Személyiség

Egy mindenkiért, mindenki egyért! – a személyiség és a csoport dinamikája

Mindannyiunkban közös, hogy számos kisebb-nagyobb csoportba tartozunk. De hogyan határoz meg minket a kedvenc focicsapatunk rajongótábora vagy a munkahelyi team? És honnantól kezdődik a mi hatásunk a többiekre?

Személyiség

Mit taníthat nekünk a Karácsonyi Ének? - Dickens pszichológiája

Dickens örökzöld regényének rejtelmeit járjuk körül a kötődés az érzelmek és a jövőnk alakíthatósága szempontjából.

Személyiség

Egy életem, egy avatárom – Énmegjelenítés a digitális világban

Szókincsünk részévé vált a lájkolás és a szelfizés, különböző filtereket teszünk a képeinkre, amely azt a célt szolgálja, hogy minél kedvezőbb színben tüntessük fel digitális énünket. De mit rejt és ki ez a digitális én valójában?

Személyiség

Rosszkedvünk tele – avagy miért vagyunk szomorúak télen?

A szezonális depresszió, bár rendkívüli nagy pszichés terhet jelent, éppen ezért segítette őseink túlélését. De hogyan lehetséges ez?

Élet & Pszichológia

Fogalmam sincs, ki vagyok! Az énfogalom

Ki vagyok én? Mindannyian szembe találkoztunk már a kérdéssel. Esetleg nem tudod erre a választ? Milyen az énünk, mi az identitás és mindez hogyan alakít minket? Cikkünkben ennek járunk utána.

Személyiség

Kőbe vésett választások?

Öröklött személyiségvonásaink nagyobb szerepet játszanak politikai preferenciáink kialakításában, mint korábban gondoltuk.

Pszichológus Szemmel

Trauma az agyban, trauma a lélekben – Véleménycikk a stroke hosszútávú pszichés hatásairól

Kulka János depressziós és meg akar halni? A színész nemrég egy interjúban őszintén vallott jelenlegi állapotáról és küzdelmeiről, mi pedig fontosnak tartjuk, hogy beszéljünk erről. Véleménycikk következik.

Személyiség

Határon innen és túl – a borderline személyiségzavarról kicsit másképp

Mi a közös József Attilában, Angelina Jolieban és a Csillagok háborúja ismert karakterében Anakin Skywalkerben? A legtöbb feltevés szerint az, hogy mindegyikük hordozza a borderline személyiségzavar markáns jegyeit.

Személyiség

Rejtőzködő mimózák – a nárcisztikus személyiség két oldala

A nárcisztikus személyiség másik oldalát azért nehéz felismerni, mert első pillantásra a nárcizmus tökéletes ellentétének tűnik.