Dr. Szabó-Bartha Anett

Klinikai szakpszichológus, pár- és családterapeuta, szupervizor

Időpontfoglalás

bemutatkozás

“Ha a környezetünket nem is, de magunkat tudjuk formálni.”

 

Dr. Szabó-Bartha Anett vagyok, klinikai szakpszichológus, pár- és családterapeuta. Főállásban a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetében oktatok egyetemi adjunktusként.

Emellett pszichoterápiás tanácsadást tartok mind személyes, mind online konzultációk formájában. Továbbá ismeretterjesztő előadásokat tartok az ország több pontján különböző rendezvények keretében. A munkám sokrétű, a pszichológia specifikus területeit kutatom, oktatom, és mindezen ismerteket a gyakorlati munkámban is használom. A Mindset Terápiás és Tanácsadó központjában pszichoterápiás tanácsadást tartok egyéni, illetve pár- és családterápia formájában, továbbá szupervizorként dolgozom. 

Szerencsésnek tartom magam a választott szakmám tekintetében, mert elmondhatom, hogy a mindennap végzett munkám egyben a hivatásom, mely az elmúlt 17 évben rengeteg kihívást tartogatott a számomra, ám emellett még ennél is több sikerélménnyel, és emberileg is fontos pillanattal ajándékozott meg.

2001-ben végeztem okleveles pszichológusként a Debreceni Egyetemen, majd 2005-ben szintén itt szereztem meg a felnőtt szakirányú klinikai- és mentálhigiéniai szakpszichológusi végzettségemet. A gyakorlati tapasztalatok megszerzése mellett kezdettől fontos volt számomra a már megszerzett pszichológiai ismereteim átadása a pszichológus hallgatók számára, így az egyetem befejezése után rögtön bekapcsolódtam az oktató munkába. 12 éven keresztül a Debreceni Egyetem falain belül oktattam, majd 2013-tól a Károli Gáspár Református Egyetem kötelékeihez csatlakoztam. Az alapszakos pszichológus hallgatók oktatása mellett vendégoktatóként a Debreceni Egyetem Klinikai- és mentálhigiéniai szakképzésében is részt veszek. Az ismeretek átadása mellett a kutatás is fontos része a munkámnak. Elsősorban az egészségpszichológia területéhez kapcsolódnak az eddigi vizsgálataim, így a 2007-ben megvédett doktori disszertációm témája is, mely a krónikus betegséggel élő párok és családok betegséghez való viszonyulásának vizsgálata volt. Jelenleg olyan témák kutatásával foglalkozom, mint például a pszichológiai rugalmasság, a pozitív érzelmektől való félelem, a párkapcsolati hiedelmek az életünkben, az emberek változásokhoz való viszonyulása, valamint egyéb pár- és családdinamikai vizsgálatok. Ezen témákban szívesen vállalok ismeretbővítő előadásokat, melyek révén a pszichológia iránt érdeklődő szélesebb közönséghez is eljuttathatom az eddig megszerzett ismereteimet, tapasztalataimat.

Gyakorló pszichológusként eddig számos területen dolgoztam, iskolákban, óvodában, gyermekvédelmi intézményben, melyek során a pszichológiai problémák tág körével találkozhattam. A munkám nemcsak személyes konzultációkra korlátozódik, mivel az elmúlt 5 évben online formában is lehetőségem adódott segíteni mindazoknak, akik valamilyen akadály miatt nem vehettek igénybe személyes terápiás lehetőséget (pl. mozgásbeli akadályoztatottság, külföldi tartózkodás miatt). Ez a típusú tanácsadás rendhagyó formája miatt számos kihívást jelentett, ám a segítés más formájával kapcsolatban egy új lehetőséget mutatott meg, és rengeteg tapasztalattal bővítette a gyakorlati munkámat.

Mindannyiunk életében vannak olyan pontok, élethelyzetek, amelyek megterhelőek és megoldásuk nehézséget jelenthet számunkra. Aki képes segítséget kérni, megteszi az első jelentős lépést és jó úton halad a tudatos életvezetés, a fejlődés felé.

 

 

Azt gondolom, hogy minden probléma megérthető és ha akarunk változtatni, akkor képesek is vagyunk rá. Ha a környezetünket nem is, de magunkat tudjuk formálni. Ehhez pedig sok esetben jó társ lehet egy objektíven szemlélő, empatikus szakember.

