosan hatékony segítség tud lenni. Például ha az egyik legismertebb relaxációs módszert, az autogén tréninget szeretnénk megtanulni, akkor felkereshetünk egy olyan pszichológust, aki kiképződött a módszerben, és egy meghatározott ülésszám keretében átadja nekünk a módszert. Hasonló a helyzet a tudatos jelenléttel is, a fővárosban például rendszeresen indulnak csoportos képzések, ahol a mindfulness elsajátításában és mindennapi gyakorlásában lesznek a segítségünkre.

Nyilván az egy ideálisnak mondató élethelyzet, amikor valaki meg tudja engedni magának, hogy a segítségnyújtás ilyenfajta módozataival éljen. Ugyanakkor sokan vannak úgy, hogy valamilyen oknál fogva erre nincs lehetőségük. Ilyenkor jelenthetnek segítő kezet a szakmai alapokon nyugvó könyvek, melyekkel otthonunkban tanulhatunk meg akár relaxálni, akár tudatosan jelen lenni. Nyilvánvaló, hogy a gyakorlás hatékonysága nem teljesen olyan, mintha egyéni keretek között járnánk autogén tréninget vagy tudatos jelenlétet tanulni, ezzel együtt rengeteget adhatnak ezek a könyvek és a hozzájuk tartozó hanganyagok is, ha kellő energiát fektetünk a gyakorlásba. A következőkben két olyan – jelenleg is kapható – könyvet mutatunk be röviden, melyekkel a hatékonyabb stresszkezelés felé vezető utat nyithatjuk meg magunk előtt.

Tudatos jelenlét a gyakorlatban

John Teasdale, Mark Williams és Zindel Segal műve egy önállóan végezhető, nyolchetes program munkafüzeteként funkcionál. A könyv tulajdonképpen a MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy – Mindfulness Alapú Kognitív Terápia) módszerét adja át nekünk, olvasmányos formában. Fontos kihangsúlyozni, hogy bár a módszer nem a lehető legszorosabb módon kapcsolódik a stresszcsökkentéshez, ami azért van, mert a mindfulness szemléletén egy másik módszer, a MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction – Mindfulness Alapú Stresszcsökkentés) is nyugszik, ami jelen esetben aktuálisabb lenne a tárgyalt téma szempontjából. Az MBCT-t elsősorban a depresszió kezelésére dolgozták ki, azonban nem csak ezen a téren hatásos:

a nyolchetes program elvégzése javítja a vitalitást és a hangulatot, ezáltal egy kielégítőbb és élménydúsabb életvitelt eredményezhet – írja ajánlásában dr. Szondy Máté klinikai szakpszichológus a mű elején.

Ahogyan említettük, a könyv munkafüzetként funkcionál, ami azt jelenti, hogy nyolc héten keresztül megadott feladatok kell majd gyakorolnunk. Minden blokk elején a szerzők részeletesen kifejtik, hogy az arra a hétre szánt feladat miként lesz majd hasznunkra, majd ezt követően megadják az instrukciókat, melyek megértését képekkel is segítik. A program fő tengelye talán a tudatos légzés gyakorlat, melyet különféleképpen kell gyakorolnunk, de élménynaplót is kell majd írnunk, melyben a minket érő kellemes és kellemetlen élményeket naplózzuk, valamint több hanganyag is rendelkezésünkre áll majd, amik segítik a gyakorlást. A szerzők ígérete szerint a nyolchetes tréning végeredményben segíthet kiszabadítani minket a fájdalmas érzések hálójából, hogy radikális javulást idézzen elő ezáltal az életminőségben.

Relaxáció, megnyugvás, belső béke

Prof. Dr. Bagdy Emőke könyve azoknak szól, akik úgy érzik, hogy a mindennapokban felülkerekednek rajtuk a feszültségek és az ideges tünetek, vagy éppen a koncentrációval, esetleg a tanulással akad problémájuk. Bagdy könyve és a hozzá tartozó CD-melléklet egy belső utazásra invitál, annak érdekében, hogy a belső forrásainkat a saját szolgálatunkba állítsuk.

A CD-n összesen hét, Bagdy Emőke által összeállított és vezetett relaxáció/meditáció szerepel, melyek között találunk

stresszmentesítő mélyrelaxációt, gyors és hatékony önellazítást, de teljesítményhelyzetekre felkészítő relaxációt is.

A könyv és a CD mindenképpen egy hasznos segítség, hiszen otthonunkban gyakorolhatunk relaxációs és meditációs módszereket, ugyanakkor professzionális szakember vezetése mellett tehetjük mindezt. Fontos azonban kiemelni, hogy ebben az esetben is nagy szerepe van a rendszeres gyakorlásnak, anélkül a kellő hatékonyságot nem leszünk képesek elérni.

 

Képek forrása itt és itt. 

Hasonló problémával küzdesz? A Mindset Terápiás & Tanácsadó Központban tapasztalt szakembereink egyéni pszichológiai tanácsadás keretében elkísérnek a fejlődés útján!


Iratkozz fel hírlevelünkre!