Párkapcsolatok útvesztőjében – tudósítás A rózsaszín köd pszichológiája című előadásunkról

Mit nevezünk szerelemnek? Minek a hatására veszítjük el a fejünket, ha körbevesz minket a rózsaszín köd? Hányféle szerelem létezik? Terápiás & Tanácsadó Központunk pszichológusai ezekre a kérdésekre keresték a választ előadásukban. Tudósításunk. 

„Tegye fel a kezét, aki volt már szerelmes!” – kezdte az előadást Mogyorósi Rebeka pszichológus és Román Boglárka szexuálpszichológus, a Mindset Terápiás & Tanácsadó Központjában. A párkapcsolatok útvesztőjében című előadás-sorozatuk első része nagy sikernek örvendett, melyben a párkapcsolati szakaszokat mutatták be. Második, A rózsaszín köd pszichológiája címet viselő előadásukban a szerelem fontosabb fogalmait járták körül. Az előadás során ismertették a „szerelemkutatók” főbb elméleteit, felvázolták a szerelembe esés folyamatát, és ennek kapcsán a lehetséges elakadásokat és az ebben az időszakban felmerülő problémákat is.

Ahány ember, annyi definíció

A rózsaszín köd témaköre mindenkit érint valamilyen formában, azonban minden ember máshogyan viszonyul hozzá, mindenki kialakítja élete során a saját definícióját a szerelemről. Erre a sajátos helyzetre reflektálva az előadók minden résztvevőnek adtak egy-egy papírt és tollat az előadás kezdetén, amire a szerelemmel kapcsolatos asszociációikat, érzéseiket, gondolataikat írhatták fel, melyek fontos szerepet kaptak az este későbbi részében (a szerzők engedélyével a cetlikre írt szövegek a cikk végén olvashatóak).

A szerelem jelen társadalmunk egyik legnépszerűbb motívuma, éppen ezért nagy vállalás tudományos alapokra helyezett előadást tartani a kérdéskörből. A téma népszerűsége miatt számos kutatást találunk akár a természettudományok, akár a társadalomtudományok körében a szerelemről, viszont ezek a tudományos munkák legtöbbször nem egy irányba mutatnak, sőt, sokszor ellent is mondanak egymásnak. Az előadóknak az elméletek sokaságából válogatva mégis sikerült egy komplex és koherens képet alkotniuk a témáról, megtartva az egyensúlyt a tudományos előadás és a közérthetőség között. Mogyorósi Rebeka és Román Boglárka dinamikus és közvetlen előadást tartottak, melynek sikeressége az előadást követő interaktív beszélgetésben csúcsosodott ki.

Intimitás, vonzalom, elköteleződés

Mivel a szerelmet többféle tudományterület irányából is meg lehet közelíteni, így az előadók ennek megfelelően három részre osztották az előadást. Az első harmadban a szerelem biológiájáról volt szó. Különös tekintettel a hormonális változásokra, amik a „rózsaszín köd” állapotáért leginkább felelősek.

A második harmadban a társadalmi és kulturális nézőpont került a középpontba, melyben arra hívták fel a figyelmet az előadók, hogy a szerelem megjelenési formái eltérők lehetnek különböző kultúrákban, például Indiában vagy Dél-Amerikában.

Az előadás végén a pszichológia került reflektorfénybe. Kiemelt szerepet kapott a méltán híres kutató, Robert J. Sternberg háromszögelmélete, mely szerint a szerelem három komponensből áll, az intimitásból, a szenvedélyből és az elköteleződésből. A három komponensből nyolcfajta különböző szerelemtípus rakható össze, például ha magas az elköteleződés, de alacsony az intimitás és a szenvedély, abban az esetben kiürült vagy üres szerelemről beszélünk. Az előadók számos, a hétköznapokból átemelt példát, filmes bejátszót, versrészletet használakt fel annak érdekében, hogy átélhető módon ismertessék a nyolcféle szerelemtípust. Sternberg háromszögelméletén kívül még több pszichológus kutatását és teóriáját ismertették a témakörből. Mogyorósi Rebeka és Román Boglárka egy „gyakran ismételt kérdések” blokkal zárta az előadást, melyben az általuk ismertetett elméletek fényében, olyan hétköznapi, de bonyolult kérdésekre keresték a választ, mint „Létezik-e szerelem első látásra?” vagy „Lehetünk-e egyszerre több emberbe szerelmesek?”.

Mítosz és valóság

Az előadást egy kis szünet követte, miután kezdetét vette az este második része, egy interaktív közös gondolkodás az eddig elhangzott témákról. Az előadók felolvasták a résztvevők cetlikre írt gondolatait, mely egészen különleges hangulatot keltett a teremben. A közönségben ezek után rengeteg kérdés merült fel. Visszahozható-e a „rózsaszín köd”, ha már nem találjuk a kapcsolatunkban? Mi lehet az oka annak, ha valaki nehezen bírja az elköteleződést? Milyen szerepe van a féltékenységnek az adott modellekben? Ilyen és ehhez hasonló témák mentén zajlott egy bensőséges beszélgetés, melyben érződött a résztvevők és az előadók őszinte érdeklődése a téma iránt.

Az előadásban az itt összefoglaltaknál sokkal bővebben és árnyaltabban kerültek bemutatásra az adott elmétek és megközelítések. Hasonló tematika mentén fog folytatódni a előadás-sorozat a Terápiás & Tanácsadó Központunkban. Ugyanígy párterápiára is lehetőség nyílik, például a tudósításban idézett előadóknál.

 

A cetlikre írt gondolatok:

„Hullámvasút”

„Önzetlenség”

„Vágy, tűzijáték, felhőtlen boldogság, feltétel nélküli szeretet”

„Érzés”

„Natural High”

„Pozitív érzés, erőt ad, motivál. Tiszta, önzetlen, ha valódi, akkor elvárásoktól mentes. Őszinte. Intenzív, van, hogy fájdalmasan gyönyörű. Néha ragaszkodó, birtokló. Sokféle…”

„Biokémia”

„Függés”

„Ajándék”

„Nagyon-nagyon intenzív érzés, ami eláraszt.”

„Szerelem = melegség, erő, fájdalom.”

„Vonzalom, stressz, véges.”

„Inspiráció”

„Biztonság”

„Szerelem az élet üzemanyaga! Egészséges drog!

„Vákuumban lebegés”

„Mi a szerelem? Olyan erős érzések, hogy már gyengének érezzük tőlük magunkat, megbénítanak. Inspirál a másik, nemcsak érte tennénk meg bármit, de magunkért is, csak hogy tökéletesnek lásson minket. Olyan mély érzések összessége, amikor minden pillanatban szeretjük a másikat, képesek vagyunk elsírni magunkat. Miközben szeretkezünk ordítani és sírni tudnánk, mert úgy érezzük szavakkal nem tudjuk elmondani, hogy mennyire szeretjük egymást.”

 

Hasonló problémával küzdötök? Gyertek a Mindset Terápiás & Tanácsadó Központba, ahol tapasztalt szakembereink párterápia keretében segítenek újra megtalálni az összhangot!


Iratkozz fel hírlevelünkre!