Atanassov Nóra okleveles pszichológus és jógaoktató, szeptembertől pedig a Mindset Tanácsadó Központjának pszichológus munkatársaként köszönthetjük. A következő interjúban bepillantást nyerhettek szakmai útjába, pszichológusi hitvallásába, valamint tanácsadói módszereibe.

Atanassov Nóra klinikai- és egészségpszichológia szakon végzett az ELTE-n. Jelenleg az Ébredések Alapítvány szakmai csapatát erősíti, ahol a pozitív célok felállításában és megvalósításában segít klienseinek. A pszichológia mellett főbb érdeklődési körei és kutatási témái közé tartozik a jóga és a meditáció, melyek filozófiáját és jótékony hatásait beépíti a kliensekkel való munkába. Szakterületei a relaxációs módszerek és a stresszkezelés, emellett különböző élethelyzeti elakadásokkal is foglalkozik. Interjúnkban Nórát szakmai hátteréről, motivációiról és a kliensekkel való munkamódszereiről kérdeztük.

Miért lettél pszichológus? Mikor és hogyan született meg benned ez a gondolat?

Számomra kristálytiszta volt már fiatal koromtól kezdve, hogy emberekkel szeretnék foglalkozni. Eleinte a tanári szakmán gondolkoztam, majd az orvosi is szóba jött. Azonban az utóbbit elvetettem, ugyanis annak ellenére, hogy „orvoscsaládban” születtem, irtózom a vértől. A pszichológia viszont mindig is nagyon közel állt a szívemhez.

Olyan kérdések foglalkoztattak, minthogy mi áll az emberi viselkedés mögött, tulajdonképpen miből is áll a személyiség, milyen különböző tudatállapotok léteznek?

És még hosszasan sorolhatnám, hiszen a pszichológia tudományának ezernyi arca van.

Milyen módszerekkel dolgozol? Mi a szakterületed a pszichológián belül? Mivel foglalkozol szívesen?

Jelenleg főként relaxációs módszereket alkalmazok, köztük progresszív izomrelaxációt, mindfulness gyakorlatokat vagy egyszerű légzésmegfigyelést.

A pszichológián belül érdekel a stresszkezelés, de a különböző élethelyzeti (pl. párkapcsolati) elakadásokkal és életkorhoz kapcsolódó nehézségekkel (pl. kapunyitási pánik) is szívesen foglalkozom.

Ugyanakkor fontos kiemelnem, hogy nem is az számít, milyen problémakörrel dolgozom szívesen, számomra az egyén van központban és az, hogy ha tudok, milyen módon tudok segíteni Neki.

 Hogyan tudod kamatoztatni a jógaoktatói és a meditációs tapasztalataid a pszichológiai munkád során?

A jóga által rengeteget tanulhattam magamról, a világról – olyan tapasztalatokat nyújtott, melyeket úgy gondolom semmilyen könyv nem tudna átadni. Nagy álmom, hogy munkámban a jóga és a pszichológia gyakorlatát még közelebb hozzam egymáshoz.

Úgy gondolom, a jóga és a meditáció segítségével rengeteg önismeretre és tudatosságra lehet szert tenni,

nem mellesleg pedig nagyszerűen fejlesztik mind a testi, mind a mentális egészségünket. Emellett pedig a spirituálisan nyitott emberek számára rendkívül gazdag transzcendentális élményeket tudnak nyújtani.

Miért szükséges a relaxáció?

A mai rohanó világban kifejezetten érdemes figyelni rá, hogy a relaxáció életünk szerves részét képezze. Úgy gondolom, megannyi testi és lelki megbetegedés megelőzhető lenne, ha a relaxációt már kiskorunktól kezdve elsajátítanánk, akár már az óvodában.

A relaxáció által a tested és az elméd képes regenerálódni.

Rendkívül nagy ereje van annak a 10-15 percnek, amiben fel tudunk szabadulni a minket érő folyamatos ingeráradattól, stresszhatásoktól. A relaxáció által oldjuk a szorongást, a testi feszültségeket, emellett pedig kiegyensúlyozottabbá tesz, segít a hatékony stresszkezelés kialakításában és még az alvásunk is minőségibbé válik.

Milyen tapasztalatokkal gazdagított a munkád Ébredések Alapítványnál?

Az Ébredések Alapítvány szemlélete nagyon közel áll hozzám. Rengeteg inspirációt kaptam pszichológusi munkámhoz, amiért nagyon hálás vagyok. Sok tapasztalatot nyertem az ott töltött idő alatt a kliensekkel való munkában és abban, hogy milyen érzés egy teamként dolgozni. Nem utolsó sorban pedig

szemtanúja lehettem annak, amikor a gyógyulás ténylegesen a közösség részeként történik.

Mi a szakmai mottód?

„Mindegy milyen nehéz volt a tegnap, ma mindent újrakezdhetsz.” (Buddha)

Mi az a három szó, ami összefoglalná a hitvallásodat?

