Élet & Pszichológia

Hogyan tarthatunk ki, ha kellemetlen érzésekkel találkozunk?

Amikor kilépünk a komfortzónánkból, az kellemetlen érzésekkel jár, ami azt is meggátolhatja, hogy kitartsunk a céljaink elérésében. Mi segíthet, hogy mégis kitartsunk?

Élet & Pszichológia

Gazdasági szorongás – mi segítheti a megküzdést?

Gazdasági szorongásnak nevezzük az anyagi helyzettel kapcsolatos, előrevetített félelmeket. Cikkünkben körüljárjuk, mi adhat támaszt, mivel csökkenthetjük a szorongásunkat ilyenkor.

Élet & Pszichológia

Egy egyszerű szupererő azonnal csökkentheti a szorongást

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy az ölelés azonnal csökkentheti a szorongást. A fizikai ölelés csökkentheti a stresszre adott kortizol választ és a fertőzésekre való hajlamot is.

Céljaink elérésére irányuló motivációnkat szorongásszintünk is befolyásolhatja

Milyen tényezők befolyásolhatják, hogy stresszhatás esetén hogyan reagálunk? Függhet-e az egyéni szorongásszinttől a motiváció mértéke? Svájci kutatók ezen kérdésre keresték a választ.

Pszichológus Szemmel

Hieronymus Bosch világa a pszichológia szemüvegén keresztül

Bosch szürreális festményei Jung szerint a kollektív tudattalan kivetülései, míg Freud inkább a kasztrációs szorongást fedezte volna fel bennük. Emellett a lét alapkérdéseivel, a haláltól való szorongással is szembesítenek.

Személyiség

A halálos betegségek lélektana

Egy súlyos lefolyású betegség diagnózisával való szembesülés gyökeresen változtatja meg az egyén addigi életét. Cikkünkben a diagnózist követő pszichés történésekkel és a pszichés megterhelést enyhítő, lehetséges megküzdési eszközökkel foglalkozunk.

Élet & Pszichológia

Egy csésze kávé, két cukorral, szorongás nélkül – a koffein és a szorongás közötti kapcsolatról

Szinte már jellegzetes kiegészítő lett a kézben hordott kávéspohár: a fáradt egyetemistáktól kezdve, egészen a rohanó szülőkig sokféle embert találunk, akik erejének alapjául szolgál a koffein, de milyen hatással bír pontosan?

Élet & Pszichológia

Máshogy látjuk az arcokat, ha rettegünk mások megítélésétől

Ki ne érezte volna már, hogy izgul, ha előadást kell tartania, vagy hogy bakizik valamit, és mindenki őt figyeli?

A média Janus-arca: hogyan tájékozódjunk úgy a világban, hogy közben mentális egészségünket is óvjuk?

A médiából áradó rémhíreknek és hamis információknak rengeteg káros hatása van. Jelen cikkünkben az ukrán-orosz háború kapcsán szeretnénk segítséget nyújtani, hogy a világban való tájékozódás során lelki egészségünket is megóvhassuk.