Helstáb Laura

Pszichológus

Időpontfoglalás

bemutatkozás

“Aki kifele néz, álmodik, aki befele néz, fölébred. - C. G. Jung”

Helstáb Laura vagyok, pszichológus és újságíró. “Ismerd meg önmagad!” - hirdette a Delphoi jósda felirata már az ókori görögöknél is. Úgy gondolom, önmagunk minél teljesebb megismerése és elfogadása az az út, mely a jobban megélt, értékteli élet, és a harmonikusabb kapcsolatok felé vezet.

Tanácsadói munkám során leggyakrabban az elfogadás és elköteleződés terápia (ACT) módszerével dolgozom. Ez magába foglalja a negatív gondolatokkal, szorongással való megküzdés egy teljesen új szemléletét. Amikor szenvedünk, ez szokszor szükségszerű velejárója annak az élethelyzetnek, fejlődési folyamatnak, amelyben vagyunk - sok esetben épp a kezdő pontja az önmagunkhoz vezető utazásnak. Aki eljön pszichológushoz, annak általában célja megszabadulni ettől a szenvedéstől, és talán már sokmindent ki is próbált, hogy pozitívabban tudjon gondolkodni, ne szorongjon, kontrollt gyakoroljon az érzelmei, gondolati fölött, de mégis mindig visszajönnek ugyanazok a problémák. Nemcsak pszichológusként, hanem emberként is tudom, milyen emberfeletti küzdelmet jelent ez: számomra felszabadító volt megérteni, hogy boldognak lenni, harmóniát teremteni az életünkben nem azt jelenti, hogy minden “rosszat” elkerülünk, vagy kigyomlálunk az életünkből - ez általában nem is lehetséges, hiszen csak azt nem éri stressz, veszteség, vagy azzal nem történnek rossz dolgok, aki nem él. Ha az életet a maga teljességében szeretnénk megélni,  

nem lehet kispórolni a negatív érzéseket: de megtanulhatjuk megszelídíteni őket, hogy ne a félelmeink diktálta, hanem az általunk választott úton mehessünk.

Az elfogadás és elköteleződés terápiával abban tudom segíteni a klienseimet, hogy megtanuljanak máshogy viszonyulni a gondolataikhoz, érzéseikhez, és szabadon tudjanak cselekedni a számunkra fontos értékek mentén. A legnagyobb problémát sosem a negatív tapasztalatok vagy gondolatok jelentik, hiszen azok az élet elkerülhetetlen velejárói, hanem ha azonosulunk velük, életünk döntő szereplőivé, rendezőjévé tesszük őket.

A szorongás kezelése mellett érdeklődési területemhez tartoznak a fiatal felnőttkor problémái: a korai kiégés, a párkapcsolati elakadások, karrierterezés, és a szülőkről való leválás, felnőtté válás kihívásai. Úgy látom, lélekben is szabad és tudatos felnőtté válni sokszor nem történik meg, ameddig nem tudunk szembenézni a családi mintáinkkal, és megismerni a lehetőségeinket, hogy dönthetünk máshogy is. 

Az önismeret valójában felszabadít azalól, hogy egy mások által meghatározott életet kelljen élnünk - számomra ezt jelenti a tudatos felnőtté válás.

Önmagunk minél teljesebb megismerése megadja a kulcsot a szabad döntéshez, hogy milyen életet szeretnénk élni valójában. Ebben segítségül hívhatjuk a meséket, vagy a művészet nyelvét is a tanácsadás során, melyek segítenek teljesebb képet kapni önmagunkról.

Nőként és pszichológusként különösen közel áll hozzám a nővé válás, női önbizalom, szabadság és alkotóerő témaköre - szívügyemnek tartom segíteni azokat a nőket, akik önbizalomhiánnyal küzdenek, nehezen felelnek meg a szerepeikben, családi elvárásokkal szemben, szeretnék megvalósítani önmagukat.

A Mindseten megjelenő cikkeim mellett Facebook oldalamon is pszichoedukációval, rövid írásokkal szeretném közössé tenni azt a tudást, amely a pszichológia által ma már elérhető, hogy ezáltal is minél több ember indulhasson el azon az úton, amely a teljesebben megélt, önazonos élet felé viszi őt. Hiszem, hogy azért vagyunk a világon, hogy fejlődjünk, és egyéni életcélunkat megvalósítsuk, és hivatásomnak tartom másokat segíteni a legjobb önmaguk megvalósításában, kibontakoztatásában.

képzései és képesítései

Okleveles pszichológus

Eötvös Loránd Tudomány Egyetem

2011-2017.

A pszichológiai tanulmányaimat tanácsadás és iskolapszichológia szakirányon végeztem. A tanácsadás elsősorban a jelenbeli problémákra koncentráló, megoldás-orientált szemléletet adott, amivel a hozzám forduló klienseknek segíthetek, az iskolapszichológia pedig segít eligazodni abban a közegben és problémavilágban, ahol a gyermekek napjaikat töltik.

