Kónya Ilona

Klinikai szakpszichológus

Időpontfoglalás

bemutatkozás

“Sokan azért félnek az önfeltárástól, mert azt hiszik, van bennük valami eredendően elfogadhatatlan, visszataszító és megbocsáthatatlan. Így amikor teljes egészében feltárják magukat, és mégis elfogadással találkoznak, komoly segítséghez jutnak.”

Kónya Ilona felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus vagyok, az elmúlt tizenöt évben végzett munkám során, napi szinten tapasztaltam meg a kliensek szorongásait különböző elfogadhatatlannak tartott személyiségvonások, szokások, testi sérülések miatt, s ezzel együtt az elfogadó terápiás kapcsolat erejét, melyben a kliens empatikus elfogadásán túl, a másik személy felé irányuló őszinte kíváncsiság, és tisztelet is megjelenik. Munkám során törekszem a magas szakmai színvonal mellett e szemléletmód megtartására, hiszen a pszichoterápiás munka egyik legfontosabb eleme maga a terápiás kapcsolat. 

 

Jelenleg az Uzsoki Utcai Kórház Onkoradiológiai osztályán dolgozom daganatos  páciensekkel, s igény szerint hozzátartozóikkal. Munkám során gyakran találkozom olyan fizikális, illetve egzisztenciális problémákkal, melyek hatására a kliens egész korábbi élete felborul, folyamatosan újabb, és újabb helyzetekhez való alkalmazkodásra kényszerül, miközben a betegséggel, halállal kapcsolatos szorongásaival próbál szembenézni. A terápiás kapcsolat biztonsága segíthet olyan érzések, félelmek megfogalmazásában, melyek a páciens környezetében esetlegesen elfogadhatalanok.  

 

Az idei évben a pandémiából adódóan az online terápiás munka a mindennapok részévé vált, s tapasztalatot szerezhettem COVID-19-el küzdő páciensek terápiás megsegítésében is.

Szeretem a nehézségeket, a nehezen megoldható helyzeteket, melyek kezeléséhez kreativitásra, rugalmasságra van szükség, és fontosnak tartom a pszichoterápiás ellátás során a minél szélesebb spektrumú megközelíthetőséget.

  

képzései és képesítései

Pszichoterapeuta képzés - négy féléves klinikai fázis

Pécsi Pszichoterápiás Klinikai Képzőhely

2015-2017

A képzés során a pszichoterápiás módszerek, és protokollok széles körű megismerése történt, alapvetően dinamikusan orientált személetmóddal egzisztencialista szemléletű elemekkel

Családterapeuta-jelölt

Magyar Családterápiás Egyesület

2011-

Első módszerként rendszerszemléletű módszert választottam, mivel nem elszeparáltan, hanem társadalmi rendszerek tagjaiként létezünk, s a legszorosabb társadalmi egység körültünk a család. Rendszerszemléletben gondolkodva képet kaphatunk az egyén családon belüli helyzetére, illetve kicsit kitekintve a transzgenerációs örökségére is.

Felnőtt klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus

Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar-Bölcsésztudományi Kar

2009-2013

A dinamikusan orientált képzés során teljes körű pszichopatológia/patopszichológiai, és pszichodiagnosztikai ismeretek mellet, mentálhigiénés, és egészségpszichológiai tárgyak is a képzés részét képezték.

Pszichológus /személyiség- és klinikai szakirány/ és pszichológia tanár-osztatlan képzés

Szegedi Tudományegyetem Bölcsésztudományi Kar

2000-2005

Alapdiplomámat Szegeden szereztem, érdeklődésem hamar klinikai irányultságúvá vált, s már az egyetemen elkezdtem ismerkedni a pszichodiagnosztikai eljárásokkal, és pszichoterápiás irányzatokkal.

szakmai tapasztalat

Óraadó oktató /személyiséglélektan, egészségpszichológia gyakorlati kurzusok

Károli Gáspár Református Egyetem-Pszichológiai Intézet

2019. szeptember-

Munkám során a kötelező elméleti ismeretek mellett igyekszem minél több gyakorlati tapasztalatot átadni a hallgatóknak, s bátorítani őket a saját szemléletmódjuk kialakításában

Klinikai szakpszichológus

Uzsoki Utcai Kórház-Onkoradiológai Osztály

2015.április-

Jelenlegi munkahelyemen daganatos páciensekkel, s igény szerint hozzátartozókkal dolgozom.

Klinikai szakpszichológus

Heim Pál Gyermekkórház Gyermek és Serdülő Pszichiátriai Osztály

2014.október-2015 április

Osztályos keretek között akut gyermekpszichiátriai esetek pszichodiagnosztikájában, illetve főleg serdülőkorú gyermekek terápiás megsegítésében vettem részt.

Klinikai szakpszichológus

Fejér Megyei Szent György Kórház Pszichiátriai Gondozó

2008 -2014

Megyei ideggondozóban dolgozva, főleg pszichodiagnosztikus feladatokban vettem részt, s igény szerint egyéni-, illetve a családterápiás képzés megfelelő szakaszához érkezve párterápiát vezettem. Munkám során változatos kórképekkel találkoztam, a súlyos pszichiátriai kórképpel élő páciensek mellett szomatikus betegséggel küzdő, élethelyzeti krízist megélő kliensekkel is találkoztam.

Pszichológus

Fejér Megyei Gyógypedagógiai Központ TKVRSZB

2005 - 2008

Államvizsga után az egyetemi tanulmányaim alatt végzett munkámhoz hasonló munkakörben helyezkedettem el, de Székesfehérváron a napi eladatok mellett lehetőségem nyílt részt venni a korai fejlesztésben, illetve megismerni speciális autizmus vizsgáló eljárást. (ADOS, ADI-R) Emellett részt vettem a WISC-IV standardizálásában is.

Pszichológus

Békés megyei Humánfejlesztési és Információs Központ TKVRSZB

2004 – 2005

Egyetemi tanulmányaim utolsó évében lehetőségem nyílt részmunkaidőben Tanulási Képességet Vizsgáló Bizottságban elhelyezkedni, s alaposan megismerni a különböző teljesítményteszteket.

beszélt nyelvek

ENGangol

érdeklődés

sport

művészetek

természet

köszönetnyilvánítás

335

köszönetnyilvánítás

Szigorú szakmai felügyelet

Minden pszichológusunk szoros szakmai szupervízió mellett fogadja klienseit. Szakembereink munkáját hétről hétre Magyarország legtapasztaltabb pszichoterapeutái felügyelik és segítik. Ennek köszönhetően, aki mindset pszichológushoz jár, valójában egy magasan képzett szakmai team mellett teszi le a voksát.

A háttérben tehát kliensünk problémájának megoldásán egy egész szakembergárda dolgozik – természetesen mindezt kliensünk anonimitásának megőrzése mellett. Ezáltal a hozzánk fordulóknak minden esetben ellenőrzött szakmai kereteket és magas színvonalat biztosítunk.

Miben segíthetünk?

Ha nehéz élethelyzetbe kerültél és úgy érzed, segítségre lenne szükséged, vagy esetleg csak érdeklődnél szolgáltatásainkkal kapcsolatban, írj nekünk, és mi felvesszük veled a kapcsolatot. Bátran keress minket telefonon is!

Jelentkezz be telefonon!

+36 70 329 8180