Valamennyi gyakorló szakember tapasztalata egybecseng a szakirodalommal, mely szerint a frontálisan tartott előadások és az elrettentés nem túl hatékony a megelőzés szempontjából. Olyan prevenciós tevékenységek létrehozására van szükség, melyek elérik a mai tizenévesek ingerküszöbét, felkeltik a figyelmüket és – egy biztonságos közegben – saját élményt nyújtanak. Ezen felül nem szakítja ki őket saját szociális szférájukból, alkalmazkodik az igényeikhez és érzékenyíti őket. Erre remek lehetőséget ad a szabadulószoba, mely játékossá és izgalmassá teszi a folyamatot, egyben biztosítja a tapasztalati tanulás lehetőségét is. Cikkünkben több hazai drogprevenciós szabadulószobát ismertetünk. 

Tudattörő

Hazánkban – és világszerte – a drogprevenciós szabadulószoba meglehetősen úttörő ötletnek számít, amely az elmúlt években kezdett kibontakozni, és ma már az ország több pontján is elérhető. Az első ilyen kezdeményezés a XIII. kerületben látott napvilágot a Nyírő Gyula Kórház OPAI – Drogambulancia és Prevenciós Központ együttműködésével.

A „Tudattörő” fantázianévvel illetett szabadulószoba az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a XIII. kerületi Önkormányzat támogatásával valósult meg.

A projekt ötletgazdája Gilbert Anna volt. A Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Prevenciós Központjában 2017 óta működő szabadulószoba már több, mint 10 ezer diák számára nyújtott betekintést a függőség világába, meséli Intézetünknek Szedmák Eszter ifjúsági referens. A Tüzér utca 56-58. szám alatt található Prevenciós Központban zajló tevékenység célja, hogy a különböző fejtörők és logikai feladatok segítségével izgalmassá tegye és közelebb hozza a tinédzserekhez egy szerhasználó élettörténetét és drogkarrierjét.

A szabadulószobában 14-18 éves fiatalokat fogadnak, akik 4-5 fős csapatokat alkotva, felnőtt kísérő nélkül mehetnek be az első terembe. A sötét helyiségbe lépve a résztvevők egy szerhasználó fejében találják magukat, ahol egy animációs videó segítségével megismerkednek a függőség kialakulásának előzményeivel. A történetet követően a tinédzserek különböző hanganyagok és logikai feladatok által, lépésről-lépésre átélik a fogyasztó teljes drogkarrierjét. A résztvevők a szabadulószobából történő sikeres kijutás után az élményeket egy beszélgetőkörben dolgozzák fel, a Prevenciós Központ szakembereinek vezetésével.

Habár a prevenciós szabadulószoba elsősorban az illegális pszichoaktív szerek köré szerveződik, szerepet kap a dohányzás, a szerencsejáték- és az alkoholfüggőség is. Ezen felül a játékot követő megbeszélés teret ad a fiataloknak az őket érintő valamennyi probléma megvitatására. Ilyen lehet például a felelősségteljes internethasználat, a videójáték-függőség, vagy a zaklatás és az iskolai bullying is, melyek sajnos egyre inkább jelen vannak a tizenévesek mindennapjaiban.

Ha egyszerre egy egész osztály érkezik a szabadulószobába, akkor is megmarad annak kiscsoportos jellege. Ilyenkor két elemmel bővül a programkör: a fiatalok egyik csoportja olyan interaktív filmet néz, aminek főbb fordulópontjai az ő döntésükön múlik, a másik csoport a Prevenció Stúdió foglalkozáson vesz részt. Természetesen ezek témája is szervesen illeszkedik a program tematikájához. A XIII. kerületben, a Tüzér utca 56-58. szám alatt található Prevenciós Központ jelenleg is várja a csoportok, iskolák jelentkezését a szabadulószobába. 

Valaki lakik a város alatt 

A kiskunfélegyházi prevenciós szabadulószoba különlegessége, hogy a Móra Ferenc Művelődési ház és az Önkormányzat épülete alatt elhelyezkedő pincerendszerben találhatóak. A kifejezetten középiskolások számára létrehozott programban tematikájukat tekintve az egyik szabadulószoba az internethasználat veszélyeiről, a másik pedig a káros szenvedélyekről –többek között a kábítószerfogyasztásról- szól. A „Valaki lakik a város alatt” nevű szabadulószobák korszerűen vannak berendezve, számítógépek és kamerák segítik a játékélmény fokozását. Az internet veszélyeiről szóló szoba egy internetes kávézóban játszódik, míg a káros szenvedélyek prevencióját célzó helyiségben egy buli helyszínére csöppennek a fiatalok.

A szabadulószobát létrehozó szakemberek célja olyan ismeretátadás a bűnmegelőzésről és a káros szenvedélyekről,

mely valóban felkelti a fiatalok érdeklődését, és játékokon keresztül mutatja be a káros szenvedélyek később rájuk vonatkozó hatásait. 

„Az a baj, hogy egyre inkább lejjebb tolódik az a korhatár, ahol a fiatalok kipróbálják a drogokat. Mivel a dizájner drogok nagyon könnyen elérhetőek a számukra, és olcsóak, ezért erre próbáltam a hangsúlyt helyezni, hogy próbáljunk meg nemet mondani, amennyire csak lehetséges” – nyilatkozta Intézetünknek Dr. Horváth-Rekedt Gréta rendőr főhadnagy, a kiskunfélegyházi szabadulószoba egyik alapítója. - „A szabadulószoba arra is próbál rávilágítani, hogy nem csak a kábítószerek lehetnek drogok.

