A céges karácsonyi buli

Lassan elérkezünk az év sokak által leginkább várt időszakához: a karácsonyhoz. De mielőtt mindenki a szeretteivel ünnepelne, sor kerül a céges karácsonyi rendezvényekre. Ahány szervezet, annyi megoldás: van, ahol a szervezet méretéből fakadóan inkább családias a hangulat, míg máshol egy hatalmas, össznépi ünnepséget szerveznek. De hogyan viselkedjünk? Cikkünkben erre keressük a választ.

Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás. Ez a céges karácsonyi rendezvényekre is igaz. Van, ahol adventi koszorú készítésével, van, ahol munka utáni forralt borozással készülnek az ünnepre. És van, ahol egy karácsonyi bulit szerveznek, ahol a közös vacsorát és az ünnepi beszédet buli követi. Másképp viselkedünk egy munkahelyi és megint másképp egy barátainkkal tartott közös bulin. Ami egy baráti összejövetelbe belefér, az már egy munkahelyi eseményen kínos lehet. Melyek azok az „intelmek”, amelyeket mindenképp szem előtt kell tartanunk?

Mértéktartás

A mértékletesség nemcsak karácsonykor fontos, de valamennyi közös céges rendezvényen: ugye nem mi akarunk lenni az a kolléga, aki annyira elázott, hogy haza kellett vinni? Aranyszabály, hogy ismerjük a határainkat és annak megfelelően viselkedjünk. Ha a „kevés” is megárt, akkor igyekezzünk ne „túlvállalni” magunkat csak azért, mert ingyen van vagy mert jó ötletnek tűnik.

Az elázott kollégákról szóló történet viccesnek tűnhet, de nem akkor, ha mi vagyunk benne a főszereplők.

Részlet a Bridget Jones naplója című filmből: Bridget és Daniel akkor találkozik először, amikor Bridget nem éppen szomjasan – cigarettával a kezében – karaokezik. Nem éppen megfelelő első benyomás, nem igaz?

Ismerkedj a kollégákkal

Sok ember, felszabadult hangulat –olyanokkal is szívesen beszélgetünk, akiket annyira nem ismerünk, mert például más osztályon dolgoznak. Adjunk esélyt annak, hogy megismerjenek! De ügyeljünk arra is, hogy lehetőséget adjunk másoknak is a megnyilvánulásra, ne csak rólunk szóljon a beszélgetés. Keressünk olyan témát, amibe bárki be tud vonódni és ki tudja fejezni a véleményét. Vigyázat! Előkerülhetnek olyan témák is, melyek valamennyi résztvevőt kínosan érintenek, vagy akaratlanul kikotyoghatunk olyasmit is, amit nem kellett volna.

Ne pletykáljunk és ne hozzunk másokat kínos helyzetbe.

Ne most próbálj meg bevágódni

Remek alkalomnak és lehetőségnek tűnik, de nem érdemes ekkor előhozakodni a magasabb fizetési igényünkkel vagy az áthelyezési kérelmünkkel. Egyrészt, mert sem az idő, sem pedig a hely megfelelő, másrészt a vezetőség is a karácsonyt ünnepli, csak úgy, mint a többi kolléga. Remek lehetőség a kötetlen beszélgetésre, de nem arra, hogy kisajtoljunk egy ígéretet a főnökünkből. Ha megfordítjuk a gondolatmenetet: vezetőként sem ildomos előhozakodni ezekkel a témakörökkel, nem a rendezvény alatt kell rávenni a kollégákat új feladatok ellátására. A karácsonyi bulit követően biztosan lesz alkalom, hogy ezekkel a témákkal foglalkozzunk.

Egy 2017-es kutatás során kétezer irodai dolgozót kérdeztek meg arról, hogy mi történt a céges karácsonyi rendezvényükön, és milyen kellemetlen eseményeket tapasztaltak. Meglepő módon a kutatásban résztvevők 52 százaléka elismerte, hogy mondott olyat, amit később megbánt, és 51 százalékuk pár napig kínosan érezte magát a munkahelyén a karácsonyi bulit követően. 

A kutatás és a válaszadók adtak pár tippet a karácsonyi buli túléléséhez:

  • Igyunk egy pohár vizet az alkoholtartalmú italok között.
  • Ne most mondjuk el a kollégáknak, hogy mit gondolunk róluk.
  • Öltözzünk alkalomhoz illően.
  • Ne most akarjunk mélyenszántó beszélgetést folytatni a főnökkel.
  • Ügyeljünk arra, hogy együnk valamit a buli előtt.
  • Ne menjünk el, ha nem szívesen veszünk részt a céges rendezvényen.

És mindezek után a legfontosabb – érezzük jól magunkat! Ne feledjük, hogy ez egy remek alkalom arra, hogy a munkatársainkkal ünnepeljünk és közös élményeket szerezzünk. 

 

Felhasznált irodalom:

Rosen M. (1988). You asked for it: christmas at the bosses’ expense. Journal of management studies, 25(5), 463-480.

Lemmergaard, J.,  Muhr, S., L. (2011). Regarding gifts—on Christmas gift exchange and asymmetrical business relations. Sage Journals.

https://www.instantprint.co.uk/printspiration/be-inspired/office-workers-reveal-their-christmas-party-antics

 


Iratkozz fel hírlevelünkre!