Szitár Ádám vagyok, okleveles pszichológus, a Károli Gáspár Református Egyetem mesterszakán végeztem. Jelenleg családsegítőben is dolgozom, ahol lehetőségem van mindenféle korosztállyal foglalkozni, megoldásokat keresni a problémák széles spektrumára mind egyéni, mind csoportos keretben. Alapvetően a legmélyebb és legteljesebb megértésre törekszem, amelyhez remek segítségem és választott módszerem a szimbólumokkal folytatott imaginatív munka, a K.I.P. technikája, melyben jelenleg is képződöm.

Ha a padlón vagy, nézz szét, hátha találsz ott valamit

Egyszer egy barátom azt mondta: ha a padlón vagynézz szét, hátha találsz ott valamit. Ez a mondat időről időre eszembe jut, hiszen mindenki életében lehetnek olyan időszakok, amikor nem tudjuk pontosan mi, de valami nem kerek. Szerencsére ennek nem kell igy maradnia, csak merni kell felvállalni – legfőképpen magunk előtt -, hogy nem biztos, hogy jó az irány, amit követünk, és, hogy nem feltétlen tudunk mindent egyedül megoldani.

Így hát számomra a pszichológusi munka nem csak egy foglalkozás, hanem egy egész életre szóló utazás, amelyben az arra vágyó fél belső világát kutatjuk, amellett, hogy rengeteget tanulhatunk egymástól a közös gondolkodások alkalmával. A klienssel karöltve felszállunk az ő személyvonatára és figyelünk, vizsgálódunk, felmérjük milyenek ennek az utazásnak a körülményei. Aztán közösen elindulunk felderíteni, hogy hova is tart ez a vonat, miért pont úgy lettek lefektetve a sínek, ahogy, és hogy vajon mit rejtenek a vagonok.

Ez a fajta odafigyelés lehetővé teszi, hogy úgy hallgassuk meg a másikat, ahogy neki szüksége van rá, ami szerintem igazi ritka kincs ebben a rohanó világban, és ami önmagában gyógyító erejű lehet, magában hordozva a fejlődés, változás magjait.

Szembeszállni magunkkal a legnehezebb feladat, amivel bárki is találkozhat

A magánéletemben is a folyamatos fejlődés és elmélyülés a célom, így amikor nem dolgozom, rengeteget olvasok és még annál is többet foglalkozom harcművészetekkel a test és a lélek optimális egyensúlyának elérése és megőrzése érdekében.

Célom, hogy segítséget tudjak nyújtani abban, hogy az ügyfeleim képesek legyenek alámerítkezni tudatalattijuk mélységeibe és szembeszállhassanak saját magukkal, mert ez a legnehezebb feladat, amivel bárki is találkozhat.