Élet & Pszichológia

Vajon miért félünk a boldogságtól?

Dr. Szabó-Bartha Anett, egyetemi adjunktus, klinikai szakpszichológus, a Mindset munkatársa terápiás munkája során figyelt fel arra a jelenségre, hogy az emberekben gyakran megjelenik egyfajta averzió a boldogsággal szemben.

Élet & Pszichológia

Hibázások és mulasztások – a megbánás természetéről

A megbánás fájdalmas érzés lehet. Érezhetjük egy cselekedetünk vagy mulasztás miatt. Ismerete segíthet jobb döntéseket hozni.

Személyiség

A halálos betegségek lélektana

Egy súlyos lefolyású betegség diagnózisával való szembesülés gyökeresen változtatja meg az egyén addigi életét. Cikkünkben a diagnózist követő pszichés történésekkel és a pszichés megterhelést enyhítő, lehetséges megküzdési eszközökkel foglalkozunk.

Élet & Pszichológia

Vágyak nélkül látni – Maslow a modern kutatások fényében

„Az ember egy folyamatosan vágyakozó állat.” A világot általában a saját szükségleteink szemüvegén keresztül látjuk. Milyen félelem és vágyak nélkül látni? Mi az a D- és B-megismerés? Hogyan érthetőek meg Maslow gondolatai a modern kutatások tükrében?

Vallás & pszichológia

Legkorábbi sérüléseink gyógyítása Istennel - Hogy félelem helyett bizalommal nézzünk a jövőbe!

Korai kapcsolódási mintáink befolyásolják életszemléetünket és felnőttkori kapcsolatainkat. A korai fájdalmas emlékek orvosolhatók. A pszichoterápia mellett az imádság, az Istennel való gyógyító kapcsolat is csodákra képes.

Élet & Pszichológia

Életmentő intuíció – Hogyan ne válj áldozattá?

Milyen figyelmeztető jelek előznek meg egy erőszakos tettet? Hogyan használjuk intuíciónkat életünk megmentésére? Gavin de Becker, biztonsági szakember, elkalauzol minket az erőszak természetének birodalmába – könyvajánló.

Élet & Pszichológia

Félelem, alázat, bátorság - Mit tanulhatunk az extrém sportokból?

A félelem érzése és kontroll alatt tartása, harmónia, alázat, illetve a határaink tiszteletben tartása - fontos tényezők, melyeket a nem hétköznapi sportokból tanulhatunk.

Gyermekpszichológia

Mit tudnak a gyerekek a halálról, és mit mondjunk nekik, ha kérdeznek?

A gyerekek számára nem ismeretlen a halál, inkább természetes és érdekes jelenség, amiről szeretnének többet megtudni.

Pszichológus Szemmel

Akik félnek a koronavírustól, és akik nem

Miért tartják be a koronavírussal kapcsolatos óvintézkedéseket bizonyos emberek, és mások kevésbé, vagy egyáltalán nem?