„A sport szellemisége a fejlődést szolgálja” – interjú Sándor Csabával, a Water Skyball Egyesület elnökével

A nyár közeledtével felkészülhetünk arra, hogy a strandokat ellepik a pihenni vágyók. Azonban a medencék nemcsak úszókkal telnek meg, hanem egy új sportág résztvevőivel is. A Water Skyball 2014 óta létezik, mégis az ötödik országos bajnokságot szervezik meg belőle, valamint az első nemzetközi torna szervezése is zajlik – ezt már Sándor Csaba, a Water Skyball egyik alapítója mondta. Hogyan születik meg egy új sportág? Milyen filozófia áll a Water Skyball mögött? Milyen terveik vannak a jövőre nézve? Interjúnk.

Kérem mutassa be röviden olvasóinknak a Water Skyballt!

A Water Skyball magyar fejlesztésű játék, amely viszonylag gyorsan elsajátítható. A játék medencében zajlik, de úszástudás nem szükséges hozzá, hiszen a víz legfeljebb derékig ér. Két fős csapat játssza a WSB-t egy labdával. A góloknak különböző pontértéke van, annak függvényében, hogy melyik zónából és az osztott kapu melyik részébe dobjuk a labdát. Így érdemes taktikailag is megfontolni, hogy honnan és hova dobunk rá.

Azon felül, hogy egyszerű legyen elsajátítani, kiemelkedő szempont volt, hogy a sportnak magas egészségfejlesztő hatása is legyen. Továbbá fejlesztheti a térlátást, a mozgáskoordinációt, a taktikai érzéket, a csapatban való gondolkodást, a ritmusérzéket és más képességeket is.

Hogyan jött az ötlet ehhez a sportághoz?

A mozgásforma megalkotója, a Fontanus Központ eredetileg egy fejlesztő játékot akart létrehozni, nem gondoltuk, hogy sportág lesz belőle. Csupán akkor kezdtünk el ebben gondolkodni, amikor azt tapasztaltuk, hogy évről évre egyre többen jöttek el az eseményeinkre. Marketingre egyáltalán nem költöttünk, szájról-szájra terjedt a versenyeink híre, és akik egyszer részt vettek egy alkalmon, 90 százalékban visszajártak. A nagy érdeklődésre való tekintettel gondolkodtunk el azon, hogy akár egy önálló sportágként is megállná a helyét a WSB.

Fotó: Zakariás László

Milyen szempontok alapján fejlesztették ki a WSB-t? Miknek kell megfelelni egy új sportág kialakításakor?

Annak, hogy mitől lesz egy mozgásformából sportág, nincs egy meghatározott forgatókönyve Magyarországon. A sportszövetség minősül egy sportág legmagasabb szintű szervezeti egységének. A sportszövetség alapításának vannak jogi és szervezeti kritériumait, amelyeket a jogszabályok szerint kell kialakítani. Például szükséges tíz darab egyesület, amellyel meg lehet alapítani egy sportszövetséget, illetve az egyesületeknek is van egy kötelező taglétszáma, amivel képesek működni. A sportszövetség bejegyzése során a bíróság vizsgálja azt, hogy az adott mozgásforma sportnak tekinthető-e. Amikor a sportszövetség létrejön, beléphet olyan köztestületekbe, amelyek összefogják a sportszövetségeket. Magyarországon például ilyen a Nemzeti Versenysport Szövetség, amely a nem olimpiai sportágakat tömöríti össze.

Az eljárás pontos menetének megismeréséhez sokat egyeztettünk a Minisztériummal, a Nemzeti Versenysport Szövetséggel, illetve sporttal magas szinten foglalkozó szakemberekkel.

A jogi részén túl törekedtünk arra, hogy a sportág minden tekintetben, szabályrendszerét, eszközeit tekintve egyedi legyen, mégis széles közönség számára játszható, élvezetes és fejlesztő hatású.

