Rosszabb hallgatóság, aki extrovertált?

Általában azt gondoljuk, az extrovertáltak minden társas dimenzióban jobban teljesítenek introvertált társaiknál, de vajon ki a helyzet a hallgatással és a másikra való odafigyeléssel?

Pletykafészkek és potyautasok – A pletyka, mint a társadalmi együttműködés alapja

A pletykálkodást senki sem szereti. Pedig e sokat ócsárolt tevékenység magjában éppen az a képességünk van, ami nélkül civilizációnk a mai formában nem is létezhetne.

Te mit vinnél színpadra a saját életedből? –AlkalMáté Trupp könyvajánló

A Park Kiadó gondozásában megjelent könyv a 14 darabból álló, önéletrajzi ihletésű színházi sorozatnak állít emléket. Az így színpadon megjelenített életepizódok nem csak a színészekről, de a nézőkről (ez esetben az olvasókról) is szólnak.

Felépülés a pszichiátrián az egyik legkorszerűbb modell tükrében

A pszichiátriai betegek felépülése a szakma egyik legközpontibb témájává vált, és a közelmúltban hazánkon kívül rengeteg országban szerte a világon nemzeti, illetve nemzetközi szinten is egyre inkább az előtérbe kerül. Az ennek következtében a hagyományos

Amikor a gyógyulás kötelező – a hazai kényszergyógykezelés világa

A pszichoterápiáról legtöbbünknek a szakemberek empatikus, sok sírással és felismeréssel járó ülései jutnak az eszünkbe, amikre önként vállalkozhat bárki. Ám hogyan zajlik. amikor valakit egy bírósági döntéssel küldenek terápiára?

A szorongásom emeli a vérnyomásom? –A magas vérnyomás pszichológiai aspektusai

A magas vérnyomás népbetegségnek számít és a korai halálozás egyik fő oka. Éppen ezért vizsgálatában, megelőzésében és kezelésében több szempont bevonása is szükséges. Mit tud ehhez hozzátenni a pszichológia?

Ezekről a tünetekről ismerheted fel a szkizoaffektív zavart!

A szkizoaffektív zavar a pszichotikus tünetekre és a hangulatzavarokra jellemző tünetek sajátos együttesének tekinthető. Cikkünkben a szkizoaffektív zavar tüneteivel, a betegség kialakulásának okaival és a lehetséges kezelési lehetőségekkel foglalkozunk.

Az újratervezés képessége: pszichológiai rugalmasság mint a mentális egészség alapköve

Mentális egészségünk kulcsát nem csak magunkban kell keresnünk: a környezetünkkel való hatékony és harmonikus együttműködés alapvető fontosságú.

A kommunikáció és a megértés útvesztőjében – az afázia típusai és jellemzői

Az afázia a bal agyféltekében történt elváltozás következtében megjelenő nyelvi és kommunikációs zavar. Cikkünkben az afázia tüneteit és lehetséges kezelési technikáit járjuk körbe.