Önmagukért beszélnek – mit lehet megtudni a szkizofrének beszédből?

Számítógépes módszerekkel elemezték tudósok szkizofréniában szenvedők beszédét. Kutatásukban azt vizsgálták, hogy mennyire összefüggő a betegek narratívája. Eredményeik sokat elárulnak a mentális zavar természetéről.

„Én biztos másképp fogom csinálni, mint a szüleim!” – A családi titkok transzgenerációs hatásai

„Én ezt biztosan másképp fogom csinálni, mint a szüleim.” Előbb-utóbb talán mindenkiben megfogalmazódik egy hasonló mondat.

Én és a robot – Kapcsolatunk a modern algoritmusokkal

A 21. században már egyáltalán nem ritkaság „gondolkodó gépekkel” találkozni. A kanapén ülve az okostelefonunkon, Netflixet böngészve, internetes vásárlás közben vagy akár a munkánk során is szembejöhetnek velünk. Na de hányadán is állunk a kérdéssel?

A szorongás leküzdése közösségi erővel – ezért hatékony a csoportos terápia

A csoportos tanácsadásban való részvétel segíthet abban, hogy a szorongó személy rájöjjön, nincs egyedül a problémáival.

Megoldásfókuszú csoportos tanácsadásokat indítunk –itt tudsz jelentkezni!

A csoportos párterápiától az önbizalomtréningig – hat különböző területen kezdődnek a fejlesztések szeptemberben induló csoportjainkban.

"Egyedül semmire sem vagyok képes" – a dependens személyiségzavarról

Milyen korai tapasztalatok alapozhatják meg a dependens személyiségzavart? A dependens személyiségzavar hogyan befolyásolhatja a későbbi kapcsolatokat? Cikkünkből kiderül!

Lehet egészséges a nárcizmus?

Milyen a nárcizmus spektruma? Mi jellemző a skála különböző pontjain elhelyezkedőkre?

Miért maradunk benne egy bántalmazó párkapcsolatban?

A párkapcsolati erőszakot rengeteg tévhit övezi, melyek feloldása létfontosságú a bántalmazás megértésében és az áldozat megfelelő segítésében.

Az érzelmek letiltásának eredménye: szorongás és alacsony önértékelés

Már gyerekként megtanuljuk, a környezetünk számára mely érzelmek kívánatosak, és melyek kerülnek a tűrt vagy tiltott, de leginkább sürgősen elfojtandó kategóriába.