A munkahelyi toxicitást néha nehéz észrevenni, főleg, ha a mindennapjaid részévé vált. Vannak azonban olyan árulkodó jelek, azaz red flagek, amelyek segítenek felismerni a mérgező légkört. Milyen red flagek jellemzik a toxikus munkahelyeket? Cikkünkből kiderül.

Egy mérgező munkahelyen nehéz a feladatra koncentrálni. Egy ilyen légkör ugyanis táptalaja lehet a negativitásnak, a stressznek, valamint a konfliktusoknak is. A toxikusság hosszú távon magas fluktuációhoz vezethet, csökkent produktivitást eredményezhet, ráadásul súlyos károkat okozhat a munkavállalók egészségére nézve is.

Cikkünkben rávilágítunk a következőkre:

  • Hogyan ismerhetjük fel, hogy mérgező munkahelyen dolgozunk?
  • Milyen intő jeleket, azaz „red flageket” érdemes szem előtt tartanunk?
  • Mi alapján döntsük el, hogy milyen egy pszichológiailag biztonságos munkahely?

Munkahelyi red flagek, azaz mi jelezheti a munkahelyi toxikusságot?

Az átláthatóság hiánya

A transzparencia hiánya egy óriási vörös zászlóként jelezheti a toxikusságot. A munkavállalóknak fontos tudniuk arról, hogyan teljesít a cég, ahol dolgoznak, és hogyan járul hozzá az ő munkájuk a nagyobb képhez.

Az átláthatóság hiánya bizalmatlanságot szülhet, és a csapattagok úgy érezhetik, mintha nem lennének fontosak.

Ha olyan vállalatnál dolgozol, ahol nincs transzparens kommunikáció, jelezd, hogy szeretnéd látni, hogyan mozdítja előre a munkád az eredményeket. Ha a cég ezt elutasítja, érdemes máshol körülnézni, mert valószínűtlen, hogy a helyzet javulni fog – javasolja Brian David Crane, a Caller Smart Inc. alapítója.

Tisztázatlan és definiálatlan munkaszerepek

Az átláthatóságnak ki kell terjednie a szervezeti határokra és a munkaköri leírásra is, hogy a munkatársaknak pontos képük legyen arról, meddig terjed az ő feladatkörük, és mikortól kezdődik kollegáiké.

A munkakörök tisztázása nélkülözhetetlen egy támogató munkakörnyezet kialakításához.

Egy mérgező munkahelyen hiányozhatnak a világos célok, vagy nem kommunikálják őket hatékonyan, ami zavart és frusztrációt okoz a munkavállalók körében. Nem tudják, mi tartozik az ő hatáskörük alá, és mi számít sikernek vagy kudarcnak a feladataikban. A szervezeti hierarchiában betöltött szerepek egyértelműsítése szintén elkerülhetetlen. Ha nem világos, kinek tartozol elszámolással a munkád kapcsán, vagy hogy ki az, akire te delegálhatsz feladatokat, akkor a te munkahelyeden nem egyértelműek a határok.

A munka–magánélet egyensúly felbomlása

A karrierünk optimális esetben egyensúlyt alkot a többi életterületünkkel, így marad energiánk gondot fordítani hobbijainkra, időt szentelni családunknak, valamint van lehetőségünk pihenni is.

A munka–magánélet egyensúlyának felbomlása vészjósló jele a mérgező munkahelyi környezetnek.

Legegyszerűbben abban érhető tetten, hogy a munkaidő végeztével a kollégák nem állnak fel az asztaltól, és rosszalló pillantásokat kapunk, ha mi mégis megkezdenénk utunkat hazafelé. Ide tartozik az a gyakorlat is, amikor a vezető nem tartja tiszteletben, hogy szabadságunkat töltjük, és még olyankor is záros határidőn belül teljesítendő feladatokat delegál felénk. Habár olykor a különleges projektek megkívánják a túlórát, nem szabad hagynunk, hogy ez normává váljon!

 

A kifizetetlen túlórák normává válása súlyos red flag lehet. Kép: Pexels

A vezetők nem tisztelik a beosztottakat

Egy egészséges munkahelyi légkör alapvető eleme az egymás iránti tisztelet, és ezt a munkahelyi ranglétrán betöltött szerep sem írhatja felül. Egy tiszteletteljes munkahelyen a döntések közösen születnek, minden érintett fél bevonásával.

A tisztelet a munkahelyen elősegíti a csapatszellemet és egymás támogatását, valamint biztosítja, hogy minden nézőpont figyelembe legyen véve.

Egy 2023-as felmérés alapján a megkérdezett dolgozók 87%-a dolgozott már toxikus vezetőnek. Az eredményekben főleg a gyenge kommunikációt, gyakori elutasító reakciót, továbbá a mikromenedzsmentet és a passzív-agresszivitást nevezték meg a kitöltők.

Nem biztosítanak teret a konfliktusok feloldására és a konstruktív kritikára

Egy fontos red flag, amikor a csapattagok kerülik a konfliktusokat, vagy nem merik hangsúlyozni a többiekétől eltérő véleményeiket. Ez a pszichológiai biztonságérzet hiányára utal. Ehhez gyakran társul a visszajelzés tiszteletlen és nem építő jellegű megfogalmazása is.

