Petrusán-Molnár Dalma

tanácsadó szakpszichológus

Időpontfoglalás

bemutatkozás

“Már eleve ott rejlik bennünk a válasz az összes kérdésre, amit felteszünk magunknak. Csak annyit kell tennünk, hogy csendben maradunk és odafigyelünk a belső hangra.”

Petrusán-Molnár Dalma vagyok, tanácsadó szakpszichológus, autogén tréning és szimbólumterápiás gyakorlatvezető,  dinamikus szenzoros integrációs terapeuta. Emberi létünk során megannyi szerepben kell helytállnunk, számtalan elvárásnak megfelelnünk, már egészen kis korunktól kezdve. Gondoljunk csak bele, már egy óvodás korú gyermeknek is meg kell felelnie az intézmény, a család által kitűzött elvárásoknak, szabályoknak, közben a társakkal is kedvesen és nyitottan „kell” viselkedniük, mialatt saját kis világuk, személyiségük megmutatása éppen csak elkezdett kibontakozni. Az évek múlásával kapcsolati rendszerünk egyre kiterjedtebbé válik, és a szerzett pozitív és negatív tapasztalatok által formálódunk mi magunk is.

Életünk képe egy kirakós megannyi apró darabkájából tevődik össze, ahol az egész sokkal többet jelent a részek összességénél. A kellemes árnyalatok ugyanúgy hozzátesznek az egészhez, mint a sötétebb, kontrasztosabb részek, a végén mégis mindezek együttesével lesz teljes az összhang. Előfordulhat azonban, hogy a kirakós darabkái összekeverednek, vagy éppen nem a megfelelő árnyalatú részletek akadnak a kezünkbe. Ebben az esetben a közös munka során igyekszem a saját belső és külső erőforrásokat minél gyakorlatiasabb és kézzelfoghatóbb eszközökkel feltérképezni és mozgósítani. Hiszek abban, hogy sokszor mi magunk is meglepődünk a mélyen bennünk rejlő tartalékokon, amelyeket működésbe hozva még a legnehezebb élethelyzetek megoldására is képessé válunk.

Évek óta aktívan dolgozom óvodapszichológusként az óvodás korosztállyal, 5 éven át foglalkoztam szenvedélybetegekkel, és kapcsolatba kerültem egy koraszülött intenzív osztály működésével is, így a koraszülött ellátás sokszor rögös, ám mégis gyönyörű és megható világával. Szívemhez azóta is nagyon közel áll a perinatális pszichológia, a szülés és születés lélektana.

Hiszem, hogy minden mindennel összefügg. A hozzám fordulókat a perinatális pszichológia területén, szorongásoldásban, életvezetési nehézségek megoldásában, veszteségélmények feldolgozásában tudom támogatni, saját megküzdési- és problémamegoldási potenciáljuk erősítésével, a külső és belső erőforrások mozgósításával.

Rendszerszemléletű és megoldásfókuszú megközelítésben dolgozom, melyben az autogén tréning és szimbólumterápia, valamint a dinamikus szenzoros integrációs terápia eszközei is a segítségemre vannak. Fontosnak tartom, hogy az együtt gondolkodás, közös munka eredményeként a hozzám fordulók jobban, lélekben megerősödve érezhessék magukat.

képzései és képesítései

Tanácsadó szakpszichológus

Eötvös Loránd Tudományegyetem

2019 -2021

Életünk természetes velejárója, hogy megannyi krízissel találkozunk és küzdünk meg. Fontos, hogy segítőként hogyan tudunk jelen lenni egy akut krízishelyzetben, vagy éppen egy korábban átélt krízis során, hogy a negatív, traumatikus lenyomatok helyett a krízis megélését követően erősebbé válhassunk, egyensúlyi állapotunkhoz visszatalálhassunk.

Okleveles pszichológus

Károli Gáspár Református Egyetem

2009 -2011

A klinikai és egészségpszichológiai szakirányon nagy tudású és emberileg is példaértékű oktatóktól volt szerencsém tanulni. Itt lehetőségem nyílt behatóbb ismereteket szerezni pszichopatológiából, a pszichológiai vizsgálati eljárásokból, esetvezetésekből, valamint egészségmegőrző és prevenciós módszerekből.

Viselkedéselemző

Károli Gáspár Református Egyetem

2006 - 2009

A középiskolai kortárssegítő csoportban folytatott tevékenységem után egyenes út vezetett a pszichológiai tanulmányok megkezdéséhez.

DSZIT terapeuta – dinamikus szenzoros integrációs terapeuta

2020

Világunk megismerése különböző csatornákon keresztül (látás, hallás, tapintás, szaglás, ízlelés, stb.) történik, ám előfordulhat, hogy a környezetünkből, vagy éppen a saját szervezetünkből származó ingerek felismerésének és feldolgozásának a rendszerében zavar támad. A módszer bio-pszicho-szociális keretekre épít, ahol a biológiai, neurológiai, pszichológiai tényezők megléte és kölcsönhatása kiemelt fontosságú. A gyerekek sajátos viselkedési megnyilvánulásainak a hátterében (pl. nem szereti, hogy maszatos a keze, bizonyos ingereket elkerül, vagy éppen különösen keres, zavarja a címke a pólóban, nem „érzi”, hogy maszatos az arca) számos esetben az érzékszervi ingerek feldolgozásának zavara állhat. Addig nincs baj, amíg a furcsának tűnő szokásokkal együtt nem tapasztalhatóak más területen is nehézségek. Amennyiben azonban a gyermek kapkod, tanulási, beilleszkedési nenézségei vannak, ügyetlen a rajzban, furcsán fogja az ollót, nem tud végig hallgatni egy mesét, dührohamot kap, stb. mindenképpen érdemes az okok feltárásához szakember segítségét kérni.