A vízben történő mozgásnak számos jótékony hatása van – például jó a gerinc- és ízületi problémákra, és fokozza a vérkeringést is. Éppen emiatt sportolók rehabilitációja során is egyre többet készülnek a vízben. Gondoltak arra, hogy egy rehabilitációs program részeként is ajánlják?

Igen, hiszen eleinte nem is önálló sportágnak szántuk a WSB-t. Ugyanakkor kiemelten fontos volt

a mozgásforma egészségre gyakorolt jótékony hatásainak a maximalizálása,

ennek érdekében a WSB fejlesztésében részt vett egy mozgásrehabilitációs szakorvos is. A vízben való mozgás a víz felhajtó ereje miatt egészen speciális terhelést jelent az ízületek és az izmok számára.

Sokaknak meglepő lehet, hogy egy no-kontakt sportról van szó. Miért döntöttek így a sportág kialakításakor?

A legfőbb szempontunk ennek kapcsán az volt, hogy ne sérüljön meg senki a játék során. Ezt azért éreztük fontosnak, mert azt tapasztaltuk, hogy sokan azért nem űznek semmilyen sportot, mert tartanak a sérüléstől, vagy korábban már megsérültek. Büszkén mondhatom, hogy az elmúlt négy év országos bajnokságai során nálunk senki nem szenvedett sérülést.

Azoknál a labdajátékoknál, ahol engedélyezett a kontaktus, megfigyeltük, hogy aki erősebb, az dominálni tudja az ügyesebb, de gyengébb sportolót. A WSB esetében, a no-kontakt szabály miatt, ez nem tud megtörténni. Természetesen kell egy bizonyos szintű erőnlét a sporthoz – a vízben való mozgáshoz, a dobásokhoz –, de a technikai és mentális felkészültség, a helyzetfelismerés, a taktika és az összjáték válik döntő tényezővé.

Milyen szabályok lépnek érvényben a kontaktus következtében?

A fizikai kontakt miatt büntetődobások járnak az elszenvedő csapatnak. Ha a szabálytalanságok sorozatosan megismétlődnek vagy szándékosan követi el az egyik sportoló, akkor kiállítás jár érte, s az adott csapat leléptetésre kerül.

Fotó: Zakariás László

Milyen filozófia áll a sport hátterében?

Az egyik, ha nem a legfontosabb eleme a sportnak, az egymás kölcsönös tisztelete. Hiszen tiszteljük az ellenfelet azért, mert a másik által jön létre a verseny, és általa tudunk fejlődni is. A no-kontakt szabály is ezt a célt kívánja szolgálni. Ezáltal a sport szellemisége a fejlődést szolgálja. Legyen szó az erőnlét, a koordinációs és mentális képességek, az egyéni és a csapat fejlődéséről. Végül egy olyan sportágat akartunk létrehozni, amely mindenki számára elérhető, s olyanok is megtapasztalják a mozgás örömét, akiknek eddig nem volt része ebben.

Kiknek ajánlják a WSB-t?

A Water Skyballt mindenkinek ajánljunk – hiszen úgy is alakítottuk ki mind a szabályrendszerét, mind a körülményeit. Onnantól kezdve, hogy valakinek leér a lába a száz centiméteres vízben, bárki kipróbálhatja.

Van 60 éves játékosunk, aki tavaly kétszer is szerepelt az egynapos kupáinkon.

S mivel négy versenyző kell a játékhoz, egy négy fős család számára is ideális lehet a sport.

Milyen céljaik vannak a jövőre nézve?

Az idei céljaink között szerepel a korábban említett hivatalos sportággá válás, illetve a 2019-es országos bajnokság sikeres lebonyolítása. Idén még szeretnénk egy nemzetközi tornát is megszervezni, amelyben külföldi csapatok is részt vesznek.

A távolabbi célok között pedig szerepel a sport külföldön való népszerűsítése és meghonosítása, illetve az utánpótlás-nevelés kialakítása.


Iratkozz fel hírlevelünkre!