Drogprevenció első kézből – amikor az érintett válik szakértővé

A legjobb orvoslás a megelőzés – nincs ez másképp a függőségek esetében sem. Cikkünkben olyan drogprevenciós programok jelentőségéről írunk, melyekben szerhasználatban érintett személyek nyújtanak segítséget.

A függőség ötven árnyalata

„Mindenki függ valamitől...” – valamennyiünk számára ismerősen cseng a Hiperkarma egyik népszerű dalának refrénje. Vajon tényleg bármi lehet addiktív, és bárkiből válhat függő? Cikkünkben az addikció kritériumairól és kevésbé hétköznapibb megnyilvánulási

Számít az a bizonyos „első füves cigi"? – A serdülőkori szerhasználatról

Egy újonnan publikált kutatás szerint az elkötelezettebb, pozitívabb jövőképpel rendelkező tinédzserek kevesebb alkoholt és drogot fogyasztanak, illetve sikeresebb tanulmányi eredményekről számolnak be.

„Bármilyen mélyről jön valaki, onnan nagyon magasra el lehet jutni” – Interjú a függőségről és a család megtartó erejéről

„Ha az életét rendbe tudjuk rakni, találunk neki megfelelő célt, amit a sajátjává tudunk tenni, egy idő után a drog, mint tünet meg fog szűnni.” – mondja Juhász Péter Pál gyermekvédelmi szakember, aki a családjába fogadott, majd felnevelt egy szerfüggő gy

Megfázásra használt gyógynövényről derült ki, hogy a szorongást is oldja

Az Echinacea a tradicionális gyógyászatban a megfázás, nátha ellenszereként ismert: azonban az elmúlt tíz év magyar kutatásainak köszönhetően mostanra az is kiderült, hogy pár különleges fajtája a szorongás csökkentésére is hatásos.

Öröklött függőség – Szerhasználat várandósság idején

Ha arra gondolunk, hogy egy várandós nő legális vagy illegális tudatmódosító szereket használ hazudnánk, ha nem negatív ítéleteink aktiválódnának.

A drogprevenciós programok innovatív lehetőségei

Az egyre növekvő drogfogyasztás megelőzésének rendkívül fontos lépését képezik a drogprevenciós programok. Milyen megelőző kezdeményezések érhetők el Magyarországon?

„Mikor ő ehhez a méreghez nyúlt, öntudatlanul is tudta, hogy a kisebb veszélyt választja a nagyobb helyett”

A szerfüggőség multifaktoriális természetéből adódóan több, az addiktológiai munkában alkalmazott munkamodell is ismert.

„Amikor egy társadalom jelentős része drogozik, az a társadalom nem működhet jól” – interjú Prof. Dr. Haller Józseffel

Prof. Dr. Haller József neurobiológussal, a Drogkutató Intézet igazgatójával beszélgettünk. Interjúnk.