Nyitottság, önazonosság, személyesség – talán ez a három dolog, amit a legfontosabbnak vallok a szakmai hitvallásomban.

Mi motivál a szakmádban?

A pszichológusi szakmában az motivál a leginkább, hogy minél jobb segítője lehessek a másiknak.

Ennek természetesen az egyik fő módja az, hogy folyamatosan tanulunk, fejlesztjük magunkat, új módszereket sajátítunk el. De talán a legfontosabb az, hogy emberként hitelesek tudjunk maradni, hogy értékeinket és képességeinket ápoljuk. A pszichológusi munkában tehát amellett, hogy az a megtiszteltetés ér minket, hogy a másik a bizalmába fogad, és elkísérhetjük útján (egy ideig), mi magunk is rengeteget tanulunk és fejlődünk.

Szerinted mi egy pszichológus szakmájában a legnagyobb kihívás?

Talán az, hogy elfogadjuk a szakmánk és a személyes lehetőségeink határait. Bár nagyon szeretnénk, hogy képesek legyünk mindenkinek segíteni, bármilyen problémával is érkezik hozzánk, ez nem mindig lehetséges. Ennek oka lehet tapasztalatbeli hiány is, vagy akár egyszerűen az, hogy a klienssel valamilyen oknál fogva nincs meg az összhang, a két személyiség nem tud találkozni. Bár úgy gondolom, hogy ez nem szokott gondot jelenteni, ha elegendő nyitottsággal fordulunk a másikhoz, az ő élményvilágához, és ez által kellőképpen bele tudjuk magunkat képzelni helyzetébe.

Hogyan zajlik nálad egy tanácsadói folyamat? Mire számíthat egy kliens, aki hozzád jön?

A tanácsadás során fontosnak tartom kiemelni, hogy itt egy közös munkáról van szó.

Együtt dolgozunk azon, hogy megtaláljuk a kliens számára a legmegfelelőbb módot, amelyen keresztül tovább tud fejlődni sajátos útján az ő személyes kiteljesedése felé.

Úgy gondolom, minden egyes tanácsadói folyamat más és más, hiszen annyira sokfélék vagyunk. A tanácsadás során arra igyekszem, hogy a folyamatban minél inkább érvényesülni tudjanak a kliens igényei és olyan módon tudjunk együtt dolgozni, ami mindkettők számára komfortos és előre vivő.

Szerinted kiknek lenne érdemes elmenniük egy pszichológushoz?

Igazából mindenkinek érdemes pszichológushoz járnia, aki nyitott rá és úgy érzi, jobban megismerné önmagát vagy szeretne támogatást kapni fejlődése útján. Nem gondolom, hogy feltétlenül problémás élethelyzetbe kell kerülnünk ahhoz, hogy felkeressünk egy pszichológust. Hiszen nem jobb elébe menni a problémáknak?

Mi az, amit mindenkinek ajánlanál a mentális egészsége és a boldogsága megőrzése érdekében?

Mindenkinek ajánlom, hogy adjon kellő időt arra, hogy igazán foglalkozni tudjon magával.

Hallgassa meg, mire van szüksége igazán, mi az, ami előre tudja vinni és boldoggá teszi.

Ezt persze könnyű mondani, hiszen számtalan nehézséggel kell megküzdenünk nap, mint nap. De úgy gondolom, hogy már az hatalmas különbséget tud tenni, ha egy rohanós nap közepette megállunk egy pillanatra és teszünk magunkért, akár valami apró dolgot. Ez lehet annyi, hogy megmasszírozzuk a nyakunkat vagy egy órára félretesszük a telefonunkat. Menjünk ki a természetbe, mozogjunk, táplálkozzunk egészségesen és aludjunk eleget. Gondoskodjunk magunkról, testileg és lelkileg egyaránt, hiszen hatalmas ajándékot kaptunk.

Hogyan őrizzük meg a pozitív világszemléletünket a mindennapi életünkben?

Nem gondolom, hogy mindig magunkra kéne erőltetni a pozitív gondolkozást, a túlzott optimizmus is nagyon toxikus tud lenni. De azt igen, hogy érdemes törekednünk rá, hogy meglássuk a szépet a világban, és ne csak a negatívumokra koncentráljunk. Ezt talán a mindfulness szemléletmódon keresztül tanultam meg a leginkább.

Adjuk át magunkat az élményeknek, legyünk az életünk kíváncsi megfigyelői, hagyjuk, hogy átjárjanak az érzéseink és a gondolataink.

Áramoljunk a létezéssel, és meg fogunk lepődni, milyen sok csodát rejt magában.

Mi az, amit útravalónak adnál az interjú olvasóinak?

Minél nyitottabb tudsz maradni az új élményekre, annál jobban megajándékozod magad. A világ egy nagyon izgalmas hely, érdemes kipróbálni magunkat minél több helyzetben, legyen szó egy új hobbiról vagy egy ismeretlen hely felfedezéséről.