Személyiség

„Ha te nem lennél mindig ilyen, minden jobban működne!” – Bűnbak a családban

A diszfunkcionálisan működő családok dinamikájában rendszerint megnyilvánul a bűnbakképzés, és jelentős fejlődési károk okozójává is válhat. Milyen káros hatásai lehetnek ennek, és milyen lehetőségek kínálkoznak arra, hogy az érintettek kikerülhessenek e

Kapcsolataink

„Mint szürke szamár a ködben” – avagy a ghostingra való hajlam

Kutatások alapján minden negyedik emberrel megtörtént már élete során, hogy ghosting áldozata lett, azaz partnerük úgy vetett véget a köztük lévő kapcsolatnak, hogy egyszerűen nem válaszolt neki többet. Mi állhat annak hátterében, hogy bizonyos személyek

Kapcsolataink

Hogyan ismétlődnek újra negatív kapcsolati élményeink? – A sémák szerepe a párválasztásban

„Megint átvertek. Pedig azt hittem, ő normális.” „Túl rendes hozzám. Minden tökéletes lenne, de valami mégsem stimmel.” Ha nem is a saját életünkben, de a közvetlen környezetünkben valószínűleg mindannyian találkoztunk már hasonló gondolatokkal.

Kapcsolataink

Család, amelyet mi választunk – a barátság lélektana

„Kergetőzés az udvaron, közös fagyizás, egy-egy titok, amit csak mi tudunk” – a barátság szó talán mindannyiunkban felelevenít egy-két kedves emléket.

Élet & Pszichológia

Miért sértő nekem, ha nem hívhatlak meg egy kávéra? – Személyes kapcsolataink az evolúciós pszichológia tükrében

Viselkedésünk jelentős része tudattalan mechanizmusok alapján megy végbe. Vajon milyen ősi rendszerek vezérlik a másokkal való kapcsolatainkat? Hogyan lehet a segítségünkre, ha tudatában vagyunk ezeknek a folyamatoknak?

Személyiség

"Egyedül semmire sem vagyok képes" – a dependens személyiségzavarról

Milyen korai tapasztalatok alapozhatják meg a dependens személyiségzavart? A dependens személyiségzavar hogyan befolyásolhatja a későbbi kapcsolatokat? Cikkünkből kiderül!

Kapcsolataink

Nem szerethetsz eléggé – megküzdés a szorongó kötődéssel

Önmagunk, érzelmeink és gondolataink teljes felvállalása egy másik ember előtt olykor nem könnyű feladat.

Kapcsolataink

Ha elbeszéltek egymás mellett – öt lépés a hatékonyabb kommunikáció felé

2020 sok szempontból rendhagyó év volt – a járvány második hulláma és az év végi ünnepek során sokunkban felmerülhetett a kérdés: hogyan tudnánk az otthonunkba és az életünk egyéb területeire begyűrűző feszültséget hatékonyabban kezelni?

Élet & Pszichológia

Nincs „majd” – most szeressünk!

Novemberben arra kértük az olvasóinkat, hogy töltsék ki kérdőívünket arról, hogyan befolyásolta a járványhelyzet a kapcsolataikat.