„A természet szeretete összekapcsolódott benne az emberszeretettel” – dr. Rátay Csabára emlékezünk

2018. november 29-én elhunyt dr. Rátay Csaba klinikai szakpszichológus, kiképző család-pszichoterapeuta. A következő néhány bekezdésben rá emlékezünk. 

Azt, hogy manapság már hazánkban is rengeteg családterapeuta dolgozik, elsősorban azoknak a szakembereknek köszönhetjük, akik annak idején az Egyesület Államokból behozták Magyarországra a családterápiás szemléletet és módszert. Ilyen szakember volt dr. Rátay Csaba is, a Magyar Családterápiás Egyesület egyik alapítója és első elnöke. Munkatársaival ők kezdték el meghonosítani azt a szemléletet, hogy a családdal mint egésszel érdemes találkozni, és hogy a tünet mögött mindig kölcsönösség van, amennyiben az a családtagok közötti összjátékok következménye, nem pedig egy-egy családtag hibája. A kiképző család-pszichoterapeuta nevéhez köthető a Családi Szolgálatok Ligája Alapítvány megalapítása is, mely ma is meghatározó a családterápiás képzésben.

Dr. Rátay Csaba szuggesztív és meggyőző előadó volt, akinek a mondatai ma is kísérik azokat, akik tőle tanultak. Kezdetektől részt vett a Családterápiás Vándorgyűlések megszervezésében, melyek napjainkban is évente megrendezésre kerülnek, összehozva mindazokat a szakembereket, akik ma Magyarországon családokkal és párokkal dolgoznak. Tanítványai úgy emlékeznek rá, mint aki ódzkodott a protokolltól és a formalitásoktól, ellenben nagyon szerette a csendes és személyes találkozókat és beszélgetéseket.

Kozma-Vízkeleti Dániel gondolatai egykori tanáráról: 

„Ami igazán meghatározó vele kapcsolatban, hogy hitelesen beszélt a rendszerszemlélet erőforrás-központúságáról. Sőt, nem csak beszélt róla, hanem élte is, ami mindig kihallatszódott a vele való beszélgetésből. Másrészt ő egy nagy létrehozó: azon túl, hogy létrehozta a Családi Szolgálatok Ligája Alapítványt és első elnöke volt a Magyar Családterápiás Egyesületnek, ő volt a főszervezője a Családterápiás Világkongresszusnak is, amit Magyarországra elhozni óriási dolognak számított. Minden szakmai energiáját a családterápiás mozgalomba ölte, és hihetetlen odaadással dolgozott azon, hogy leültesse egy asztalhoz azokat a családtagokat, akiknek ez nehezen ment.

Nagyon szeretett kirándulni és biciklizni, a természetet szeretete összekapcsolódott benne az emberszeretettel, ettől is vált talán egy nagyon szerethető figurává. Ugyanakkor ne tagadjuk, hogy tudott morcos, bántó és önvezérelt is lenni; ha valamit a fejébe vett, akkor aztán tűzön-vízen keresztül is végigvitte. Ennek ellenére egy igazi apafigura volt sokunk számára, és ha mondanom kellene három nevet, akik kiemelkedő hatással voltam rám, biztosan ő lenne az egyik.”

Dr. Rátay Csaba és felesége, dr. Rátay Csabáné Makkos Veronika temetésére 2018. december 21-én, pénteken 9 óra 45-kor kerül sor a Farkasréti temetőben.

 

Források: 

Családi Szolgálatok Ligája Alapítvány

Magyar Családterápiás Egyesület


Iratkozz fel hírlevelünkre!