Milyen párok maradnak együtt hosszú távon?

A drámai fordulatokkal tűzdelt, szenvedélyes szerelem nem mindig a legbiztosabb recept a tartós kapcsolatra, ahogy a függetlenség megőrzésére való törekvés sem. Hanem akkor mi jósolja be a hosszú távú együttmaradást?

Brian Ogolsky és munkatársai azt vizsgálták, a különböző párkapcsolat-típusok közül mely párok házasodnak a leginkább össze. Négy különböző kapcsolattípust azonosítottak a kutatásban:

  1. Drámai: Az ilyen párokra a nagy érzelmek megélése jellemző: gyakran változik, éppen mennyire érzik magunkat elkötelezettnek a kapcsolatban. Épp ezért nem is adják át magukat teljesen a kapcsolatnak, a leginkább ők akarják megőrizni a függetlenségüket. A kezdeti nehézségek hatására kialakul bennük egy negatív kép a másikról és a kapcsolatukról, a további eseményeket pedig gyakran már ennek fényében nézik, ami általában előbb-utóbb szakításhoz vezet.
  1. Konfliktusos: Az ellentétek vonzzák egymást – vagy mégsem? Az ilyen kapcsolatok dinamikájára a nagy összeveszések és szenvedélyes kibékülések jellemzőek, ami mindenképpen magasan égeti a szerelem lángját egy darabig, hosszú távon viszont nem biztos, hogy fenntartható.
  1. Társasági: Ezek a párok nagy társasági életét élnek, sok barátjuk van, és náluk a legjellemzőbb a barátság alapú szerelem, azaz a romantikus érzelmek mellett barátilag is kedvelik egymást. A kutatók úgy definiálták ezt a fajta szerelmet, hogy a bizalmon és egymás kölcsönös tiszteletén alapul, és sokkal jobb bejóslója egy tartós és elégedett kapcsolatnak, mint a szenvedélyes szerelem. Az ilyen párok életében nagy szerepet játszik az őket körülvevő, támogató szociális háló (család, barátok), ami segít átvészelni a nehézségeket és kitartani egymás mellett.
  1. Partner-központú: Az ilyen párok a partnerüket rakják első helyre az életükben, önzetlenek a másikkal szemben, és nagyon pozitív a képük egymásról és a kapcsolatukról. A legjobban egymás társaságában érzik magukat, ezért sok közös hobbit űznek együtt. Emellett tudatosak a közös életük tervezésében, a döntéseikben nagy szerepet játszik a kapcsolatuk, és fontosak számukra a közös célok. Náluk a legkisebb a szakítás esélye, és ők a leginkább elégedettek a kapcsolatukkal hosszú távon.
Vajon mi jósolja be a legbiztosabban, hogy hosszú távon is kitart-e egy kapcsolat?

A leírásokat elolvasva nem meglepő talán, hogy az utóbbi két típus – a társasági és a partner-központú párok – házasodnak össze a legnagyobb eséllyel. Míg a társasági párok valószínűleg nagy lagzit csapnak, ahol a barátaikkal és családjukkal együtt ünnepelhetnek, a partner-központú pároknál inkább benne van a pakliban egy családiasabb, kisebb esküvő, vagy akár az is, hogy kettesben házasodnak össze valami egzotikus helyen (vagy romantikus vidéki templomban). Az is előfordul persze, hogy ahogy egy pár fejlődik, átlépnek egyik típusból a másikba, és változik a kapcsolatuk.

•••

Párkapcsolati konfliktusok és sérelmek – egyedül sokszor nehéz túllendülni a nehézségeken. Párterápiánk keretében pszichológus segítségével találhattok vissza a harmóniába! Akár online is foglalhattok időpontot szakembereinkhez.

 

Forrás: Brian G. Ogolsky, J. Kale Monk, Catherine A. Surra: Pathways of Commitment to Wed: The Development and Dissolution of Romantic Relationships. Journal of Marriage and Family 78, no. 2, 2016. április: 293–310. doi:10.1111/jomf.12260.

Hasonló problémával küzdötök? Gyertek a Mindset Terápiás & Tanácsadó Központba, ahol tapasztalt szakembereink párterápia keretében segítenek újra megtalálni az összhangot!


Iratkozz fel hírlevelünkre!