Barack Obamáék is párterápiára jártak

Kedden jelenik meg Michelle Obama Becoming című memoárja, melyben a volt first lady több, eddig ismeretlen, bizalmas tényt is megoszt az életéről. Többek között azt, hogy Barack Obamával sokáig ők is párterápiára jártak, ugyanis időnként küzdelmes időszakot éltek meg. Párterápiára járni sok esetben tényleg indokolt, ezen túl pedig különleges élményt is nyújt. Párterápiára járni egyszerűen menő. 

Mi sokszor, sok fórumon hangoztattuk már, hogy párterápiára járni a legtöbbször nemcsak indokolt és szükséges, hanem egyszerűen menő is.

Így volt ezzel az egykori first lady, Michelle Obama is, aki hamarosan megjelenő könyvében bevallja: az előző amerikai elnök Barack Obamával hosszú ideig párterápián is részt vettek, mivel nem egyszer küzdelmes időszakokat éltek át. Michelle könyvében arra is kitér, az egyik legnehezebb életszakaszt akkor élték meg, amikor férjét 1997-ben Illinois állam szenátusának tagjává választották.

„Férjemmel részben a párterápia keretében tanultunk meg beszélni a problémáinkról”

– emelte ki a volt first lady.

Michelle Obamának volt egy vetélése 20 éve, ami után elveszettnek és magányosnak érezte magát. Kudarcnak könyvelte el a sikertelen terhességet, állítása szerint azért, mert nem tudta, mennyire gyakori eset is ez, az emberek ugyanis nem beszélnek erről.

Obama könyvében arra is kitér, hogy mi kavargott benne, miután érzelmileg megnyílt férje felé: vágy, hála, kiteljesedés, csodálat.

Párterápiára járni nem szégyen

A párkapcsolat lehet a nyugalom szigete, egy menedék, ahol oltalmat találunk, megpihenhetünk, feltöltődhetünk. Válhat ugyanakkor a feszültségek és örökös konfliktus színterévé is. Amikor párokkal dolgozunk, nem azzal foglalkozunk, hogy megtaláljuk, „ki a hibás”. A párkapcsolati konfliktusokat a pár tagjai akaratlanul, de közösen hozzák létre – újra és újra. A konfliktusos helyzetek gyakran zajlanak visszatérő mintázat szerint, ami úgy működik, mint a dominó: ha egyszer beindult, nagyon nehéz megállítani.

A közös munka célja, hogy megértsük, hogyan jönnek létre a pár tagjai között az egyensúlytalanságok, konfliktusok és mi tartja fenn azokat. Ennek érdekében a vitás helyzeteket lelassítjuk, és nagyító alatt szemléljük. A terápiás folyamat során a pár tagjai megtanulják magukban azonosítani az elsőre nem is olyan kézenfekvő igényeiket, vágyaikat és belső feszültségeik forrását. Amikor már pontosan értjük, hogy mi történik a pár tagjai között, megnyílik a lehetőség, hogy eltávolodjunk a begyakorolt, de annál inkább romboló párkapcsolati mintázatok fojtogató csápjaitól.

Mikor érdemes párterápiára menni?

Olyan esetben, amikor szorosan véve a párkapcsolatot érintő probléma lép fel. Ezeket a helyzeteket a leghatékonyabb mindkét fél részvételével megoldani. Néhány példa, amikor hasznos lehet a párterápia:

  • Párkapcsolati válság
  • Féltékenység
  • Harmadik személy a kapcsolatban, megcsalás
  • Szexuális problémák
  • Függő kapcsolat
  • Rendszeresen ismétlődő konfliktusok
  • Gyermek születése utána megromlott párkapcsolat, szexuális élet
  • Hová tart a kapcsolatunk? Van közös jövőnk?

A Mindset Terápiás & Tanácsadó Központjában magasan képzett pszichológusok foglalkoznak párterápiával.

Összességében a Mindset Pszichológia szakmai közössége azon az állásponton van, hogy párterápiára járni egyáltalán nem szégyen. Épp ellenkezőleg! Felemelő érzés párunkkal a fejlődés útjára lépni. Amennyiben te is szeretnéd kipróbálni, milyen egy párterápia, fordulj hozzánk bizalommal! A budai Neuschloss Palotában található Terápiás & Tanácsadó Központunkban kifejezetten párterápiára szakosodott pszichológusaink szeretettel várják a fejlődni vágyó párokat. A nem budapesti lakosoknak online tanácsadást is tudunk nyújtani, Skype-on keresztül.

Központunkban jelenleg párterápiával Román Boglárka szexuál-szakpszichológus és Mogyorósi Rebeka pszichológus foglalkoznak. A szakemberekhez időpontot foglalni és érdeklődni online, telefonon és e-mailben is lehet.

Telefon: +36 70 705 1943

E-mail: segitunk@mindsetpszichologia.hu

Online: https://mindsetpszichologia.hu/termek/parterapia/

Román Boglárka szexuál-szakpszichológus és Mogyorósi Rebeka pszichológus

Forrás: itt.

Hasonló problémával küzdötök? A Mindset Terápiás & Tanácsadó Központban tapasztalt szakembereink párterápia keretében segítenek újra megtalálni az összhangot!

Olyan problémával küzdesz, amit egyedül nem sikerül megoldanod? A Mindset Terápiás & Tanácsadó Központban tapasztalt szakembereink egyéni pszichológiai tanácsadás keretében elkísérnek a fejlődés útján!


Iratkozz fel hírlevelünkre!