Dr. Sófi Gyulával, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Gyermek és Serdülő Pszichiátriai Osztályának osztályvezető főorvosával, igazságügyi gyermekpszichiáter szakértővel beszélgettünk. Pontosan mi a drog indukálta pszichózis? Miért különösen veszélyes, ha létrejön a pszichotikus állapot a gyermekek, serdülők körében? Hogyan lehet kezelni? Akár egyetlen slukk füves cigi is okozhat pszichózist? Interjúnkból kiderül!

A drog indukálta pszichózis kialakulását nagyon sok faktor befolyásolja. Dr. Sófi Gyula klinikai tapasztalata szerint minél fiatalabb egy személy, annál inkább érzékeny az idegrendszere a különböző biokémiai változásokra. Elmondása szerint nem egy alkalommal fordult már elő, hogy 13-15 éves gyermekeknél egyetlen kábítószer-használat hetekig tartó mély tudatzavart okozott. Ilyen esetben hallucinációk, derealizáció jellemző, mely nagyon megviseli a gyermeket és környezetét, így csak osztályos kezeléssel orvosolható.

 

A serdülőkori kannabisz-fogyasztás 300%-kal fokozza a fiatalkori skizofrénia, a pszichózis kialakulásának a valószínűségét.

Dr. Sófi Gyula azt is elmondja, hogy van, akinél egyetlen slukk elszívása kialakít pszichotikus epizódot, míg másoknál hónapok, vagy akár évekk múlva jelenik meg a drog indukálta pszichózis. Az viszont kimutatható, hogy az érdeklődés elvesztése, memóriazavar, koncentrációs zavar mindegyik tartós kannabisz-fogyasztó serdülőt érinti. Fontos tehát felhívni a figyelmet a gyerekkori droghasználat veszélyeire.