Élet & Pszichológia

A dohányzás és egyéb függőségek pszichológiája 1. rész

Beszélhetünk dohányzásról, kávézásról, egyaránt megtalálhatóak az addikció jelei. A kialakulásuknál viszon a környezetnek nagyobb szerepe lehet, mint gondoltuk volna. Cikkünkben olvashatsz a kialakulást hajlamosító tényezőkről, egy kis önismerettel fűszer

Személyiség

A trauma bölcsessége – Dr. Máté Gábor tanítása a filmvásznon

A magyar származású, világhírű kanadai orvos dokumentumfilmjét 2022. május 27-én mutatták be magyar felirattal. A film összefoglalja az orvos több évtized alatt megszerzett tudását és tapasztalatát, melyet a trauma természetéről szerzett.

Személyiség

Katona dolog vagy mégsem? – A férfiak és a mentális egészség

Mi történik akkor, ha egy férfi mentális betegséggel néz szembe, és mint a „család feje”, milyen hatással lehet ez a körülötte élőkre, elsősorban gyermekeire?

Élet & Pszichológia

Az élénkítő piros bogyók legendája, avagy a koffein fogyasztás lélektana

A kávé népszerűségének oka nem csak fizikai hatásában keresendő. Ebben az írásban azokat a pszichés tényezőket járjuk körbe, mely a koffein fogyasztás lelki hátterének magyarázatául szolgálnak.

Személyiség

Eredendő függőség – miért válunk szerhasználóvá?

A szerhasználat mindig is jelen volt az emberiség életében. De vajon miért vagyunk rá hajlamosak, és miért leszünk olyan könnyen függők?

Pszichoaktív

Drogprevenció első kézből – amikor az érintett válik szakértővé

A legjobb orvoslás a megelőzés – nincs ez másképp a függőségek esetében sem. Cikkünkben olyan drogprevenciós programok jelentőségéről írunk, melyekben szerhasználatban érintett személyek nyújtanak segítséget.

Élet & Pszichológia

A magányos függő rossz társaságban van – a csoport gyógyító ereje

Egyedül te fogod véghezvinni, de egyedül nem fogod véghezvinni.

Személyiség

Szülői szenvedélybetegség gyermekszemmel – hogyan éli meg a gyermek a szülői addikciót?

A negatív fejlődési kimenetel szempontjából az egyik legerőteljesebben ható rizikófaktornak a szülői szenvedélybetegség tekinthető, amely megjelenhet akár mindkét szülőnél is, de az is jelentősen megnehezíti a gyermek helyzetét, amennyiben „csak" az egyik szülő néz szembe efféle problémával.

Élet & Pszichológia

Józanodás Minnesota-módra

Már hazánkban is egyre több szenvedélybeteg mondhatja el magáról, hogy Minnesota-szemléletű kezelőhelyen tette meg az első lépést a józan élet felé.