Nagyon sokféle szenvedély van, ami káros lehet. Én mindig arra próbálom terelni a beszélgetést, miután a fiatalok kijöttek a szobából, hogy hogyan lehet ezeket a káros szenvedélyeket jó szenvedélyekkel helyettesíteni. Szeretném őket rávezetni arra, hogyha van valamilyen céljuk vagy elképzelésük az életről, akkor ki tudnak teljesedni. Míg a kábítószer-használat és az egyéb káros szenvedélyek ezektől a céljaiktól fosztja meg őket teljesen” – mesélte Dr. Horváth- Rekedt Gréta rendőr főhadnagy. 

A két szabadulószoba párhuzamosan működik, összesen 8-8 fiatalt tud befogadni. A játék időtartama a beszélgetéssel és a reflexiókkal együtt körülbelül másfél óra. A szabadulószoba használata teljesen ingyenes, az ország bármely pontjáról szeretettel várják a fiatalokat. A prevenciós szabadulószoba további célja nem csak az ismeretközlés és az élményalapú prevenciós tevékenység, hanem a csapatépítés is. A szabadulószoba vezetői gyakran kapnak olyan visszajelzést a fiatalok részéről, hogy sikerült jobban megismerniük egymást a játék során. A jövőbeli célok között szerepel, hogy családoknak is lehetőségük legyen a szabadulószoba által nyújtott lehetőségek használatára. 

(V)ÉSZJELZÉS – szabadulás a valódi tét 

A (V)ÉSZJELZÉS 2 helyiségből álló szabadulószoba, melyet a Kőbánya Közbiztonságáért Közalapítvány hozott létre a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, valamint a Kőbányai Önkormányzat támogatásával. A programban további 5 budapesti kerület rendőrkapitánysága vett részt. A prevenciós program elsődleges célcsoportját az általános iskola 7-8. osztályos diákjai képezik, de a szervezők szívesen fogadnak családokat is a szabadulószobába. A játékot két 8-10 fős csapat játszhatja, körülbelül 45-60 percig.

A várakozó diákoknak az érintett kerületi rendőrkapitányság bűnmegelőzési tanácsadója tart foglalkozást. A (V)ÉSZJELZÉS egy szabadulószobák mintájára kialakított úgynevezett tematikus tanulószoba, melyben a fiatalok egy buli helyszínére csöppennek. Az önfeledt szórakozás hirtelen életveszélyes helyzetté alakul át, amikor a játékmester bejelenti, hogy egy lány rosszul lett a mosdóban. A történet szerint a tinédzsereknek helyszínelőkként kell együtt dolgozniuk, hogy megmentsék a lány életét, akinek útját a játékosok egészen a kórházig kísérik végig.

A „kiszabadulás” után a játékosok és a játékmester közösen megbeszélik, hogy mit tapasztaltak a benn töltött egy óra alatt. 

„A hét minden napján egységesen felosztva a felsorolt kerületek diákjai látogatták meg a szabadulószobákat. Ilyenkor minden esetben az adott kerületi bűnmegelőzési rendőr kolléga-nő is jelen volt, és míg lent folyt a játék, addig a tárgyaló helyiségben a fennmaradó gyerekek részére bűnmegelőzési foglalkozást tartottak. Mivel a helyiség kialakításánál több szempontot is figyelembe vettek, így a szakembereknek lehetőségük volt sokoldalúan foglalkozni a fiatalokkal, úgy mint oktató jellegű filmek bemutatása, azok megbeszélése, illetve a szabadulószobákban felmerült kérdések megbeszélésére” – meséli Tóth Béla nyá. rendőr ezredes, a Kőbánya Közbiztonságáért Közalapítvány elnöke. 

Az élményalapú prevenció 

Az elméleti ismeretátadás módszerét egyre inkább felváltják az élménypedagógia eszközeivel élő prevenciós módszerek szerte a világon. A készségfejlesztés, az érzékenyítés, a kiscsoportos foglalkozások, a szerepjátékok mind-mind olyan eszközök és területek, melyek közelebb hozzák a fiatalokhoz az adott témát. Hasonló az alapító szakemberek elképzelése és motivációja a prevenciós szabadulószobákkal kapcsolatban is.

Ha a fiatal kontrollált körülmények között, tapasztalati tanulás útján és egy izgalmas közösségi élmény keretein belül részesül prevenciós foglalkozásban, az hatásosabb lesz a megelőzés szempontjából.

Ezt a módszert a szakirodalom „játékosításnak” nevezi, mely értelemszerűen játékos elemek alkalmazását jelenti, jelen esetben a prevenciós munkában. A „játékosítás” talán legnagyobb előnye, hogy a fiatalok aktív szereplői lesznek a prevenciós élménynek, így saját maguk alakíthatják azt. Ez a fajta önkontroll és önirányítási készség rávezeti őket arra, hogy ők hozzák meg a döntéseiket, ők alakítják saját életüket, ami a függőségek megelőzésében kulcsfontosságú tanulság lehet. Ezen felül a szabadulószoba játékélménye fokozza a motivációt is, melynek segítségével több fiatal vonható be a folyamatba.

https://ligetmuhely.com/liget/lehet-e-elmeny-a-prevencio/

https://tudattoro.voltegyszer.com

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/aktualis/valaki-lakik-a-varos-alatt-szabaduloszoba