Személyiség

“Hiszek hitetlenül Istenben” – A vallás, mint védelmező faktor a pszichiátriai kórképekben

Miért pont én? Miért történik ez velem? A súlyos mentális betegséggel élő személyek igazságtalannak és reményvesztettek élhetik meg sorsukat. Milyen módon segíthet nekik a hit, hogy megküzdjenek negatív érzéseikkel?

Személyiség

Határon innen és túl – a borderline személyiségzavarról kicsit másképp

Mi a közös József Attilában, Angelina Jolieban és a Csillagok háborúja ismert karakterében Anakin Skywalkerben? A legtöbb feltevés szerint az, hogy mindegyikük hordozza a borderline személyiségzavar markáns jegyeit.

Kapcsolataink

A szomorúság művészetet szül? – A kreativitás és a negatív érzelmek kapcsolata

Olykor lehet olyan érzésünk, hogy az emberek életük legsötétebb időszakaiban a leginkább aktívak különböző művészi tevékenységekben.

Élet & Pszichológia

Nem csak a vírus pusztít – avagy öngyilkosságok a pandémia idején

Egy év távlatából egyre több kutatás jelenik meg, amelyek a Covid-19 és az ezzel járó izoláció kockázati hatásairól számolnak be, a mentális jóllétünket érintve.

Gyermekpszichológia

Amikor néma a segélykiáltás – az öngyilkosság aspektusai

Az öngyilkosság társadalmunk vezető halálozási okai közé került az elmúlt évtizedekben, ennek ellenére mégis szinte tabuként beszélünk róla.

Élet & Pszichológia

„A kutyák a legjobb gyászolók, mint az köztudott” – könyvajánló

Sigrid Nunez könyve, a „Barát" egy írói remekmű.

Élet & Pszichológia

Ki segít a segítőknek?

Azoknak, akik segítő szakmákban dolgoznak, időnként ugyanúgy szüksége lehet segítségre, mint bárki másnak – sokszor mégis pont ők azok, akik a legjobban elhanyagolják saját magukat lelkileg.

„Szeretlek, most halj meg” – lehet gyilkolni szavakkal? 

Pár éve alaposan felkavarta az indulatokat a nemzetközi médiában, amikor egy tinédzser lányt úgy gyanúsítottak barátja megölésével, hogy a fiú halála pillanatában nem is volt jelen.