Ez a mi titkunk marad! – családi titkaink nyomában

A családi titkok természetükből adódóan masszív falat állíthatnak a családtagok közé, ezáltal pedig jelentős károk okozójává válhatnak. Cikkünkben a családi titkok eredetét és lehetséges következményeit nézzük meg. Tartsatok velünk!

Hiteles krónikás vagy nagy történetmesélő? – avagy a konstruktív és rekonstruktív emlékezet II. rész

Az emlékezetünk néha furcsán működik, emlékeink előhívásakor azok tartalma mindig módosul egy kicsit. Későbbi tapasztalataink fényében oda nem illő információkat elvetünk, másokat hozzáillesztünk. Miért van ez?

Egy agykutató boldogító agyvérzése

Dr. Jill Bolte Taylor harvardi agykutató esetében az agyvérzés megvilágosító élménynek bizonyult. Évek múltán a TED-Ed ismeretterjesztő előadás-sorozat keretein belül osztotta meg élményeit, melyről részletesen cikkünkben olvashatnak.

Kőbe vésett választások?

Öröklött személyiségvonásaink nagyobb szerepet játszanak politikai preferenciáink kialakításában, mint korábban gondoltuk.

Eredendő függőség – miért válunk szerhasználóvá?

A szerhasználat mindig is jelen volt az emberiség életében. De vajon miért vagyunk rá hajlamosak, és miért leszünk olyan könnyen függők?

A boldog párkapcsolat titka - Hét tipp a kiegyensúlyozottabb szerelmi életért

A párkapcsolatunkkal való elégedettségünk szorosan összefügg szubjektív jóllétünkkel, általános közérzetünkkel, az élettel való elégedettségünkkel. Cikkünkben a szerelmi életünk egyik legfontosabb bejóslójáról, az érzelmi intelligenciáról írunk.

Nemi különbségek a társas szorongásban

Időről-időre mindannyian szorongunk valamilyen mértékben a különböző társas helyzetekben, de vajon mikortól beszélhetünk mentális zavarról, és van-e ebben különbség nők és férfiak között?

Bűntudat nélkül lehet élni, de nem érdemes

Elismerjük, hogy bűntudattal élni nem jó dolog. Ebben a cikkünkben viszont szeretnénk rávilágítani a bűntudati érzéseink mögött meghúzódó napos oldalra, ahol akár még az is előfordulhat, hogy ezekből a negatív érzésekből profitálni tudunk.

„Ha te nem lennél mindig ilyen, minden jobban működne!” – Bűnbak a családban

A diszfunkcionálisan működő családok dinamikájában rendszerint megnyilvánul a bűnbakképzés, és jelentős fejlődési károk okozójává is válhat. Milyen káros hatásai lehetnek ennek, és milyen lehetőségek kínálkoznak arra, hogy az érintettek kikerülhessenek e