Személyiség

Az Elnök meséje - hogyan használja egy agresszor az áldozati hiedelmeket tettei igazolására?

"Vélt áldozatból agresszor vált" - írtuk nemrégiben. A történelem alakulása ismét szomorú lehetőséget biztosított arra, hogy ezt a jelenséget a gyakorlatban is megvizsgáljuk.

Személyiség

Az Áldozat meséje – A kollektív áldozati hiedelmek és veszélyeik

Amikor egy etnikai, vallási csoport erőszakot szenved el, jellegzetes tudatállapotba kerül, amit kollektív áldozati identitásnak nevezünk. Ez érthető reakció egy traumatikus eseményre, az áldozati szerep azonban veszélyes is lehet.

Leckék a háborúról - rendkívüli oktatás harcok idején

Az egyre erősödő konfliktus miatt az ukrán diákok több iskolában hetek óta katonai oktatást kaptak, hogy felkészültek legyenek minden lehetőségre.

Gyermekpszichológia

Egy kicsi és egy pici – tippek a testvérféltékenység ellen

„Ki ez az idegen baba, akit anya helyettem szeretget?” Gondolhatja a nagyobb testvér. Hogyan segítsünk neki a kialakult helyzetben?

Személyiség

„Ha te nem lennél mindig ilyen, minden jobban működne!” – Bűnbak a családban

A diszfunkcionálisan működő családok dinamikájában rendszerint megnyilvánul a bűnbakképzés, és jelentős fejlődési károk okozójává is válhat. Milyen káros hatásai lehetnek ennek, és milyen lehetőségek kínálkoznak arra, hogy az érintettek kikerülhessenek e

Kapcsolataink

Tüzes viták vs. csenddel verés – Melyiket viseljük rosszabbul?

Ha hidegen bánnak velünk, az még egy heves veszekedésnél is nagyobb lelki fájdalmat okoz. Vajon miért félelmetesebb számunkra, ha levegőnek néznek, mintha kiabálnak velünk?

Kapcsolataink

Végre itt a nyár! - Összehozza vagy még több konfliktust szül a pároknál a nyaralás?

A hosszú bezártság után még jobban várhattuk, hogy újra nyár legyen, hiszen az elmúlt időszakban nem élvezhettük ki a megszokott módon a mindennapokból történő kiszakadás kedvező hatásait. De vajon milyen hatással van párkapcsolatunkra az utazás?

Kapcsolataink

Melyik ujjamba harapjak? – A kapcsolataink közötti választás nehézségéről

Mindenki megélhette már, hogy nem tud egyszerre megfelelni minden irányba, hű maradni a különböző kapcsolatokból jövő, egymást kizáró elvárásokhoz. Cikkünkben a lojalitás-konfliktus formáival ismerkedhetünk meg.

Kapcsolataink

Én vagy a konzol?! – A videójátékok hatása a párkapcsolatra

A videójátékok szórakoztatnak, kikapcsolnak, összekapcsolnak másokkal, a másik oldalon viszont elvonhatnak a párkapcsolatunktól, családunktól.