Az ünnepi szezon beköszöntével sokan keressük azokat a megoldásokat a karácsonyi családi összejövetelekre, amelyek összekötik az embereket, és segítenek legyőzni a kezdeti zavart. Egy friss tanulmány azt mutatja, hogy a közös éneklés nem csupán kellemes tevékenység, hanem olyan igazi „jégtörő” is lehet, amely számos társadalmi és egészségügyi előnnyel is járhat.

Sokan már most izgulunk a karácsonyi szezon miatt. A legszemélyesebb ajándék megtalálása mellett nagy kihívást jelent az ünneppel járó stressz és konfliktusok kezelése. Például a különböző szokások és szerepek összehangolása. Rengeteg családban ez az időszak nem a békéről és az együtt töltött időről szól, hanem a kapkodásról és konfliktusokról.

Nem is beszélve az ünnepet megelőző pár óráról, amikor ezek a veszekedések csúcspontra juthatnak.

Érdekes azonban, hogy a legtöbb esetben a vitákat követően kellemes hangulatban zárul az est. Milyen jó lenne, ha idén ezeket a konfliktusokat megúszhatnánk! Erre a problémára van egy lehetséges megoldásunk:

Egyszerűen ne hagyjuk a közös éneklést az ünnep végére, hanem kezdjük azzal.

 

Boldogságra hangolva

Egy 2022-es tanulmány azt mutatja, hogy a közös éneklés nemcsak a karácsonyi hangulatot alapozza meg, hanem jó hatással van ránk pszichésen és fiziológiailag is. Ezen túlmenően hatékonyabb lehet, mint a vendégek közös tevékenységbe való bevonása. Egyszerűen azért, mert a közös főzés vagy díszítés könnyebben eredményez kellemetlen családi konfliktusokat.

Valljuk be, egy dalt jóval könnyebb együtt énekelni, mint megpróbálni megállapodni abban, hogyan készítsük el a töltött káposztát.

A gyermekkorunkban hallott dalok felidézése és éneklése nemcsak könnyebb és kellemesebb, mint a konyhába besegíteni, hanem megnyugtatóan hathat ránk és segít „jól” levezetni a felgyülemlett stresszt is. Tehát alkalmazhatjuk természetes hangulatjavítóként és szorongásoldóként.

A kutatás szerint a csoportos éneklés fokozza az empátiát és az összetartozás érzését.

Ne feledkezzünk meg az éneklés fiziológiai hatásairól sem: oxitocin, tehát a szeretet és a kötődés hormonja szabadul fel éneklés során, elősegítve a pozitív kapcsolatok kialakulását. Emellett támogatja az endorfin, azaz a boldogsághormon termelődését is. Ezáltal az éneklés nemcsak hangulatjavító, de hozzájárulhat általános jó közérzetünkhöz is. Ilyenkor az immunrendszerünk harcosa, az immunglobulin is aktívabbá válik, ami segíthet a betegségek elleni védekezésben. Ily módon a csoportos éneklés hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez, különösen a hideg téli hónapokban és járványok idején.

Az ünnepi szezonban az éneklés tehát amellett, hogy kifejező és kellemes tevékenység, olyan csendes biokémiai szertartás is, ami elősegítheti az ünnepi hangulatot és pozitívan hathat az egészségünkre is. Legyen hát a Csendes Éj ezen a karácsonyon nemcsak az a sokat hallott dal, hanem a lelkünknek és testünknek szóló, szelíd ajándék.

Ha úgy érzed, további támogatásra van szükséged, fordulj Terápiás és Tanácsadó Központunk szakembereihez, akik pszichológiai tanácsadás keretein belül segítenek neked a nehézségekkel való megküzdésben és az egyensúly kialakításában.

Kanske, W. R. (2022). Is Singing Under the Christmas Tree Psychologically Recommended? A Scientific Evaluation. Clinical Psychology in Europe, 4(4). 1 – 4.

Kang, A. Sch, Jiang. (2018). A Review of the Physiological Effects and Mechanisms of Singing. Journal of Voice, 32(4). 390-393.