Önismereti ajándéktippek karácsonyra

Önismeretünk fejlesztése segít abban, hogy jobban megküzdjünk a mindennapi kihívásokkal és stresszel, eredményesebben kezeljük a konfliktusainkat, magabiztosabbak legyünk, és teljesebb, egészségesebb életet éljünk.

Akit érdekel a pszichológia és szeretne többet megtudni önmagáról, fejlődni az önismeretben, annak jó ajándék lehet karácsonyra egy ilyen témájú társas, napló, könyv, vagy foglalkozás – ajánlónkban erre gyűjtöttünk össze tippeket.

A társasjátékok terén az utóbbi években egyre több olyan került a piacra, ami a starttól a célig való eljutás helyett kifejezetten az önismeretet vagy egymás jobb megismerését emeli a játék céljává. Kifejezetten önismereti kérdésekkel dolgozik az Identity, ahol feltérképezhetjük életünk különböző területeit, és a kártyákon található tippek segítenek a kedvező változások elindításában. Mások visszajelzéseire, illetve saját választásaink feltárására épül a Dixit és Lélekpillangó nevű játék – előbbi új megvilágítást adhat a gondolkodásmódunkról, humorunkról, utóbbi pedig azt tükrözi vissza, mások hogyan látnak minket, mit gondolnak rólunk, és ez mennyire egyezik a saját magunkról alkotott képünkkel.

Az önismeret jó eszköze lehet a reflektív naplóírás is, ehhez ma már többféle, magyar fejlesztésű terméket találhatunk. Az utóbbi években lett népszerű az Anti-határidőnapló, amely minden hónapban önmagunkkal, céljainkkal kapcsolatos belső munkára késztet, tippeket ad, hogy hogyan tudnánk lelassulni, jobban befelé figyelni és jelen lenni minden pillanatban, a saját életünkben. Az önértékelést segíti az ingyenesen letölthető és kinyomtatható Éviránytű – egy füzet, mely elgondolkodtató kérdésekkel segít áttekinteni az előző évünket, és megtervezni a következőt. Mindkét irányított napló hasznos lehet azoknak, akik szeretnének jobban tisztába kerülni azzal, mi az igazán fontos számukra, mik a céljaik, és hogyan kezdjenek hozzá a megvalósításukhoz.

Az önismeret elmélyítésében és a személyiség fejlesztésében nagy segítséget nyújthat, ha átbeszélhetjük a minket foglalkoztató kérdéseket, problémákat egy pszichológus szakemberrel, hogy új nézőpontból lássunk rá önmagunkra: a Mindset karácsonyi ajándékkártyájával egy alkalom egyéni tanácsadással ajándékozhatod meg azt, aki fontos számodra.

Több pszichológiai témájú regény, önsegítő könyv is megjelent idén, ami jó ajándék lehet annak, aki szeretne inspirációt, támogatást kapni a fejlődéshez. Az év végére jött ki Irvin D. Yalom könyve, a Szemben a nappal, melyben összegzi személyes és szakmai életútjának tapasztalatait, abban segítve az olvasót, hogy a halálfélelem legyőzésével a lehető legteljesebb életet élje. Hasonló a mondanivalója Edith Eva Eger: A döntés című könyvének, melyből a holokausztot túlélt és traumáját feldolgozó terapeuta élettörténetét ismerhetjük meg. Orvos-Tóth Noémi két új könyvet is kiadott idén: az Örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás útjai transzgenerációs szemlélettel vezeti végig az olvasót az önismeret útján, ahol a család múltjának megértése a jelen tisztábban látását, rendberakását segítheti. A másik, Egy nárcisztikus hálójában – Felépülés egy érzelmileg bántalmazó kapcsolatból című regény egy terápiás folyamaton keresztül mutatja be egy nárcisztikus személlyel való kapcsolat működését és az ettől való elszakadást. Almási Kitti új könyve, az Irigység, kibeszélés, rosszindulat – Értsük meg, hogy ne gyengítsen! nemcsak abban segít, hogy megóvjuk magunkat mások rosszindulatával szemben, hanem saját irigységünk feldolgozásában is irányt mutathat. Végül pedig Bihari Viktória könyvét ajánljuk, akit a Tékasztorik blog szókimondó szerzőjeként ismerhettünk meg: az Egy negyvenes szingli majdnem (!) elcseszett életében kendőzetlenül számol be saját traumáiról és nehézségeiről a bántalmazástól a pánikbetegségig, és a gyógyulásig vezető nehéz útról.

A Mindset Pszicho-Kávéház hetente több előadás keretében foglalkozik a pszichológia különböző területeivel izgalmas, közérthető formában. A neves előadók segítségével jobban megismerhetjük magunkat és a minket körülvevő világot – az egy, hat és tizenkét alkalmas rendezvénybérletek által ezzel az élménnyel is megajándékozhatjuk szeretteinket.


Iratkozz fel hírlevelünkre!