Mi lesz a pszichológiával biológia nélkül? – Peterson a Mindsetnek

A világhírű pszichológus, Jordan B. Peterson a Brain Bar vendégeként hazánkba látogatott, és egy exkluzív sajtótájékoztatón szakújságírónk kérdéseit is megválaszolta. Cikkünkből kiderül, hogyan vélekedik Peterson az online terápiáról, az állatkísérletekről és a pszichológia jövőjéről.

A sajtótájékoztatóra kicsit késve érkező Peterson önmagához hűen, kimérten, visszafogottan, de kedélyesen fogadta az újságírók kérdéseit, és bőbeszédűen igyekezett is megválaszolni azokat. A sajtótájékoztatón a Mindset is részt vett, ahol Petersont a pszichológia jövőbeni helyzetéről, a pszichológusi munka újfajta gyakorlatairól és eszköztáráról kérdeztük.

„Mi a véleménye, melyek manapság a pszichológia tudományának főbb kihívásai, és ezek hogyan fognak alakulni a jövőben?

Úgy vélem, hogy a mai pszichológiának egyik nagy kihívása az, hogy ennek a tudománynak a biológiai aspektusa az utóbbi években háttérbe szorult.

Kutatói szempontból a helyzet katasztrofális!

Ha csak a pszichológia történetére tekintünk vissza, rengeteg létfontosságú és hasznos tudáshoz a biológián keresztül jutottunk el, természettudósok segítségével. Ahogy a helyzet egyre nehézkesebbé válik, és az egyetemek egyre több korlátozást hoznak a biológiai aspektusú pszichológiai kutatásokkal szemben,

a pszichológia tudományának és ismeretanyagának növekedése jelentős mértékben le fog lassulni.

Különösen, ha figyelembe vesszük a korlátozások tekintetében azt a tényt is, hogy mekkora ismeretanyagunk származik különböző állatkísérletekből.

Mit gondol a pszichológusi munkára is kiható társadalmi változásokról? Gondolunk itt a közösségi média révén létrejövő újfajta gyakorlatokra a pszichológusi munka eszköztárán belül, például az online tanácsadásra? Feladata a pszichológiának, hogy reagáljon ezekre a változásokra, vagy ragaszkodnunk kell a hagyományainkhoz?

Véleményem szerint az online terápia/tanácsadás egy működő eszközforma lehet. Természetesen a legjobb az, ha az emberek szemtől szembe találkoznak, de személy szerint én is tartottam online pszichoterápiát, és meglehetősen hatásos volt. Egy másik fontos aspektus ezen téma kapcsán, hogy online sokkal messzebbre elérünk, és sokkal több emberhez juttathatjuk el a pszichoterápia lehetőségét, ami meglátásom szerint az egyik legnagyobb előny is egyben.”

Ha kíváncsi vagy Peterson további gondolataira, hogy hogyan élhetünk szerinte jelentőségteljes életet, s milyen szabályok mentén érhetjük el ezt, tarts velünk! Hamarosan tudósítást is olvashatsz a tabudöntögető pszichológus ma este tartott előadásáról!

A Mindset Terápiás & Tanácsadó Központban legyőzzük a határokat: a segítséget már online, Skype-on történő pszichológiai tanácsadásunk keretében is elvisszük hozzád! Élj a világ bármely szegletében, mi elkísérünk a fejlődés útján!


Iratkozz fel hírlevelünkre!