Tepliczky Csilla

Sport szakpszichológus

Időpontfoglalás

bemutatkozás

“A hosszú futások teszik tigrissé a macskát.”

Tepliczky Csilla vagyok, sport szakpszichológus. Habár versenyszerűen viszonylag rövid ideig sportoltam, a sport a mai napig fontos része az életemnek. Mindig is foglalkoztatott a sport pszichológiai oldala, a sikeres sportolók pszichés jellemzői, és az a képesség, hogy versenyhelyzetben is a teljesítményük legjavát nyújtsák. Így miután a gimnáziumi éveim során elhatároztam, hogy a pszichológiát választom hivatásomnak, hamar ezen viszonylag új és speciális irányzat került az érdeklődésem középpontjába. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen folytatott alap- majd mesterképzési tanulmányaim lezárása után pedig a Testnevelési Egyetem képzését elvégezve sport szakpszichológusi képesítést is szereztem.

 

A sportban egyre inkább elfogadottá válik, hogy a teljesítményben nem csak a fizikai, hanem a mentális tényezők is nagy szerepet játszanak, és a mentális felkészítés is elengedhetetlen a versenyekre való készülésben. A pszichológiai oldalról is támogatást kapó sportolók kiegyensúlyozottabban teljesítenek, jobban kezelik a sportolói léttel járó stresszt és versenyszorongást, és jobban tudnak megküzdeni az előttük álló kihívásokkal. Sportpszichológusként többek között a téthelyzetek és a teljesítményszorongás hatékony kezelésében, a koncentráció és figyelem fejlesztésében, a célállításban, sérüléssel, egyesületváltással és a karrier lezárásával kapcsolatos kérdésekben, valamint a mentális jóllét megőrzésében tudok segíteni sportoló klienseim számára. Hiszem, hogy az a sportoló teljesít jól, aki fizikailag és lelkileg is jól érzi magát a bőrében.

 

 

A sportolóktól számos olyan trükköt és módszert elleshetünk, melyek segíthetnek bennünket a mindennapjaink során egy egészségesebb és kiegyensúlyozottabb életvitel kialakításában, legyen az akár a céljaink meghatározása, vagy a motivációnk és a kitartásunk fejlesztése. Pszichológusi munkám során éppen ezért az a célom, hogy sportpszichológiai tudásom és szemléletem birtokában segítséget nyújtsak olyan személyek számára, akik megakadtak az életük valamely területén, és úgy érzik, az ebből fakadó nehézségeik megértésében és megoldásában szükségük lenne egy külső szempontra. Nem konkrét tanácsokkal, hanem egy megértő, empatikus légkör megteremtésével, értő figyelemmel és fejlődésfókuszú nézőpontommal segítem a klienseket az elakadásaik jobb megértésében, erőforrásaik mozgósításában és személyes készségeik fejlődésében.

Úgy gondolom, mindenkiben ott rejlik a válasz az elakadásaira, és képesek vagyunk önismerettel és a viselkedésünk és gondolkodásunk mögötti mozgatórugókra való tudatos rálátással az általunk választott útra lépni. Ehhez az útkereséshez igyekszem segítő társként, támaszként jelen lenni.

Nem sportoló klienseimet az alábbi területeken tudom segíteni: munkahelyi stressz és konfliktusok, munkahelyváltás, munka és magánélet egyensúlya, életvezetési elakadások, pszichés jóllét. 

képzései és képesítései

Sorsanalitikus tanácsadás

Dr. Szondi Lipót Emlékalapítvány

2021-

A tanfolyamon a sorsanalitikus elmélet tanácsadásban történő gyakorlati alkalmazásába nyerhetek bepillantást különböző módszereken és teszteken keresztül. Az itt tanult technikák nagyban segítenek mind a pszichológiai tanácsadás, mind a sportpszichológiai felkészítés terén.

Sportpszichológia szakirányú továbbképzés

Testnevelési Egyetem

2019 - 2021

Sportpszichológia szakképzés során hasznos módszereket és technikákat sajátíthattam el, melyekkel segíteni tudom a sportolókat a téthelyzetben való legjobb teljesítményük nyújtásában, illetve a mentális egészségük és belső egyensúlyuk megőrzésében.

Autogén tréning

Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület

2018 - 2019

Az autogén tréning tanfolyam során egy olyan tudományosan is igazolt relaxációs módszert tanulhattam meg, mellyel hatékonyabb a stresszkezelés, csökkenthetőek a stressz és szorongás testi tünetei, valamint fejleszthető az önismeret.

Okleveles pszichológus

Eötvös Loránd Tudományegyetem

2014 - 2019

Pszichológia alapképzésen átfogó ismereteket szerezhettem a pszichológia, mint tudományág elméleti és gyakorlati kérdéseiről. Tanulmányaimat tanácsadás- és iskolapszichológia szakirányon folytattam, és ez egy olyan, a kliens aktuális elakadásaira és erőforrásaira fókuszáló szemléletet adott, amely a mai napig meghatározó a munkám során.

szakmai tapasztalat

Pszichológus

CGP Europe Kft

2020-

Employee Assistance Programon belül tartok rövid, időhatáros, legtöbbször 3-6 alkalmas pszichológiai tanácsadást hazai és multinacionális cégek alkalmazottainak, legtöbbször olyan témákban, mint munkahelyi konfilktusok, munkahelyváltás, stressz, kiégés, életvezetési elakadások, párkapcsolati nehézségek.

Iskolapszichológus

Református Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény

2019 - 2021

Iskolapszichológusként középiskolás diákok egyéni és csoportos pszichológiai megsegítése, valamint konzultáció biztosítása a szülők és az iskola pedagógusai számára volt a fő feladatom. A leggyakoribb kérdések, melyekkel hozzám fordultak: a serdülőkor változásai, társas kapcsolati nehézségek, önbizalom és önértékelés kérdései, valamint a tanulási motiváció és jövőkép.

beszélt nyelvek

ENGangol

GERnémet

érdeklődés

Csillagászat

Fotográfia

Utazás

Kézműveskedés

köszönetnyilvánítás

52

köszönetnyilvánítás

Szigorú szakmai felügyelet

Minden pszichológusunk szoros szakmai szupervízió mellett fogadja klienseit. Szakembereink munkáját hétről hétre Magyarország legtapasztaltabb pszichoterapeutái felügyelik és segítik. Ennek köszönhetően, aki mindset pszichológushoz jár, valójában egy magasan képzett szakmai team mellett teszi le a voksát.

A háttérben tehát kliensünk problémájának megoldásán egy egész szakembergárda dolgozik – természetesen mindezt kliensünk anonimitásának megőrzése mellett. Ezáltal a hozzánk fordulóknak minden esetben ellenőrzött szakmai kereteket és magas színvonalat biztosítunk.

Miben segíthetünk?

Ha nehéz élethelyzetbe kerültél és úgy érzed, segítségre lenne szükséged, vagy esetleg csak érdeklődnél szolgáltatásainkkal kapcsolatban, írj nekünk, és mi felvesszük veled a kapcsolatot. Bátran keress minket telefonon is!

Jelentkezz be telefonon!

+36 70 329 8180