Az élet több személyiséggel, avagy a disszociatív identitászavar rejtelmei

A disszociáció egy énvédő mechanizmus, mely során bizonyos emlékek – főként a traumák emlékei – leválnak a tudat többi részétől, mindazonáltal nem válnak tudattalanná. De mit is jelent ez pontosan?

Meghívó: Tomboló hangulatok, viharos kapcsolatok - avagy mit érdemes tudni a borderline személyiségzavarról?

Honnan ismerhető fel a borderline személyiségzavar? Milyen hatékonysága, illetve csapdái vannak az önkényes diagnózisnak, illetve hogyan zajlik a személyiségzavar klinikai diagnosztizálása? Hogyan juthatnak az érintettek megfelelő szakmai segítséghez? Meg

Ki is vagyok valójában? – A személyiségelméletek alakulása Hippokratésztől napjainkig

Az embereknek évszázados igénye, hogy kategóriákba sorolják társaikat annak érdekében, hogy több információhoz jussanak, viselkedésüket megjósolhatóvá tegyék. Cikkünkben áttekintjük, hogyan változtak ezek a kategóriák az idők során.

Önmagukért beszélnek – mit lehet megtudni a szkizofrének beszédből?

Számítógépes módszerekkel elemezték tudósok szkizofréniában szenvedők beszédét. Kutatásukban azt vizsgálták, hogy mennyire összefüggő a betegek narratívája. Eredményeik sokat elárulnak a mentális zavar természetéről.

„Én biztos másképp fogom csinálni, mint a szüleim!” – A családi titkok transzgenerációs hatásai

„Én ezt biztosan másképp fogom csinálni, mint a szüleim.” Előbb-utóbb talán mindenkiben megfogalmazódik egy hasonló mondat.

Én és a robot – Kapcsolatunk a modern algoritmusokkal

A 21. században már egyáltalán nem ritkaság „gondolkodó gépekkel” találkozni. A kanapén ülve az okostelefonunkon, Netflixet böngészve, internetes vásárlás közben vagy akár a munkánk során is szembejöhetnek velünk. Na de hányadán is állunk a kérdéssel?

Pszichológusaink

csapat

Miben segíthetünk?

Ha nehéz élethelyzetbe kerültél és úgy érzed, segítségre lenne szükséged, vagy esetleg csak érdeklődnél szolgáltatásainkkal kapcsolatban, írj nekünk, és mi felvesszük veled a kapcsolatot. Bátran keress minket telefonon is!

Jelentkezz be telefonon!

+36 70 329 8180