Gyermekpszichológia

Négy alapszükséglet, ami meghatározza az önértékelésed

Az emberi kapcsolatainkra, önértékelésünre és még sok minden másra hatással van a gyerekkori alapszükségleteink kielégítettségének minősége. A gyerekkorunk megismerése segíthet megérteni berögzült viselkedéseink okait, s így a változást is elősegítheti.

Élet & Pszichológia

A lélek igazságai – recenzió Limpár Imre harmadik könyvéről

Limpár Imre harmadik könyve bővelkedik a „pszichokérdésekben”, de vajon mi merünk-e válaszolni ezekre a kérdésekre, önmagunkról, önmagunknak, őszintén? Könyvajánlónk.

Személyiség

Te mit vinnél színpadra a saját életedből? –AlkalMáté Trupp könyvajánló

A Park Kiadó gondozásában megjelent könyv a 14 darabból álló, önéletrajzi ihletésű színházi sorozatnak állít emléket. Az így színpadon megjelenített életepizódok nem csak a színészekről, de a nézőkről (ez esetben az olvasókról) is szólnak.

Gyermekpszichológia

„Sosem az esemény okoz traumát, hanem az azt körülvevő csend” – az elfojtás ereje

Orvos-Tóth Noémi új könyvét olvasva, nemcsak a transzgenerációs traumák ismeretének fontossága válik világossá, de az is, milyen szerepe van a csendnek a traumák kialakulásában. Hogy feldolgozás helyett, elfojtjuk magunkban.

Személyiség

A rendes lányok csendben sírnak? – A jókislány-szindrómáról

Sok nőt neveltek úgy, hogy legyen mindig kedves és segítőkész. Az ilyen jókislányok megtanulják elfojtani a dühüket, nem tudnak nemet mondani, és egész életükben igyekeznek megfelelni mindenkinek - azaz szorongó nagylányok lesznek.

Kapcsolataink

Létezik szerelem első látásra? – 3 kérdés és 3 válasz a szerelemről

A párkeresés, az egymás ellen feszülő érzelmi hajtóerők, valamint az összetört szív begyógyulása olyan sokakat foglalkoztató kérdéskörök, amelyekről nem lehet eleget beszélni.

Gyermekpszichológia

A gyermekkor sebei – Így védi a saját szülői önismeretünk a gyermekünket

A gyereknevelésben nagy szerepet játszik az önismeret. A gyerekünk könnyen kihozhat a sodrunkból, mert olyan sebeket piszkálhat fel, amelyeknek addig nem is voltunk tudatában. Mi hihetjük, hogy játszmázik, manipulál, de valójában csak jelzi, dolgunk van.

Személyiség

A szabadság (h)arcai II. rész – Az akarat

Cikksorozatunk második részében az akaratról lesz szó. Utánajárunk, hogy milyen további lépések szükségesek ahhoz, hogy eljussunk a felelősség felvállalásától a konkrét változásig.

Kapcsolataink

„Minden vizet beüvegez…minden zöldet lelegel.” – avagy a tél lelki tartalma

Ha a télre gondolunk, lélektani szempontból sokunknak a „téli depresszió” fogalma villan fel először, azonban a téli időszak ennél sokkal árnyaltabb, sokrétűbb tud lenni.