Tóth Edina

Pszichológus

Időpontfoglalás

bemutatkozás

“Nem az vagyok, ami velem történt. Hanem az, akivé elhatároztam, hogy válok.”

Carl Gustav Jung szavai meghatározóak számomra nemcsak saját életemre vonatkozóan, hanem pszichológusi munkám során is. Hiszem, hogy mindenki képes megküzdeni az életében adódó nehézségekkel, még ha olykor úgy is érzi, hogy elborítják a gondok. Ilyenkor nem szégyen segítséget kérni. Pszichológusként legfőbb feladatomnak azt tartom, hogy támogassam klienseimet önismeretük fejlesztésében, saját erőforrásaik felfedezésében, és ezáltal a nehézségek leküzdésében. 

Pszichológiai tanulmányaimat az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végeztem klinikai és egészségpszichológia, illetve munka- és szervezetpszichológia szakirányon. Már az egyetem alatt is, majd későbbi önkéntes munkám során elsősorban az egészségpszichológia felé orientálódtam. Négy kollégámmal megalkottuk az Életem az ételed nevű intervenciós programot, melynek célja súlyosan allergiás (anafilaxiás) gyermekek szüleinek pszichés támogatása. Munkacsoportunk szakorvosi támogatással dolgozik, és állandó együttműködést tartunk fenn olyan egyesületekkel, akik az anafilaxiás allergiás gyermekek és szüleik fizikai és mentális jóllétéért munkálkodnak.

Munkám során elsősorban a személyközpontú megközelítés alapelveit képviselem, mivel úgy tapasztalom, hogy egy erős terápiás kapcsolat a leginkább meghatározó a kliens fejlődése szempontjából. Tudom, hogy minden egyén más és más, teljesen egyedi működéssel és problémákkal – éppen ezért igyekszem szem előtt tartani Irvin Yalom szavait: „A terapeutának arra kell törekednie, hogy új terápiát dolgozzon ki minden beteg számára.”

A kliensekkel való közös munka során egyensúlyra törekszem az empátia és a feltétel nélküli elfogadás, valamint a direktívebb kommunikáció között – a kliens személyiségének és terápiás igényeinek megfelelően. Munkám során elsősorban a kognitív viselkedésterápia, a mindfulness és a pszichoedukáció elméleteivel és módszereivel dolgozom. 

A hozzám fordulóknak elsősorban stresszkezelésben, életvezetési nehézségekben és párkapcsolati problémákban tudok támogatást nyújtani. Emellett gyakran találkozom a munkához kapcsolódó problémákkal: munkahelyi konfliktusokkal, elakadásokkal és kiégéssel. Munka- és szervezetpszichológusi tanulmányaimból és tapasztalataimból tudom, hogy ezek alapvetően szervezeti szinten kezelendő problémák, azonban az egyén szintjén is lehet változást elérni – a kommunikációs problémák leküzdésével, illetve a megküzdési módok, a pszichológiai rugalmasság és az önismeret fejlesztésével.

Úgy vélem, életünkben talán a legfontosabb feladatunk, hogy jóllétünkön dolgozzunk – ehhez pedig nemcsak az aktuális nehézségekkel kell megküzdenünk, hanem önismeretünket, mentális ellenállóképességünket is fejlesztenünk kell. Ezzel nem pusztán magunkért, hanem szeretteinkért és a környezetünkben élőkért is teszünk. Pszichológusként ebben látom a legfőbb feladatomat: hogy segítsek klienseimnek a legjobb önmagukat megtalálni.

képzései és képesítései

Képzésben lévő kognitív szemléletű business és life coach

Magyar Viselkedés-, Kognitív és Sématerápiás Egyesület (VIKOTE)

2022 – jelenleg

Úgy vélem, pszichológusként egyik legfőbb feladatom az állandó fejlődés. A kognitív viselkedésterápia alapelvei már tanulmányaim kezdetétől közel álltak hozzám, ezért is döntöttem úgy, hogy coach készségeimet a VIKOTE képzésén szeretném elmélyíteni. A kognitív szemlélet szerint az egyes eseményekre adott reakciónk az értelmezésünk függvénye, nem pedig az adott esemény egyenes következménye. Ennek fényében pedig ha alternatív látásmódot vagy reagálási mintákat próbálunk ki, javíthatunk kommunikációnkon, probléma-megoldásunkon vagy stresszkezelésünkön. Ugyan a coaching elsősorban az üzleti szférában elterjedt, van relevanciája a mindennapi életvezetésben és a magánéletben is.

Tréner

Dual Focus Consulting

2021. július & 2022. április

Munka- és szervezetpszichológiai tanulmányaim közel hozták hozzám a csoportokkal való munkát is. Szerettem volna a gyakorlatban is tréneri kompetenciáimat fejleszteni, ezért elvégeztem egy trénerképzést is.

Rorschach – Performance Assessment System (R-PAS) alkalmazó

Kairosz Pszichoterápiás Rendelő (Rubovszky és Rubovszky Kft.)

