Három újévi fogadalom a sikeresebb, boldogabb életért

Gyakran vágunk bele úgy az évbe, hogy „új év, új én”, de valójában min is kell változtatnunk, hogy sikeresebb, teljesebb, boldogabb életet éljünk?

Dolgozz az önismereteden!

Ha valóban változást akarsz elérni az életedben, ez az első és legfontosabb lépés. Az önismereti munka ugyanis segít annak a meghatározásában, hogy milyen tényezők – környezeti hatások, fejlesztendő tulajdonságok, rossz szokások – állnak annak az útjában, hogy azt az életet éld, amit valóban szeretnél. Sőt, sokszor még azt sem tudjuk, pontosan milyen is az az élet, amire vágyunk, csak azt érezzük, hogy a mostanival valami nem stimmel. Az önismeret a célok meghatározásában is segít. Ha már megvan, hogy min akarsz változtatni, jöhet a hogyan kidolgozása: készíts hosszú távú tervet konkrét lépésekre és köztes célokra lebontva! Ne akarj változást elérni egyik napról a másikra, az alapos, elmélyült és kitartó munka mindig tartósabb eredményt hoz. Kiindulásnak segíthet az ingyenesen letölthető Éviránytű, vagy különböző önismereti könyvek és játékok, de nagyon hasznos lehet az egyéni vagy csoportos önismereti terápia is. A Mindset Ajándékkártyával támogathatsz valakit abban, hogy részt vegyen pszichológiai előadásainkon, illetve foglalkozásainkon.

Madarat tolláról…

Mind tudjuk, hogy folytatódik a mondás, így azt is, hogy a társas kapcsolataink milyen sokat számítanak a jóllétünkben és személyiségünk formálásában. Ahhoz, hogy minden a helyére kerüljön az életünkben, a belső rendrakás mellett külsőre is szükség van. Itt az ideje, hogy átgondold, kit érdemes követned a közösségi oldalakon, és ki az, aki csak negatív hatással van rád, és ugyanezt a szortírozást a való életben is el kell végezni. Mindenki maga felelős a saját boldogságáért, de ebbe az is beletartozik, hogy kinek a társaságában tölti az idejét. Vedd körül magad inspiráló emberekkel, akikre valóban számíthatsz, akik hisznek és bíznak benned, és jó élményeket, pozitív változást hoznak az életedbe – ehhez azonban az is kell, hogy igyekezz te is ilyen lenni másokkal!

Számolj le a félelmeiddel!

Az irracionális fóbiák vagy félelmek gyakran szorongást jelentenek és beszűkítik a lehetőségeinket az életben. Például régóta szeretnél elutazni valahova, de rettegsz a repüléstől, vagy vágysz egy párkapcsolatra, de félsz kezdeményezni – Edith Eva Eger A döntés című könyvében azt írja, ha azt választjuk, hogy a félelmeink határozzák meg a döntéseinket, saját magunkat börtönözzük be. Fontos, hogy nem kell egyszerre minden félelmeddel leszámolnod, és nem is lehetsz magaddal türelmetlen, mert sokszor egy makacs félelem leküzdése inkább éves, mint pár hetes projekt, ahol kis lépésekben tudsz csak haladni, mindig csak kicsivel átlépve a komfortzónád határait. A kitartás viszont megéri, hogy ne korlátozzon többet a félelmed abban, amit valóban szeretnél! Ha bizonytalan vagy, hogyan kezdj hozzá, vagy egyedül nem tudsz megbirkózni vele, kérj segítséget – Terápiás Központunk pszichológusai segíthetnek a félelmeid leküzdésében.

Minden újévi fogadalomra érvényes a szabály, hogy minél konkrétabb célokban és lépésekben fektetjük le a megvalósítási tervünket, illetve minél hosszabb távban gondolkozunk (nem egyből akarunk nagy változást elérni), annál eredményesebbek leszünk. Ne legyünk hát türelmetlenek magunkkal, ha január végén még mindig ugyanaz az ember néz ránk a tükörből – haladjunk következetesen a céljaink felé, és nézzük meg magunkat decemberben!


Iratkozz fel hírlevelünkre!