Békés iskolák program

2017

Ez a rendszerszemléletű program többféle antibullying program ötvözete, jól használható eszköztárral a kortárs bántalmazás megelőzésére és kezelésére. A program során elsajátított resztoratív technika és szemlélet az óvodai környezetben, vagy akár a hétköznapok során is jól alkalmazható, amikor egy konfliktusos esemény kapcsán az egyensúlyi állapot visszaállítására törekszünk.

SASOK - Szuggesztiók Alkalmazása a Szomatikus Orvoslásban

2017

A Magyar Hipnózis Egyesület és a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika közös szervezésében működő képzése olyan szuggesztiós technikákkal ismerteti meg a képzésen résztvevőket, amik különösen hatékonynak bizonyulnak a jobb együttműködés kialakításában, egy bizalmi légkör megteremtésében Nagyon sok erő rejlik a verbális és nonverbális kommunikációban, kommunikációs technikákban, ami a módszer egyik fő mozgatórugója. Egy-egy jól megfogalmazott mondattal nem csak a gyógyításban, de a hétköznapok során is eredményesebbek lehetünk, legyen szó akár felnőttek közti együttműködés kialakításáról, vagy éppen a gyerekneveléshez köthető, mindennapi praktikáról.

Meditáció – imagináció

Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület

2017

Ellazult, relaxált állapotban egy-egy szimbólum hívása és kibontása képes jelen élethelyzetünket, a minket foglalkoztató kérdéseket más szemszögből láttatni, s ezáltal számtalan megoldás lehetőségét kínálni.

Autogén Tréning

Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület

2014

Az AT egy könnyen elsajátítható, és széleskörűen alkalmazható relaxációs módszer. Segít saját testi érzéseink detektálásában és tudatos megélésében, a saját testünk feletti kontroll megtapasztalásában. Csökkenti a szorongás és a stressz szintjét, a migrénes fejfájást, segíti az ellazulást, valamint önismereti hozadékkal is jár.

Pszichodráma önismereti csoport

2011

A pszichológusi hivatás elengedhetetlen része saját működésünk megismerése, önismereti munka végzése. A bennünk lévő folyamatok nagyobb megértése által a hozzánk fordulókkal is elmélyültebb munkát tudunk folytatni.

ASI (Addiction Severity Index)

2009

Kérdőíves módszer, Addikció Súlyossági Index.

szakmai tapasztalat

Óvodapszichológus

Kispesti Hársfa Óvoda

2017-től jelenleg is

Az óvodapszichológusi munka igen sokrétű és változatos. Dolgozom szülőkkel, gyermekekkel, pedagógusokkal. Részt veszek az óvoda nevelőmunkájának segítésében, hatékonyságának a növelésében. Feltáró és fejlesztő célzatú egyéni és csoportos foglalkozásokat tartok, pszichológiai szűrővizsgálatokat alkalmazok. Részt veszek sajátos nevelési igényű gyermekek fejlesztésében, nevelésében.Illetve a pandémiás helyzet kapcsán krízisintervencióval, valamint a gyásszal való munka megsegítésével is foglalkoztam.

Önkéntes pszichológus

MH EK Szülészet-nőgyógyászati Osztály és PIC

2016 – 2017

Önkéntes pszichológusként egy évig segíthettem a kórház PIC osztályán (koraszülött intenzív osztály). Itt főként a koraszülésben, patológiás várandósságban érintett édesanyákkal, családokkal dolgoztam együtt. Fő feladatom az ő támogatásuk és krízisintevenciójuk volt, igyekeztem a szakemberek és a családok közti kommunikációt elősegíteni, illetve a gyászfeldolgozás folyamatában szükséges mértékben jelen lenni. A perinatális pszichológia iránti elköteleződésem azóta is tart, a szülés, születés pszichológiájának területe pedig különösen kedves a szívemnek.

Önkéntes

Magyar Tudományos Akadémia Pszichológiai Kutatóintézete

2007 – 2012

Önkéntesként segítettem Rácz József egyetemi tanár úr kutatásait, munkásságát, részt vettem a Marihuána kérdőív validálásában.

Önkéntes

Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Ambulancia Alapítvány

2007-2012

Önkéntesként részt vettem a közösségi szenvedélybeteg-ellátásban, valamint az alacsony küszöbű ellátásban.

beszélt nyelvek

ENGAngol

DENémet

érdeklődés

Sportok

Sütés-főzés

Zene

Olvasás

Filmek

köszönetnyilvánítás

30

köszönetnyilvánítás

Szigorú szakmai felügyelet

Minden pszichológusunk szoros szakmai szupervízió mellett fogadja klienseit. Szakembereink munkáját hétről hétre Magyarország legtapasztaltabb pszichoterapeutái felügyelik és segítik. Ennek köszönhetően, aki mindset pszichológushoz jár, valójában egy magasan képzett szakmai team mellett teszi le a voksát.

A háttérben tehát kliensünk problémájának megoldásán egy egész szakembergárda dolgozik – természetesen mindezt kliensünk anonimitásának megőrzése mellett. Ezáltal a hozzánk fordulóknak minden esetben ellenőrzött szakmai kereteket és magas színvonalat biztosítunk.

Miben segíthetünk?

Ha nehéz élethelyzetbe kerültél és úgy érzed, segítségre lenne szükséged, vagy esetleg csak érdeklődnél szolgáltatásainkkal kapcsolatban, írj nekünk, és mi felvesszük veled a kapcsolatot. Bátran keress minket telefonon is!

Jelentkezz be telefonon!

+36 70 329 8180