2021. október – 2021. december

Mesterképzésem alatt tanúsítványt szereztem a Rorschach-teszt nemzetközileg használt módszertanáról. Az R-PAS Magyarországon még bevezetés alatt áll, nemzetközileg azonban széles elfogadottságnak örvend, és a teszteljárás tudományosan leginkább kutatott kiértékelési rendszere. (A képzés elvégzésével megszereztem a tanúsítványt, azonban Magyarországon kizárólag a megfelelő szakirányú felsőfokú, szakpszichológusi szakképesítés ad jogosultságot az önálló pszichodiagnosztikai munka elvégzésére – ezen belül a Rorschach-teszt használatára is.)

Okleveles pszichológus

Eötvös Loránd Tudományegyetem

2019. szeptember – 2022. január

A mesterképzést már az ELTÉ-n folytattam, ahol a diplomámat klinikai- és egészségpszichológia szakirányon szereztem meg, de emellett elvégeztem a munka- és szervezetpszichológia szakirány tárgyait is. A két területnek köszönhetően széles körben szereztem gyakorlatot: nemcsak a coachingban és a tréningek tartásában, hanem egészségügyi intézményekben páciensekkel is – klinikai és egészségpszichológiai gyakorlataim során. Emellett több kutatásban is részt vettem – és munkatársaimmal elkezdtük kidolgozni saját intervenciós programunkat is súlyosan allergiás gyermekek szülei számára.

Viselkedéselemző

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

2012. szeptember – 2018. június

Miután elhatároztam, hogy pályát váltok, megkezdtem pszichológiai tanulmányaimat a PPKE-n. Itt ismerkedtem meg a tudományág sokszínűségével. Már az itt töltött gyakorlati időm alatt a klinikai és egészségpszichológia felé orientálódtam. Bár egyetemi éveimet hosszabb külföldi tartózkodással szakítottam meg, végül újult lelkesedéssel és elhivatottsággal zártam le a képzést, és vetettem bele magam a mesterképzés elvégzésébe.

Klasszika-filológus

Eötvös Loránd Tudományegyetem

2009. szeptember – 2012. június

Első diplomámat az ELTE Ókori nyelvek és kultúra szakán, klasszika-filológia szakirányon szereztem. Az ókori görög és latin irodalom, színháztudomány és filozófia nemcsak műveltségemet mélyítette el, hanem olyan gondolatokkal ismertetett meg, amely megalapozta pszichológusi nyitottságomat, empátiámat és elfogadó attitűdömet.

szakmai tapasztalat

Pszichológus és tréner

Életem az ételed – Segítő program ételallergiás gyermekek szüleinek

2022 – jelenleg

Szakmailag a legtöbbet az Életem az ételed elnevezésű intervenciós programtól, és az ebben közreműködő munkatársaimtól kaptam. Munkacsoportunk a pszichológia több területéről hozott tudást, ennek köszönheti a programunk egyedi felépítését és hatékonyságát. Természetesen a tudományos megalapozottságot sem nélkülözheti egy ilyen volumenű munka, ezért a programot egy kutatás is kiegészíti. Munkánkat pszichológusi szupervízió és szakorvosi támogatás mellett végezzük, és aktívan együttműködünk olyan egyesületekkel, akik a súlyosan allergiás (anafilaxiás) gyermekek és szüleik fizikai és mentális jóllétéért dolgoznak.

Tréner

2021 – jelenleg

Tréneri képzettségem megszerzése után a gyakorlatban is hasznosítottam a tudásomat. Elsősorban kommunikációs tréningeket, valamint a mentális egészség megőrzésére irányuló workshopokat tartottam, de volt szerencsém részt venni több szervezetfejlesztő folyamatban is.

Pszichológus gyakornok

Szent Imre Egyetemi Oktatókórház

2019 – 2022

Megismerkedhettem a klinikum világával a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban végzett gyakorlatom során. Rendkívül meghatározó volt számomra a páciensekkel végzett munka, melyben számomra a legnagyobb élmény a kapcsolat és a bizalom kialakítása volt. Ez ugyan sok esetben nem egyszerű, ám annál nagyobb hatást tud gyakorolni nemcsak a páciensre, de a pszichológusra is.

beszélt nyelvek

ENAngol

DENémet

érdeklődés

Kreatív alkotás

Kung-fu

Keleti filozófia

Olvasás

Csillagászat, fizika, matematika

köszönetnyilvánítás

108

köszönetnyilvánítás

Szigorú szakmai felügyelet

Minden pszichológusunk szoros szakmai szupervízió mellett fogadja klienseit. Szakembereink munkáját hétről hétre Magyarország legtapasztaltabb pszichoterapeutái felügyelik és segítik. Ennek köszönhetően, aki mindset pszichológushoz jár, valójában egy magasan képzett szakmai team mellett teszi le a voksát.

A háttérben tehát kliensünk problémájának megoldásán egy egész szakembergárda dolgozik – természetesen mindezt kliensünk anonimitásának megőrzése mellett. Ezáltal a hozzánk fordulóknak minden esetben ellenőrzött szakmai kereteket és magas színvonalat biztosítunk.

Miben segíthetünk?

Ha nehéz élethelyzetbe kerültél és úgy érzed, segítségre lenne szükséged, vagy esetleg csak érdeklődnél szolgáltatásainkkal kapcsolatban, írj nekünk, és mi felvesszük veled a kapcsolatot. Bátran keress minket telefonon is!

Jelentkezz be telefonon!

+36 70 329 8180