A rágódáson való rágódás súlyosbítja a depressziót

Ha egyszer már jelentkeznek a depresszió tünetei, könnyen kialakulhat egy olyan mintázat, amiben az önmarcangoló gondolatokkal egyre súlyosbítjuk a betegséget.

Élet & Pszichológia

Hogy ki a hibás? Én biztos nem! – a bűnbakkeresés pszichológiája

Legtöbbünkkel előfordulhatott már, hogy a körülmények áldozatának éreztük magunkat. A kellemetlen helyzetekre hibáztató mondatokkal, gondolatokkal reagálhatunk, melyekkel máris elhárítottuk magunkról a felelősséget. Tekintsünk a bűnbakkeresés mögé!

Kapcsolataink

Pedofília és szexuális orientáció? – Beszéljünk nyíltan!

Jelen cikkünk egyfajta gondolatébresztő, mely rávilágít arra, hogy mennyire összetett és komoly problémáról van szó, mikor egy ilyen kényes kérdésben kívánunk helytálló állításokat és értékítéletet megfogalmazni.

Kapcsolataink

Így ad választ a „Veronika kettős élete” olyan kérdésekre, melyekről nem is tudtad, hogy léteznek

Az említett film sokaknak kultuszdarab, míg másoknak gyönyörűen fényképezett zagyvaság, mi most mégis egy különleges gondolatbeli utazáshoz hívjuk segítségül.

Személyiség

„A szerencse kontrollálható: ha játék előtt imádkozom, biztosan nyerek!” – szerencsejátékosok téves hiedelmei, irracionális gondolatai

A kóros játékszenvedély számos negatív következménnyel járhat űzője életének különböző területein. Cikkünkben a kóros játékszenvedély kialakulását és fenntartását elősegítő jellegzetes gondolkodási hibákat mutatjuk be. Tartsatok velünk!

Kapcsolataink

Játékosan a gyermekek fejlődéséért – A játékterápiáról

Bizonyára mindannyiunkban keletkeznek gondolatok, érzések a játék fogalmával kapcsolatban, felelevenednek régi emlékek. A játék sok mindent jelent, egyszerre önfeledtség, szabadság, öröm, ugyanakkor tanulás, felfedezés és fejlődés is.

Személyiség

A krízisekről szakmailag a Gran Torino című film alapján

Vajon ha megnézünk egy filmet, milyen gondolatok indulnak el bennünk? Beépítjük a levont következtetéseket az életünkbe? Esetleg tanulságként néha eszünkbe jut, vagy elfelejtődik?

Élet & Pszichológia

Vágyak nélkül látni – Maslow a modern kutatások fényében

„Az ember egy folyamatosan vágyakozó állat.” A világot általában a saját szükségleteink szemüvegén keresztül látjuk. Milyen félelem és vágyak nélkül látni? Mi az a D- és B-megismerés? Hogyan érthetőek meg Maslow gondolatai a modern kutatások tükrében?

Személyiség

„Nincs időm pihenni” – A szabadidőnkről való gondolataink hatása mentális egészségünkre

Milyen hatással lehet egészségünkre, ha a szabadidőre időpazarlásként tekintünk? Befolyásolják-e szabadidővel kapcsolatos elképzeléseink, hogy mennyire tudjuk élvezni azt?