Honnan ismerhető fel a borderline személyiségzavar? Milyen hatékonysága, illetve csapdái vannak az önkényes diagnózisnak, illetve hogyan zajlik a személyiségzavar klinikai diagnosztizálása? Hogyan juthatnak az érintettek megfelelő szakmai segítséghez, egyáltalán milyen lehetőségek vannak a gyógyulásra? Mit tehetünk, ha szerettünk, ismerősünk – és így közvetetten mi is – szenvedünk a borderline személyiségzavartól? Ezekre a kérdésekre keresi a választ az MCC-Mindset Pszichológia Iskola meghívásában Rubovszky György Zsolt, klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta előadása keretében.

A személyiségzavarok felismerése és kezelése napjainkban a pszichológia egyre többet kutatott területeinek számítanak, hiszen a személyiséget érintő átfogó problémák és nehézségek nem csak a pszichiátriai osztályokat, hanem a társadalom mindennapjait is több szinten befolyásolják. Ezek közül kiemelkedő a borderline személyiségzavar, amely viszonylag magas előfordulási aránnyal száz emberből kettőt érint.

A borderline személyiségzavarral élők olyan komplex nehézségekkel küzdenek, amelyek hatására többek közt intenzív hangulati ingadozásokat élnek át, bizonytalan és folyton változó önképpel élnek, szélsőségesen leértékelő vagy idealizáló a szemléletük, illetve impulzív, gyakran veszélyes viselkedéseket (például önsértés) végeznek. Mindez a kapcsolataikra is kihat, így a környezetükkel sokszor fokozottan intenzív és gyorsan változó kapcsolatokat élnek meg, számos kérdést és indulatot hagyva maguk után.

A tünetek miatt a bordeline személyiségzavarral élők szintén szenvednek, így mind az érintettek és a környezetük érdekében fontos, hogy időben felismerjük, szakmai szinten pedig hatékony diagnózisban és megfelelő kezelésben részesítsük azokat, akiknek valóban szüksége van rá.A klinikai szakpszichológusok manapság kiterjedt eszköztárral és szemlélettel rendelkeznek, ami nem csak a szakembereknek, hanem a laikus közönségnek is kitűnő támpontokkal szolgálhat a személyiségzavar megértéséhez és a jelek hétköznapi szituációkban való felismeréséhez.

Előadónk, Rubovszky György Zsolt klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, pszichodramatista és pszichoanalitikus kandidátus. György több mint 10 éves klinikai tapasztalata során számos alkalommal dolgozott borderline személyiségzavarral élő páciensekkel, valamint az ELTE-n kutatási területe a személyiségzavar pszichodiagnosztikája. Mind a klinikai munkája, mind a magánpraxisa során kifejezetten gyakorlati szemléletben dolgozik, illetve elkötelezett híve a tudományosan megalapozott módszereknek és járatos a csoportos, valamint az egyéni terápiás stílusokban is.

Időpont: 2023. november 16. (csütörtök) 19:30-21:00

Helyszín: MCC Hunyadi Mátyás terem, 1113 Budapest, Tas vezér utca 3-7.

Az eseményen várunk mindenkit sok szeretettel! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni ezen az oldalon tudnak az érdeklődők.