Személyiség

Ez a mi titkunk marad! – családi titkaink nyomában

A családi titkok természetükből adódóan masszív falat állíthatnak a családtagok közé, ezáltal pedig jelentős károk okozójává válhatnak. Cikkünkben a családi titkok eredetét és lehetséges következményeit nézzük meg. Tartsatok velünk!

Személyiség

„Ha te nem lennél mindig ilyen, minden jobban működne!” – Bűnbak a családban

A diszfunkcionálisan működő családok dinamikájában rendszerint megnyilvánul a bűnbakképzés, és jelentős fejlődési károk okozójává is válhat. Milyen káros hatásai lehetnek ennek, és milyen lehetőségek kínálkoznak arra, hogy az érintettek kikerülhessenek e

Személyiség

Az anorexia nervosa kialakulásának lehetséges családi okai

A evészavarok kialakulásának hátterében számos tényező azonosítható. Cikkünkben az anorexia nervosa főbb tüneteit és azt tekintjük át, hogy milyen családi működésmód jelenthet kockázatot a zavar kialakulása szempontjából. Tartsanak velünk!

Személyiség

Sérülékeny gyermek a fölényes magatartás mögött – nárcisztikus működésmód a sémaelmélet alapján

Vajon mi húzódik meg a nagyképű, grandiózus kiállás mögött? Mit nevezünk korai életkorban kialakult sémának? Milyen sémák dominálnak nárcisztikus működés esetén? Cikkünkből kiderül, érdemes velünk tartani!

Személyiség

Fóbiák kezelése a virtuális valóságban

A virtuális valóság a digitális technológia segítségével megalkotott mesterséges világot jelent, amely élményében a valóság tökéletes mását képezi le.

Személyiség

„Mi mindannyian traumatizált ősök leszármazottai vagyunk” – traumák intergenerációs átörökítése holokauszttúlélőknél

A koncentrációs táborok összesen több millió ember szenvedését és halálát okozták, azonban a trauma lenyomatától sem a túlélők, sem a túlélők gyermekei, és sok esetben még a túlélők unokái sem képesek szabadulni.

Személyiség

A családrajzok titokzatos világa – milyen üzenete lehet rajzainknak?

A projektív rajztesztek kiemelt jelentőséggel bírnak a pszichodiagnosztikai folyamatban felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt.

Személyiség

Szülői szenvedélybetegség gyermekszemmel – hogyan éli meg a gyermek a szülői addikciót?

A negatív fejlődési kimenetel szempontjából az egyik legerőteljesebben ható rizikófaktornak a szülői szenvedélybetegség tekinthető, amely megjelenhet akár mindkét szülőnél is, de az is jelentősen megnehezíti a gyermek helyzetét, amennyiben „csak" az egyik szülő néz szembe efféle problémával.