Metamorphoses meseterapeuta

Metamorphoses Meseterápiás Módszer

2018. március-2019. március

A képzés felnőttként újra bevezetett a mesék világába, ahol az egyensúlyvesztésből mindig helyreáll az új egyensúly, és lelki fejlődés mindmáig érvényes útjai tárulnak fel. A módszer bármilyen életkorban és élethelyzetben jól alkalmazható, hiszen a mesék nem(csak) a gyerekeknek íródtak. A képzésben Boldizsár Ildikó oktatott.

Művészetterapeuta

Katarzisz Komplex Művészetterápiás képzés

2019. május-2019. december

A művészet nyelvén gyakran megmutatkozik az is, ami még magunk elől is rejtve van - önismeretben, a változások beindításában hihetetlen mozgatóerőt jelent az alkotás folyamata, a tudattalan tartalmak tudatossá válása. Számomra is a képzés mutatta meg, hogy úgy is tudunk “dolgozni magunkon”, hogy kikapcsolódásnak éljük meg.

William Életkészségek program

William Életkészségek önismereti tréning

2019.

A Williams Életkészségek egy komplex életvezetési szemléletet és gyakorlatot nyújtó program, mely felöleli mind az érzelem- és stresszkezelés, mind a kommunikáció, konfliktuskezelés témaköreit. A kliensnek segít a mindennapi, problémákat okozó helyzetekben jobban eligazodni, és a megfelelő technikákat használni. A tréning során én is kipróbálhattam a gyakorlatokat, és olyan sokszínűek, hogy a legtöbbet azóta is használom, mind a munkámban, mind a saját életemben.

ACT - Elfogadás és elköteleződés terápia

Az IAOTH (International Association of Therapists) által akredditált, nemzetközi továbbképzés

2021.

Az elfogadás és elköteleződés terápia a szorongás, depresszió, visszatérő negatív gondolatok és érzelmek kezelésére használt, új módszer, mely ötvözi a kognitív viselkedésterápia és mindfulness szemléletét. A képzés során elsajátítottam, hogy hogyan segíthetek a klienseimnek egy, az eddigiektől eltérő szemléletmóddal megküzdeni a negatív gondolatokkal, érzelmekkel és szorongásokkal, növelni a pszichológiai rugalmasságukat, hogy ezáltal azt az életet élhessék, amelyet valóban szeretnének.

szakmai tapasztalat

Iskolapszichológus

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Gimnázium és Általános Iskola, Kolozsvár Utcai Általános Iskola

2017. június-2020.július

Iskolapszichológusként a diákokat és szüleiket, valamint a tanárokat segítettem problémáik megoldásában: a leggyakrabban a konfliktuskezelés, teljesítményszorongás, önbizalomhiány, tanulásmódszertan, kiközösítés témakörökben. Az egyéni tanácsadás, a csoportos foglalkozások, és osztályszintű közösségépítés színessé tette a munkámat, ahogy az is, hogy 6-19 évesig minden korosztállyal dolgozhattam.

Pszichológiai szakújságíró

Mindset PSzichológia

2017-től jelenleg is

Cikkeimmel a fő célom átadni a pszichológiai tudást az embereknek, hogy minél többen megismerhessék azokat a tudományos elméleteket és gyakorlati technikákat, amelyek segítenek a problémák felismerésében és megoldásában, valamint az önismeret fejlesztésében.

beszélt nyelvek

ENGAngol

érdeklődés

Művészetek

Írás

Kirándulás

Hit

Ökodivat

köszönetnyilvánítás

465

köszönetnyilvánítás

Szigorú szakmai felügyelet

Minden pszichológusunk szoros szakmai szupervízió mellett fogadja klienseit. Szakembereink munkáját hétről hétre Magyarország legtapasztaltabb pszichoterapeutái felügyelik és segítik. Ennek köszönhetően, aki mindset pszichológushoz jár, valójában egy magasan képzett szakmai team mellett teszi le a voksát.

A háttérben tehát kliensünk problémájának megoldásán egy egész szakembergárda dolgozik – természetesen mindezt kliensünk anonimitásának megőrzése mellett. Ezáltal a hozzánk fordulóknak minden esetben ellenőrzött szakmai kereteket és magas színvonalat biztosítunk.

Miben segíthetünk?

Ha nehéz élethelyzetbe kerültél és úgy érzed, segítségre lenne szükséged, vagy esetleg csak érdeklődnél szolgáltatásainkkal kapcsolatban, írj nekünk, és mi felvesszük veled a kapcsolatot. Bátran keress minket telefonon is!

Jelentkezz be telefonon!

+36 70 329 8180