Élet & Pszichológia

Egy csésze kávé, két cukorral, szorongás nélkül – a koffein és a szorongás közötti kapcsolatról

Szinte már jellegzetes kiegészítő lett a kézben hordott kávéspohár: a fáradt egyetemistáktól kezdve, egészen a rohanó szülőkig sokféle embert találunk, akik erejének alapjául szolgál a koffein, de milyen hatással bír pontosan?

A média Janus-arca: hogyan tájékozódjunk úgy a világban, hogy közben mentális egészségünket is óvjuk?

A médiából áradó rémhíreknek és hamis információknak rengeteg káros hatása van. Jelen cikkünkben az ukrán-orosz háború kapcsán szeretnénk segítséget nyújtani, hogy a világban való tájékozódás során lelki egészségünket is megóvhassuk.

Hogyan beszéljünk a gyerekekkel a háborúról?

A közvetlen közelünkben háború tört ki, és egy pillanat alatt ingott meg a biztonságos világba vetett hitünk. Felmerül a kérdés, hogy mit érzékelnek ebből a gyerekek? Hogyan beszéljünk velük, a kialakult helyzetről?

Kapcsolataink

A mentális egészség generációs válsága – COVID kutatási részvétel

A COVID-19-pandémia súlyos fizikai hatásai mellett sokan küzdenek az izoláció, valamint a veszteségek okozta mentális betegségekkel. Segítsen Ön is feltárni a lelki betegségekkel küzdők hatékonyabb ellátásához szükséges mutatókat!

Élet & Pszichológia

Nehézségek azokban a bizonyos legszebb években – az akadémiai stressz jelensége

Gyakran mondják, hogy az ember az egyetemi évei alatt éli élete legszebb éveit, mégis rengeteg stresszhelyzettel találkozik nap, mint nap, ami akár súlyos következményekkel járhat. De mi is az az akadémiai stressz?

Személyiség

„Nem szabad ezt éreznem!” – szorongás és alacsony önértékelés lehet az eredménye az érzelmek letiltásának

Már gyerekként megtanuljuk, a környezetünk számára mely érzelmek kívánatosak, és melyek kerülnek a tűrt vagy tiltott, de leginkább sürgősen elfojtandó kategóriába.

Élet & Pszichológia

Régi fotók újranézése és Harry Potter-reunion – nosztalgia a pszichológia tükrében

A nosztalgia pszichológiai vigaszt, kényelmet, nyugalmat tarthat fent. Védekezés lehet a fenyegetések ellen, segíthet beágyazni az értelmes életbe vetett hitet. Egyfajta vágyakozó ragaszkodás a múlthoz, és többnyire pozitív érzelemként tekintünk rá.

Légzéstechnikák a gyakorlatban - Szabályozd érzelmeidet, indulataidat, szorongásodat!

A nyugodt légzésnek számtalan jótékony hatása létezik, többek között segít indulatainkat csillapítani, oldja a szorongásunkat, segítségével szabályozhatjuk érzelmeinket. Cikkünkben gyakorlati tippeket adunk a légzéstechnikák elsajátítására.

Kapcsolataink

A szorongás árnyékában – A szorongásos betegségek felismerése és kezelése

Mindannyian átéltük már a szorongás bénító érzését. Viszont mi történik akkor, ha naponta görcsben van a gyomrunk, már aludni sem tudunk, egyre nehezebb elvégezni a napi teendőket? Cikkünkben a szorongásos zavarok fajtáiról írunk.