A pszichológiai biztonság nem arra utal, hogy mindenki mindig a másik kedvében jár. Sőt, a pszichológiai biztonságérzet fontos eleme, hogy merünk hangot adni félelmeinknek, vagy kimondhatjuk építő szándékú kritikánkat.

Kérdezd meg magadtól: nálatok mindenkit bátorítanak, hogy hangot adjon ötleteinek, még akkor is, ha azok szembemennek az eddig bevett gyakorlattal? A munkahelyednek van kidolgozott gyakorlata a konfliktuskezelésre (és használja is azt)?

Tipikus red flag mondatok a munkahelyen

Az egészségtelen munkahelyi dinamika néha nehezen érhető tetten, főleg, ha olyan hosszú ideje dolgozol benne, hogy már normává vált számodra. Vannak azonban olyan gyakran elhangzó mondatok, amelyekből felismerheted, ha egy toxikus munkahelyen dolgozol. Ezekre a mondatokra akkor is érdemes hegyezned a füledet, ha épp új állást keresel, és szeretnéd elkerülni, hogy egy toxikus munkahelyen dolgozz.

Mi itt egy nagy család vagyunk!”  – Hacsak nem egy családi vállalkozásról van szó, ez a mondat nem állja meg a helyét. Akármilyen baráti a viszony a csapatban, elsősorban munkakapcsolatban álltok, és a munka megosztásának alapját ez kell hogy képezze, nem pedig a baráti alapú szívességek. A határok tartása kiemelten fontos!

Pörgős csapatba keresünk nagy teherbírású egyént  – Ennek az ártatlannak tűnő mondatnak a hátterében sokszor a munkahelyi red flagek húzódnak meg.

Elődjeid/ korábbi munkatársaink hálátlanok voltak, és nem becsülték meg a lehetőséget, amit kaptak tőlünk – ez a kijelentés tiszteletlenséget sugall a korábban felmondott munkatársak felé.

Már régebb óta vagyok itt, mint te, szóval én jobban tudom – A munkahelyen eltöltött évek száma önmagában nem jogosít fel arra, hogy aláássuk mások ötleteit. Csak azért, mert egy munkatárs régebb óta dolgozik az adott munkahelyen a másiknál, nem feltétlenül jelenti azt, hogy jobb belátással rendelkezik minden munkával kapcsolatos területről.

Nézd csak a munkatársadat, neki is vannak nehézségei a munkában/ személyes problémái, mégsem panaszkodik! – Attól még, hogy a másik munkatárs nem teszi szóvá nehézségeit, nem jelenti azt, hogy nincsenek fejlesztendő területek a munkában. 

Egy jó vezető figyelembe veszi, hogy a különböző beosztottaknak különböző igényeik lehetnek a munka terén, amelyek teljesülése a tőlük telhető legjobb munka elvégzését eredményezheti.

Honnan lehet tudni, hogy egy leendő munkáltató értékelni fogja a munkádat és a jóllétedet?

Ha már felvértezted magad a tudással, hogy észrevedd a toxikusságra utaló jeleket, most megtudhatod, mire érdemes figyelned, hogy kiszúrd az egészséges légkörű munkahely tulajdonságait!

A cég küldetéstudata

Keresd fel a kiszemelt új munkahelyed weboldalát, és ha találsz ilyet, kattints a ‘Rólunk’/’Küldetésünk’ menüpontra. Habár ritkán említik expliciten a pszichológiai biztonságot, mint alapvető szervezeti értéket, amennyiben a leírásban kiemelik, hogy fontos számukra a munkavállalóik pozitív tapasztalata, akkor nagy valószínűséggel gondot fordítanak a dolgozók jóllétére. 

Inkluzivitás a munkaköri leírásban

Amikor új állást keresel, légy résen a munkaköri leírások olvasásakor! A leírás exkluzivitásra utaló nyelvezetet használ? Például az ideális jelölt bizonyos korcsoporthoz tartozik, esetleg a neme terén is mutatkozik elvárás? Ha a munkaköri leírás exkluzivitást sugall, akkor feltehetően nem lesz pszichológiailag biztonságos élmény ott dolgozni.

A vezető hozzáállása a hibákhoz

Ideális esetben a menedzsment a hibákra vagy a kudarcokra lehetőségként tekint, amelyekből tanulni és fejlődni lehet. Az állásinterjúdon megkérdezheted, hogy volt-e már példa arra, hogy a munkatársak hibát vétettek, és milyen válasz érkezett az incidensre.

Bátran fejezd ki a támogatásra való igényedet!

Egy pszichológiailag biztonságos munkakörnyezet megteremtése főleg a vezetők feladata, de te is kifejezheted az iránta való igényedet. A válaszuk alapján kiderül, hogy megtudnák-e adni azt a munkakörnyezetet, amiben biztonságban érezheted magad pszichológiailag.

Panel, E. (2022, November 9). Eight Lesser-Known Red flags of a toxic work environment. Forbes. https://www.forbes.com/sites/theyec/2021/05/28/eight-lesser-known-red-flags-of-a-toxic-work-environment/

 

Red flags: How to spot a toxic work environment. (n.d.). https://www.pluralsight.com/resources/blog/software-development/toxic-work-environment-red-flags

 

Stojanovic, M. (2024, April 16). 9 key signs of a toxic work environment + best survival tips. Clockify Blog. https://clockify.me/blog/business/toxic-work-environment/