Szabó Jennifer

pszichológus, irodalomterapeuta

Időpontfoglalás

bemutatkozás

“Utunk irányát magunkban hordjuk, és magunkban égnek az örök, sorsjelző csillagok.”

Szabó Jennifer vagyok, okleveles pszichológus. Szakmai szellemiségemet jól kifejezik Szerb Antal szavai – hiszem, hogy kérdéseinkre a válaszok bennünk lakoznak és a sorsjelző csillagaink ezek irányába terelnek minket. Ezeket a csillagokat azonban néha szem elől téveszthetjük, és elkeveredhetnek a lelkünk bonyolult galaxisában. A visszataláláshoz olykor szükség lehet egy segítőre, aki bizalmával, teljes odafordulásával és elfogadásával, a segítő kapcsolat erejével támogat galaxisunk mélyebb, részletesebb megértésében, hogy könnyedebben tudjunk abban közlekedni, és ha eltévelyedtünk, visszataláljunk jelzőcsillagainkhoz. A hozzám közel álló személyközpontú szemlélet alaphipotézise éppen ez: mindenkiben megvan az erőforrás, a lehetőség önmaga megismerésén keresztül a változásra, a fejlődésre. Ebben a szemléletben szeretném támogatni klienseimet. 

Pszichológusi diplomámat 2018-ban szereztem a Károli Gáspár Református Egyetem Klinikai- és Egészségpszichológiai szakirányán. Tanulmányaim után egyből mély vízben találtam magam, egy férfibörtön pszichológusaként kezdtem dolgozni, ahol kimeríthetetlen tapasztalatot szereztem abban, hogy még egy ingerszegény és lehetőségektől mentes környezetben is mennyire fontos a segítő kapcsolat ereje. A pszichés támogatás mellett a krízisintervenció és a szuicid prevenció vált a mindennapjaim részévé. Személyközpontú szellemiségemben a börtönmunka csak megerősített. A hozzám fordulók esetében nem a múltbéli tettek számítottak, hanem a jelenlegi nehéz élethelyzet szorongatása, amely megoldásához előítélet nélküli támogatás és teljes elfogadás szükséges. 

A Büntetés-végrehajtási Oktatási és Rehabilitációs Központjában pszichológiát oktattam, illetve stresszkezelő, kommunikációs és konfliktuskezelési tréningeken keresztül a személyi állomány tagjai mélyebb önismeretre tehettek szert, és jobban megismerhették a fogvatartottak pszichés világát is a gördülékenyebb helyzetfelismerés és munka érdekében. 

Mindig is fontos volt számomra, hogy a pszichológusokra ne mint elefántcsont tornyukban üldögélő rejtélyes varázslókra gondoljanak, és a pszichológiát sem varázslatként emlegessék. A pszichológia mindenkié, az életünk szerves része. Így három éven keresztül a Budapesti Pszichológiai Napokon, majd 2017-tól a Mindset Pszichológia hasábjain hoztam és hozom közelebb a pszichológiát az emberekhez, hogy magukénak érezhessék.

Ha a kliens érdeklődést mutat, biblioterapeutaként szívesen dolgozom irodalomterápiás eszközökkel is. Vekerdy Tamás gondolata ez: “Az olvasás – ha élvezetet okoz – segít élni. Átélni és túlélni is.” Én hiszem, hogy az irodalomterápia segítségével a szövegek egy olyan projektív felületet biztosítanak számunkra, amelyek segítségével lelkünk olyan húrjai pendülhetnek meg, amelyek hangjára régóta áhítozunk. Terápiás munkám során a szövegek erejének felhasználása mellett a kreatív, expresszív írás gyakorlatát is használom, amely során olyan tudattalan folyamatok kelhetnek szárnyra bennünk, amire eddig nem is gondoltunk. A művekkel olyan nyelvet kínálok, amellyel képesek lehetünk jobban megérteni önmagunkat, így másokat és a világot is. „Nagyon figyelj, mert a világot teszed is azzá, aminek látod.” (Fodor Ákos)


képzései és képesítései

Biblioterápia - irodalomterapeuta

Pécsi Tudományegyetem

2019-2021

Azért választottam ezt az egyéni és csoportos módon is jól használható művészetterápiás módszert, mert úgy érzem jól illik a személyiségemhez és a szövegek (legyenek azok hozott vagy általunk kreáltak) olyan személyes élményeket mozgathatnak meg bennünk, amelyek elengedhetetlen önismereti hozadékkal járhatnak.