Gyakorlati munkám során számos módszert alkalmazok, így a családterápiás képzés elvégzése rávilágított a rendszerszemlélet fontosságára, azaz arra, hogy a minket körülvevő szűkebb és tágabb családi közeg soha nem hagyható figyelmen kívül legyen szó akár egyéni, akár családterápiáról.

Vannak azonban olyan problémák, amelyek forrása nagyon nehezen önthető szavakba, esetleg ahhoz nehéz tudatosan hozzáférnünk. A katathym imaginatív terápiás módszer segítségével abban lehet segíteni, hogy módosult tudatállapotban hozzáférhessünk azokhoz a tudattalan tartalmakhoz, melyeket a verbalitáson alapuló eszközökkel már nehéz elérni.

Mindezen módszerek mellett nagyon közel áll hozzám a kognitív terápiás szemlélet, ezen belül is az Elfogadás- és Elköteleződés Terápia, mely a nehéz helyzetekhez való alkalmazkodásunkban szerepet játszó pszichológiai rugalmasság fejlesztését célozza. E során különböző, otthon is rendszeresen gyakorolható feladatok, technikák segítségével nyílik lehetőség a visszatérő kellemetlen belső élmények (rossz érzések, negatív gondolatok, emlékek) kezelésére, segítve ezzel, hogy ezek a negatív élmények ne akadályozzanak minket a számunkra fontos életterületeinken, tevékenységeinkben. Ennek a hazánkban még kevésbé ismert terápiás módszernek a bemutatására született 2017-ben a „Démonaink- Hogyan élhetünk teljes életet a nehézségeinkkel együtt” című könyv, Dr. Szondy Máté közreműködésével.

A Mindset Terápiás és Tanácsadó központ remek lehetőséget nyújt számomra mind a kutatás, az ismeretek továbbadása, valamint a gyógyító munka végzése szempontjából is.

 

képzései és képesítései

Oklevels pszichológus

Debreceni Egyetem

1996-2001

Klinikai szakpszichológus

Debreceni Egyetem

2001-2005

Doktori (PhD) fokozat megszerzése

Debreceni Egyetem

2001-2007

Tudományág: pszichológia Disszertáció címe: A betegség-reprezentáció vizsgálata különböző krónikus betegséggel küzdő egyének és házastársaik körében

szakmai tapasztalat

Szupervizor, terápiás tanácsadás

Mindset Pszichológia

2019-

egyetemi adjunktus

Károli Gáspár Református Egyetem, Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, Pszichológiai Intézet

2013-

egyetemi tanársegéd

Debreceni Egyetem OEC, Magatartástudományi Intézet

2008-2013

egyetemi tanársegéd

Debreceni Egyetem, Pszichológiai Intézet

2001-2008

klinikai szakpszichológus

DMJV Gyermekvédelmi Intézmény, Debrecen

2004-2017

pszichológus

Újkerti Nevelési és Oktatási Központ, Debrecen

2003-2004

pszichológus

Családsegítő- és Gyermekjóléti szolgálat, Hajdúbagos

2001-2007

beszélt nyelvek

ENGangol

RUSorosz

érdeklődés

olvasás, kerékpározás, túrázás, utazás

Kutatási és oktatási szakterületek: pár- és családterápia, egészségpszichológia, klinikai pszichológia Kutatási területeim: pozitív pszichológia, boldogsághoz való viszonyulásunk, pozitív érzelmektől való félelem, az online világ hatása az életünkre, kapcsolatainkra

köszönetnyilvánítás

96

köszönetnyilvánítás

Szigorú szakmai felügyelet

Minden pszichológusunk szoros szakmai szupervízió mellett fogadja klienseit. Szakembereink munkáját hétről hétre Magyarország legtapasztaltabb pszichoterapeutái felügyelik és segítik. Ennek köszönhetően, aki mindset pszichológushoz jár, valójában egy magasan képzett szakmai team mellett teszi le a voksát.

A háttérben tehát kliensünk problémájának megoldásán egy egész szakembergárda dolgozik – természetesen mindezt kliensünk anonimitásának megőrzése mellett. Ezáltal a hozzánk fordulóknak minden esetben ellenőrzött szakmai kereteket és magas színvonalat biztosítunk.

Miben segíthetünk?

Ha nehéz élethelyzetbe kerültél és úgy érzed, segítségre lenne szükséged, vagy esetleg csak érdeklődnél szolgáltatásainkkal kapcsolatban, írj nekünk, és mi felvesszük veled a kapcsolatot. Bátran keress minket telefonon is!

Jelentkezz be telefonon!

+36 70 329 8180