Mondd a neved, megmondom, ki vagy?

Mit gondolunk valakiről, ha csak a nevét halljuk? Egy új kutatás szerint a nevek hangzásához különböző tulajdonságokat társítunk. 

A kanadai kutató, David Sidhu és kollégái azt vizsgálták, hogy vannak-e előfeltevéseink egy név hallatán, a tulajdonosa személyiségét illetően. Nemcsak értelmes neveket vontak be a kutatásba, hanem nem létezőket is, hogy tisztán a hangzás alapján el tudják különíteni őket. Azt találtak, hogy az emberek eltérően viszonyulnak azokhoz a nevekhez, amelyekben főleg lágy, rezonáló, nazális hangok vannak, például m, l vagy n, mint azokhoz, amelyekben kemény, pattogós, rövidre zárt hangok, például t, k vagy p. 

A kutatásban résztvevők az adott hangokat tartalmazó neveket láttak (például Lauren, Katie), és meg kellett ítélniük, bizonyos tulajdonságok mennyire jellemzőek rájuk. Ugyanezt megcsinálták hasonló hangzású, kitalált nevekkel is, mint a Mauren vagy a Tatie.

Az eredményekből kitűnt, hogy a résztvevők a Laureneket (azaz a lágy, nazális neveket) barátságosabbnak, érzékenyebbnek és lelkiismeretesebbnek ítélték meg, a Katie-ket pedig extravertáltabbnak.

Vajon a kutatás eredménye csak az angol nevekre igaz?

A kutatók arra is kíváncsiak voltak, vajon ez mennyire tükrözi a valóságot: azért társítunk ilyen jelentést bizonyos hangokhoz, mert valós tapasztalataink vannak róla? Ezért elvégeztek egy másik kutatást is, ahol több mint 1000 résztvevő személyiségét vetették össze a nevében található hangokkal, de nem találtak semmilyen valós összefüggést.

Jobb magyarázat lehet tehát, hogy

megtanultunk bizonyos hangokat érzelmi töltettel társítani:

amikor például meg akarunk nyugtatni valakit, mélyebb, búgó hangon beszélünk, míg a pattogó, rövid szavak energiát sugallnak. 

Amikor valakinek a nevét halljuk, a hangzása alapján lehetnek előfeltevéseink róla, de ugyanezt tapasztalhatjuk akkor is, amikor általunk nem ismert idegen nyelven beszél valaki – egészen más jelentést sugall például a német vagy a spanyol nyelv hangzása. Mindez azonban csak addig számít, ameddig nem ismerjük a jelentést, avagy az adott személy valós tulajdonságait.

 

Felhasznált irodalom:

Sidhu, D. M., Deschamps, K., Bourdage, J. S., & Pexman, P. M. (2019). Does the name say it all? Investigating phoneme-personality sound symbolism in first names. Journal of Experimental Psychology: General, 148(9), 1595-1614.


Iratkozz fel hírlevelünkre!