Problémamegoldó tréning szuicid prevencióban

Semmelwies Egyetem

2019

A problémamegoldó tréning során elsajátíthattam egy olyan remek készségfejlesztú módszert, amely nagyon hatékony a szuicid prevencióban, de szenvedélybetegek esetében is. Strukturált és rövid idő alatt elsajátítható módszer, amely akár a mindennapi élet problémamegoldási készségeit is jól fejleszti.

Okleveles pszichológus

Károli Gáspár Református Egyetem

2016-2018

Klinikai- és egészségpszichológia szakirányon végeztem kitüntetéssel. Egyetemi tanulmányaim jól megalapozták tudásom és szakmai személyiségem a segítő hivatás terüleletén. Mindehhez hozzásegített az évek során elvégzett 180 óra önismeret és autogén tréning sajátélmény is.

Viselkedéselemző

Károli Gáspár Református Egyetem

2013-2016

Az alapképzés során megismertem és elsajátíthattam a lélektan alapjait.

OH instruktor

Oh kártya alap workshop

2020. április

CBT konzultáns

VIKOTE

2021-

szakmai tapasztalat

Pszichológus

Mindset Terápiás és Tanácsadó Központ

2020-

Egyéni és csoportos életvezetési tanácsadásban tevékenykedem.

Kutató, Operatív igazgató

Drogkutató Intézet

2020-

Tudományos munkámmal célom, hogy a szerhasználat és függőség transzparensebb jelenséggé válhasson. Olyan aspektusok érintésével, amelyekről kevés szó esik, ezzel akár olyan párbeszédet teremtve, amely csökkentheti a függőségekhez kapcsolódó erős stigmatizáiót és marginalizációt.

Pszichológus, oktató

Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központ

2020

A pszichológia oktatás mellett stresszkezelő, kommunikációs, asszertivitás és konfliktuskezelő tréningeket tartottam a személyi állomány részére.

Pszichológus

Pálhalmai Országos Bv. Intézet

2018-2020

Intézeti munkám során a fogvatartottak pszichés gondozása mellett a krízisintervenció és szuicid prevenció tartozott a fő tevékenységi köreim közé. Mind egyéni és mind csoportos önismereti foglalkozásokat tartottam számukra.

Szakújságíró

Mindset Pszichológia

2017-

A pszichológia számos izgalmas területét érintve írok cikkeket az Élet & Pszichológis hasábjaira. A Pszichológus Szemmel rovat társalapítója vagyok.

Stábtag, stábvezető

Pszinapszis – Budapesti Pszichológiai napok

2014-2017

Már egyetemista koromban szerettem volna közelebbhozni a pszichológiát az emberekhez, így évekig voltam a Pszinapszis szervezői csapatának tagja, majd egy stáb vezetője is.

beszélt nyelvek

ENGAngol

érdeklődés

Irodalom

Gasztronómia

Színház

Filmek

Utazás

köszönetnyilvánítás

1333

köszönetnyilvánítás

Szigorú szakmai felügyelet

Minden pszichológusunk szoros szakmai szupervízió mellett fogadja klienseit. Szakembereink munkáját hétről hétre Magyarország legtapasztaltabb pszichoterapeutái felügyelik és segítik. Ennek köszönhetően, aki mindset pszichológushoz jár, valójában egy magasan képzett szakmai team mellett teszi le a voksát.

A háttérben tehát kliensünk problémájának megoldásán egy egész szakembergárda dolgozik – természetesen mindezt kliensünk anonimitásának megőrzése mellett. Ezáltal a hozzánk fordulóknak minden esetben ellenőrzött szakmai kereteket és magas színvonalat biztosítunk.

Miben segíthetünk?

Ha nehéz élethelyzetbe kerültél és úgy érzed, segítségre lenne szükséged, vagy esetleg csak érdeklődnél szolgáltatásainkkal kapcsolatban, írj nekünk, és mi felvesszük veled a kapcsolatot. Bátran keress minket telefonon is!

Jelentkezz be telefonon!

+36 70 329 8180