Kreatívabbá tesz a teafogyasztás?

Kínai kutatóknak egy érdekes együttjárást sikerült kimutatniuk a teafogyasztás áldásos hatásról egy tanulmányukban, mely bár komoly következtetések levonására nem alkalmas, érdekességként érintheti a ma már hazánkban is óriásira duzzadt teakedvelők táborát.

A tea kognitív működésre gyakorolt hatása már régebb óta ismert, például a figyelmi funkciókkal való kapcsolata a benne lévő koffein és teanin miatt. Kínai kutatók ezúttal arra voltak kíváncsiak, vajon van-e a teának bármiféle hatása a divergens gondolkodásra, eredményeiket pedig a Food Quality and Preference nevű folyóiratban publikálták. A divergens gondolkodás a kreativitáshoz kapcsolódó fogalom, ami azt a fajta gondolkodásmódot jelöli, amikor fantáziánk és alkotóképességünk segítségével látszólag össze nem tartozó elemek között kapcsolatot találunk, és valami minőségileg újat hozunk létre.

A Pekingi Egyetem kutatói első körben 50 hallgatót toboroztak össze, akiket véletlenszerűen osztották két csoportba: az egyik csoport tagjainak egyszerű forró vizet, a másik csoportnak pedig fekete teát kellett inni. Ezt követően arra kérték őket, hogy gyerekek által használt építőkockákat használva építsenek olyan attraktív épületet, amilyent csak tudnak. Az elkészült műveket „vak bírók” értékelték, vagyis olyanok, akik nem tudták, hogy melyik építő melyik csoportba tartozott. Az értékelés négy dimenzió mentén zajlott, minden dimenzió esetében 11 fokú Likert-skálán: az innováció foka, esztétikai megjelenés, egységesség (mennyire képeznek az építőkockák integráns egészt) és nagyszerűség (ez szintén egyfajta esztétikai szépséget próbált megragadni).

Azt találták, hogy a bírák szignifikánsan kreatívabbnak értékelték azoknak a hallgatóknak az építményeit, akikkel előzetesen teát itattak.

A vizsgálat egy következő szakaszába 40 másik hallgatót vontak be, akiknek a feladata ezúttal az volt, hogy egy üzletnek próbáljanak meg minél kreatívabb nevet kitalálni. Az eredmények hasonlóan alakultak: azok névválasztásait ítélték innovatívabbnak, akik a „teás csoportban” voltak.

A kutatók úgy értékelték munkájukat, mint az első tanulmányt, mely a teafogyasztás és a nyílt, divergens gondolkodás között mutatott ki együttjárást. A talált hatás mögött álló okokkal kapcsolatban azonban tanácstalanok voltak: nem volt szignifikáns különbség a vizsgált két csoportban, sem a szervezet aktivációs szintje, sem az átélt pozitív hangulat tekintetében, vagyis az olyan változók mentén, amit összefüggésbe hoztak előzetesen a kreativitással. Találgatások ugyan voltak, például a teafogyasztás által előidézett relaxáltabb állapotra vonatkozóan, de a biztos megállapításokkal adósok maradtak a kutatók. Ezzel együtt egy érdekes jelenséget sikerült prezentálniuk, azonban be kell látni, hogy hosszú távú következtetések levonására önmagában ez a tanulmány nem alkalmas.

 

Forrás Research Digest.


Iratkozz fel hírlevelünkre!