Élet & Pszichológia

Én a stresszben, stressz az Énben – az autoimmun betegségek lélektana II. rész

Cikksorozatunk első részében bemutattuk, hogyan képezheti alapját a stressz eluralkodása egy krónikus testi betegség – jelen esetben autoimmun betegség – kialakulásának. A biológiai és környezeti hatások mellett a pszichológiai okoknak is fontos szerepet

Élet & Pszichológia

Vegyük vissza az irányítást! – avagy a stressz befolyásoló ereje III. rész

A sorozat korábbi részeiben megismertük a stressz fogalmát, annak törvényszerűségeit, majd megvizsgáltuk a traumatikus és a krónikus stresszorokat. Nagy vonalakban már képet tudunk alkotni arról, hogy a katasztrófák hogyan befolyásolják személyiségünket, viselkedésünket. Ahogy azt ígértük, a következőkben arról fogunk beszélni, milyen fázisokon megyünk keresztül egy katasztrofális esemény, adott esetben egy világméretű járvány esetén.

Élet & Pszichológia

Vegyük vissza az irányítást! – avagy a stressz befolyásoló ereje II. rész

Az előző rész tartalmából: Körbejártuk a stressz fogalmát, megvizsgáltuk, hogyan reagál a szervezetünk a minket érő külső, környezeti veszélyekre.

Sportpszichológia

Stresszel a sikerért – hogyan növelhetik a stresszhelyzetek a sportolók teljesítményét?

Napjainkban rengetegszer mondjuk és érezzük magunkat stresszesnek.

Élet & Pszichológia

Lassíts és tudatosíts! - A jelentudatosság, mint a boldogság kulcsa, I. rész

Kutatások általános eredménye, hogy a „Mennyire elégedett a munkahelyével?”- kérdésre adott válaszok jobb bejósolói az egészségnek, mint bármilyen testi kivizsgálás – a lassú egészség témájában, munkahelyi és párkapcsolati stresszorainkról, majd a jó stressz generálásának stratégiáiról Dr. Császár-Nagy Noémi (pszichoterapeuta, egyetemi docens) tartott előadást a Slow Budapest SlowHow - Létformáló előadások című sorozatának első alkalmán, kedden.