A Mindset Pszichológia Győrben járt

Az érdeklődő győri közönség egy százötven fős termet töltött meg, dr. Szabó-Bartha Anett Elménk fogságában – a negatív gondolatok hatalma című nagy sikerű előadásán. A Mindset Pszichológia csapata mindig is fontosnak tartotta, hogy a közérthető tudás a fővároson kívül élő emberekhez is eljusson! Nézzük, miről volt szó Győrben. Tudósításunk.

A Mindset négy fős stábja, már délután leutazott Győrbe, hogy megismerkedhessen a várossal, hiszen volt, aki életében először járt ott. Estefelé pedig elkezdődött az esemény. Először Kacsur Adrienn pszichológus tartott egy rövid, bevezető előadást általánosságban a stresszről, valamint a külső stresszhatásokról. A Mamuttól a multitaskingig című előadás rávilágított arra is, hogy az évszázadok során mennyire megváltozott a minket körülvevő környezet és annak hatásai a szervezetünkre, elménkre. Nem hiába alakult meg a pszichológia tudományán belül például a környezetpszichológia, amelynek egyik ága csak azzal foglalkozik, mennyi stresszhatás ér minket egy átlagos napon. Gondoljunk csak a dugókra vagy a zsúfolt tömegközlekedési eszközökre, a munkahelyünkön minket érő zajártalmakra vagy a hétköznapi helytállásra dolgozó szülőként.

Ezután következett a fő előadás, amelyet dr. Szabó-Bartha Anett klinikai szakpszichológus, családterapeuta tartott. A cím (Elménk fogságában – a negatív gondolatok hatalma) utal arra, hogy a külső stresszorok után a nézők megismerkedhettek a belső „démonokkal”, vagyis azokkal a tényezőkkel, amelyek leginkább az ember fejében léteznek. Néhány negatív gondolat, amely befészkelheti magát a mindennapjainkba: „Mi van, ha nem sikerül megoldanom a feladatot? Lehet, hogy inkább el sem kellene vállalnom.”, „Velem még egyszer ezt egy pasi/nő sem fogja megcsinálni. Inkább egyedül maradok.”, „Félek, hogy megint szorongani fogok. Inkább itthon maradok.”, „Vajon jól döntöttem?”, „Mi lett volna, ha..?”, „Mi lesz, ha…?” Ismerősek ezek a mondatok? Akkor az előadás neked is szólt!

Félelmek, bennünk dúló és folyton visszatérő dilemmák, kételyek, bizonytalanságok, minket kísértő múltbeli emlékek, félelmetes gondolatok – csak néhány példa a bennünk lévő nehéz belső élményekre, melyeknek könnyen a foglyaivá válhatunk. Ezekkel a visszatérő negatív érzésekkel, gondolatokkal számos módon küzdhetünk meg, akár el is menekülhetünk előlük vagy küzdhetünk ellenük. De vajon ezek a megoldásaink hatékonyak? Ha nem, akkor mi működhet helyettük? Vajon miből fakad, hogy ennyi negatív gondolattal, érzéssel szembesülünk nap mint nap? És vajon miért tudunk olyan könnyen beleragadni ezekbe? Dr. Szabó-Bartha Anett ezekre a kérdésekre adott választ és rávilágított azokra a pszichológiai mechanizmusokra, melyek ezen jelenségek hátterében állhatnak.

Dr. Szabó-Bartha Anett előadása Győrben.

Végül a nézők megismerhettek néhány olyan egyszerű technikát, módszert, melyek segítségével hatékonyabban kezelhetjük ezeket az életünket nehezítő belső élményeket, és mondhatunk nemet a negatív gondolatainkra.

Dr. Szabó-Bartha előadásának fő üzenete talán az volt, hogy a gondolatainkkal érzéseinkkel soha sincs baj. Ha egy helyzetben dühösnek, csalódottnak, féltékenynek vagy akár kicsattanóan boldognak érezzük magunkat, az mind rendben van. A kérdés inkább az, hogyan reagálunk ezekre a helyzetekre. Amíg csupán a fejünkben léteznek a negatív gondolatok és nem kapnak teret – cselekedet formájában – a valóságban, addig könnyebben tudunk rajtuk dolgozni, azokon formálni. Persze ezután is lehet alakítani rajtuk, csak kicsit nagyobb erőfeszítés és munka kell hozzá.

Többet nem árulunk el, hiszen valószínűleg lesz ismétlése dr. Szabó-Bartha Anett Elménk fogságában – a negatív gondolatok hatalma című előadásának Budapesten és vidéken is! A Mindset Pszichológia csapata a kezdetektől fogva fontosnak tartotta a nem fővárosi célközönséghez való pszichológiai tudás eljuttatását. Szegeden, Debrecenben és Pécsett sűrűn szervezünk előadásokat, most pedig nyitottunk Győr és Miskolc irányába is.

Figyelem! A jövőben Kecskemétre és Nyíregyházára fogunk ellátogatni! Kövesd oldalunkat, hogy le ne maradj az ottani eseményekről!


Iratkozz fel hírlevelünkre!